Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Dalík chce ven z vězení. Lobbista žádá obnovit trestní řízení s pandury

Autor: ČTK, Mii - 
23. března 2017
16:00

Lobbista Marek Dalík navrhl obnovu trestního řízení, ve kterém byl odsouzen k čtyřletému vězení. A také k zaplacení čtyř milionů korun za korupci při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Vyplývá to z justiční databáze, informaci následně potvrdila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Lobbista, jenž si od loňského září odpykává trest odnětí svobody, svou vinu od počátku odmítá.

„Mohu potvrdit, že 17. března dorazil k soudu návrh odsouzeného na povolení obnovy řízení,“ uvedla Puci. Doplnila, že Dalíkův trestní spis je nicméně v tuto chvíli u Nejvyššího soudu, který bude v kauze pandurů rozhodovat o podaných dovoláních.

Návrh na obnovu řízení se projednává veřejně. Soud ji povolí, pokud vyjdou najevo dříve neznámé skutečnosti nebo důkazy, které by mohly odůvodnit jiné rozhodnutí o vině či trestu. Obnovou řízení se zcela nebo zčásti ruší napadený pravomocný rozsudek.

Miliony Dalík už zaplatil

Policisté vyšetřovali Dalíka, exporadce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (tehdy ODS), na základě výpovědi bývalého zaměstnance dodavatele pandurů, firmy Steyr. Svědek uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu obrněnců. O peníze si Dalík řekl v listopadu 2007 na neformální schůzce v pražské restauraci. Předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit rozhodování o zakázce.

Pražský městský soud Dalíka původně potrestal za pomoc k přijetí úplatku pětiletým vězením, odvolací vrchní soud čin překvalifikoval na pokus o podvod a trest zmírnil o rok, tedy pod hranici zákonné trestní sazby. Proti pravomocnému verdiktu podal dovolání jak Dalík, tak i nejvyšší státní zástupce, který pokládá trest za nepřiměřeně mírný. Uložený peněžitý trest už lobbista uhradil.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, kdy Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Podívejte se na Marka Dalíka ještě na svobodě i se psem Hugem:

Video  Marek Dalík šel vyvenčit psa Huga.  - Blesk - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Připomeňte si vyjádření Dalíkova právníka Tomáše Sokola:

Video  Vyjádření Dalíkova právníka Tomáše Sokola k propuštění na svobodu  - Blesk - Martin Hurda
Video se připravuje ...

velka_0 ( 2. dubna 2017 05:36 )

Gaunerovi přidat ještě 10 let a hodit k němu do kobky jeho kámoše, např. : Topolánka, Klause, knížete Kárla, Langera, Nečase s Nagyovou, Janouška, Rittiga, Rampulu+Grygárka, Veseckou, Řebíčka, Kučeru atd. Uvěznit celé ODS, TOP, KDU, STAN a zčásti i ČSSD.

salto ( 24. března 2017 09:02 )

Copak, copak, už se mu tam nelíbí? Mohl by zkusit nějakej fígl s hlavou, jako že ho tam něco tlačí, nebo tak nějak...

joudajoudovy ( 24. března 2017 07:51 )

a jak to vypada s vlastickou radarkou? nejak je klid a nic se nedeje. ze by uplacela svymi CD? kdyz nepohrdnul bush, proc by se soudci sklicovali? https://www.youtube.com/watch?v=MTf3ZbuTY4g

aIIahakbar ( 23. března 2017 18:22 )

Mr.dalík se chystá potopit další pohlaáry z ODS, asi se ho budou muset zbavit.

jonn ( 23. března 2017 16:20 )

Jedině vyměnit za Topolánka .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa