Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Žantovský si veřejně spletl Klause s Havlem. Jak to exprezident ustál?

Autor: Zuzana Štíchová - 
23. března 2017
05:52

I zkušený diplomat se může někdy pořádně „seknout“. Své o tom ví i exvelvyslanec v USA, Velké Británii a Izraeli Michael Žantovský, který se přiznal, že si při státní návštěvě spletl v roce 2005 tehdejšího prezidenta Václava Klause s jeho předchůdcem a Žantovského blízkým přítelem Václavem Havlem. Diplomat přešlap přiznal na veřejné debatě trojice bývalých velvyslanců v USA.

Stane se to každému z nás, obří faux pas ve chvíli, kdy po něm vůbec netoužíte. Často ani nevíte, jak jste se vlastně stali nechtěným středem pozornosti. Michaelu Žantovskému se to stalo po boku nejvyššího představitele Česka. Prezidenta Klause, který stál po jeho boku, zaměnil za svého dávného přítele a Klausova předchůdce Václava Havla.

„Na státní návštěvu do Izraele přijel tehdejší prezident Václav Klaus a já jsem ho doprovázal po celou dobu jako velvyslanec v Izraeli. Zorganizovali jsme takový velký banket pro přední izraelské podnikatele a obecenstvo velmi příznivě nakloněné. Já jsem uváděl prezidenta, řekl jsem úvodem několik slov, jak jsem rád, že přišli a že mají rádi Československo, a pak jsem řekl ‚nyní je mou ctí a potěšením vám představit prezidenta České republiky Václava Havla,‘“ popsal kritický moment zkušený diplomat, který měl v tu dobu za sebou už více než čtyřletou misi ve Spojených státech.

VIDEO: Poslechněte si Žantovského historku

Prezident Klaus byl situací překvapen, reagoval prý ale poměrně klidně. „On stál vedle mě a říká cože?“ dodal se smíchem Žantovský. „A mě už nenapadlo nic lepšího, než že jsem se obrátil zpátky k mikrofonu a řekl jsem ‚teď, když jsem skončil, tak předám slovo prezidentu Klausovi,‘“ uzavřel historku nynější ředitel Knihovny Václava Havla.

Musím pro úplnost říct, že prezident Klaus tohle vydýchal velmi obdivuhodně. Dodnes spolu mluvíme a máme daleko důležitější věci, ve kterých nesouhlasíme, než tuhle jednu,“ poznamenal ještě Žantovský.

Michael Žantovský vzpomínal pro Blesk.cz na svého přítele Václava Havla v prosinci 2015, tedy čtyři roky po jeho smrti. O Havlovi mimo jiné řekl, že ke konci už neměl síly dále bojovat, zatímco dříve nikdy nerezignoval:

Video  Václav Havel ke konci už neměl vůli žít, vzpomíná jeho přítel Žantovský.  - Blesk / Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Žantovský také citoval z Havlovy reportáže, která byla koncem roku 2016 nalezena v pozůstalosti jeho přítele Zdeňka Urbánka. Co napsal o honičce na Hanspaulce, kdy ujížděl s Pavlem Landovským před policií s Chartou 77 v tašce? Podívejte se:

Video  Žantovský o nově objevené kapitole z reportáže Havla: Skvostný text!  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

bre-burda ( 26. března 2018 18:03 )

Ztráta vůle k životu ... nepotká to snad každého umírajícího? Ono to mnohé usnadní.

lunatic ( 23. března 2017 07:02 )

Pokud jsou oba mrtví,tak to přeci nikomu nevadí;Zemanovi by se z podobného faux-pas zajisté zase zula bota

..krakonos500 ( 23. března 2017 06:50 )

Před dvanácti lety se přeřekl a lůza z toho má dodnes erekci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa