Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sobotka uspěl u Zemana s odvoláním Mládka. Resort průmyslu bude zatím řídit sám

Autor: zst - 
23. února 2017
19:15

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uspěl na Hradě u prezidenta Miloše Zemana s návrhem na odvoláním Jana Mládka (ČSSD) z čela resortu průmyslu a obchodu. Zároveň za něj ale zatím nemá nástupce. Zemanovi navrhl, aby pověřil řízením ministerstva jeho samotného. Prezident to podle Sobotky akceptoval, formálně ale ještě nic nepodepsal. Jméno nového ministra průmyslu a obchodu chce Sobotka řešit až po sjezdu sociální demokracie, který je 10. a 11. března. Opozice ho kritizuje za slabost.

„Chci, aby MPO dotáhlo velmi rychle do konce návrhy, které se týkají mobilních operátorů. Priorita, kterou vidím pro nejbližší období, pro ty příští dny, potenciálně týdny, je dotažení zákona o elektronických komunikacích,“ zmínil premiér s tím, že sektor mobilních komunikací si chce ohlídat osobně. Právě tato oblast stála za Mládkovým pádem, předseda vlády mu vyčetl, že dostatečně nebojoval za spotřebitele a byl arogantní.

Video  Sobotka oznámil, že Mládka ve vládě vystřídá sám. 
Video se připravuje ...

„Počítám s tím, že po sjezdu ČSSD navrhnu panu prezidentovi návrh na jmenování nového ministra průmyslu a obchodu,“ dodal Sobotka. Předseda ODS Petr Fiala pak označil váhání za handl před sjezdem. „Neuvěřitelná slabost a zároveň nezodpovědnost,“ napsal na Twitteru. Aniž by připomněl, že dočasně řídil ministerstvo obrany i někdejší šéf občanských demokratů Petr Nečas.

Babiš: Sobotka bude mít méně času na schůzování

Vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš označil návrh za dobrou zprávu. „Aspoň bude mít pan premiér konkrétní náplň práce, na MPO je množství problémů k řešení,“ uvedl pro ČTK. Dodal, že o to méně bude mít Sobotka času svolávat nekonečný počet porad, a ministři tudíž více času na práci. Další místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nechtěl svůj názor na změnu uvádět s tím, že je irelevantní. „Je to věc ČSSD, tak hovoří koaliční smlouva,“ sdělil ČTK.

Navrhl jsem odvolání ke konci tohoto měsíce. Souvislost se sjezdem je pouze časová, abych měl čas si s kandidáty promluvit. Nesouvisí to s tím, co se na sjezdu stane, odmítl podobné myšlenky před novináři premiér. „Dočasné vedení pan prezident akceptoval,“ dodal. Podepsáno ale premiér ještě nic nemá a je otázkou, zda na Hrad skutečně nejel s ambicí prosadit si do vedení ministerstva svého favorita, nebo se s Milošem Zemanem zkrátka nedohodli.

O několik desítek minut předtím nechtěl jméno či jména možných kandidátů na Mládkovo místo prozradit premiér ani poslancům s tím, že musí vše nejprve probrat s prezidentem.

Ministrem může být Prouza, Hradu se to ale nelíbí

Jako o možných kandidátech na křeslo ministra se mluvilo především o státním tajemníkovi pro evropské záležitosti a vládnímu koordinátorovi pro digitální agendu Tomáši Prouzovi (ČSSD), o Mládkovu náměstkovi Jiřím Havlíčkovi a o někdejším ministru průmyslu Milanu Urbanovi (oba ČSSD). Sobotka řekl, že bude s kandidáty v příštích dnech jednat.

Právě se jménem Tomáše Prouzy má ale Hrad problém. Mluvčí Miloše Zemana opakovaně na sociálních sítích upozorňoval například na jeho napojení na neziskové organizace. Jako o Mládkově nástupci už se o něm přitom mluví řadu měsíců. Pod Mládkem se totiž kývala židle už ve chvíli, kdy označil živnostníky za parazity (březen 2013) nebo po neúspěchu v senátních volbách, kdy ve druhém kole prohrál s Jaroslavem Větrovským (říjen 2016).

Ovčáček: Zatím bez komentáře

Jan Mládek má jako ministr ve vládě skončit na konci února. Premiér Sobotka nejdřív šéfa resortu proti kritikům v čele s šéfem ANO Andrejem Babišem hájil, návrh na jeho odvolání oznámil ale nakonec premiér až v pondělí. 

Pražský hrad odmítl setkání komentovat. Nyní nebudeme žádný komentář poskytovat, napsal pouze v SMS zprávě Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podívejte se na to, jak premiér Bohuslav Sobotka přiblížil konec Jana Mládka ve své vládě v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.

Video  Sobotka o odvolání Mládka: Vaz mu zlomila „neuvěřitelná arogance“.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

A tady je celý záznam pořadu Ptám se, pane premiére.

Video  Sobotka živě v Blesku: O Babišových dluhopisech, tulení ke komunistům a vyhazovu Mládka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 24. února 2017 08:32 )

bleskaci, co tu zase zvracite? zatim prezident nic nepodepsal... a pokud na ministerstu budou sedet kamosove bohuuuse, lze se domnivat, ze bohuuus potrebuje zaretusovat sve aktivity s bakalou. adept prouza - pouze praxe v kamoseni se se zapadnimi neziskovkami, pouzivani ustnich pantu i osetrovani zaparene sednice, a proto neshledavam duvody k jeho ucasti na ministerstvu. pochlebovani a analnictvi mistra oboru nedela. ledaze by pripravoval podminky pro klienty amerikana madarsko-zidovskeho puvodu, ktery v cesku financne podporuje cloveka v tisni, spadajici pod CT? adept urban - praxe hlavne v podpore zlodeju, tunelaru, odklaneni a roztaceni financnich kohoutu. jiz kazdy zna jeho minulost, kdy se v italii na jachte opakovane schazel s topolankem a jeho lobbisty, kde si rozdelovali teritoria a nikdo ze socanu se proti tomu nebouril, kdyz byli v opozici. proc asi? pouze v mediich probleskla zprava, ze urban byl na dovolene a potkali se v pristavu. bohuusi, mel si si pockat cca 40.let a pak vyrazit do voleb, neb by cast pametniku byla pod drnem a chovanec by proti lidem nemusel nasazovat nahubkovy zakon.

deep_ass_flsting ( 23. února 2017 22:02 )

ČSSD už se dostala na sklepní úroveň TOP-09 a ODS.

boxer ( 23. února 2017 21:57 )

Zubatý vejce a plat za druhou funkci dát na nemocné děti !!!!!!!! NEWZAPOMEŇ !!

boxer ( 23. února 2017 21:00 )

SOCANI nevolitelná strana a ten" Bohuš" je nejhorší co je mohlo potkat. Potopil celou stranu.U voleb to bude PROPADÁK !!!

nezadat1 ( 23. února 2017 20:10 )

Zku rvy syn potřebuje zamést OKD.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa