Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Brutální vraždu bezdomovce přezkoumá Nejvyšší soud: Jednomu z vrahů se zdá 16 let moc

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
23. března 2017
13:39

Předloňskou vraždu bezdomovce v Kladně přezkoumá Nejvyšší soud. Ze tří odsouzených podal dovolání jeden. Podle informací jde o Josefa Řeháka, jenž si má odpykat 16 let ve vězení. Stejný trest dostal Petr Brejcha, o rok méně má ve vězení strávit Marek Zajac.

Nezaměstnaní muži devětašedesátiletého bezdomovce přezdívaného Dědek ukopali a udupali. Při procesu na sebe vzájemně sváděli vinu a snažili se zlehčovat svůj podíl na vraždě, kterou neviděl žádný svědek. Na botách a kalhotách všech tří mužů se ale našla bezdomovcova krev a DNA.

Bezdomovec přišel o život týden před Vánocemi v roce 2015 pod mostem v kladenském údolí Sítná. Řehák ani Zajac - rovněž bezdomovci - u soudu nevypovídali, policii však dříve řekli, že v daný den od rána popíjeli víno. V noci přišli pod most, kde Dědek spal a kam později dorazil i jejich mladší známý Brejcha.

Dál se verze obžalovaných liší: podle Řeháka a Zajace sledovali všichni tři film na mobilním telefonu, hluk probudil Dědka, ten začal nadávat a Brejcha ho ubil. Brejcha zase tvrdí, že na místo dorazil, až když už byl Dědek mrtvý.

Útočníci oběti rozlámali lebku, způsobili pohmoždění a otok mozku či zlomeniny žeber. Brutalita útoku překvapila i soudního lékaře. Motiv napadení se nepodařilo jednoznačně objasnit.

Středočeský krajský soud původně Řehákovi uložil 18 let vězení, protože muž už byl v minulosti trestán za majetkovou a násilnou trestnou činnost. Zajace potrestal 16 lety vězení, stejně jako Brejchu. Vrchní soud v Praze pak částečně vyhověl Řehákovu a Zajacovu odvolání, když jim tresty o dva roky, respektive o jeden rok snížil.

Na šokující proměnu bezdomovce, kterou mu věnoval kadeřnický salón, se podívejte ve videu:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání