Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Marksová to schytala za koncepci od Bartoška: Žena a spermobanka nejsou rodina

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. února 2017
05:36

Zatímco ministryně Michaela Marksová (ČSSD) novou koncepci rodinné politiky obhajuje, politici z řad koaličního partnera KDU-ČSL ji strhávají. Podle místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška je totiž nekoncepční. S dílčími body, jako jsou třeba novomanželské půjčky, sice souhlasí, s celkovou koncepcí ale nikoli, řekl ve Sněmovně v rozhovoru pro Blesk.cz. Koncepce jde proti zájmům rodiny, míní Bartošek. A to třeba i v momentě, kdy řeší umělé oplodnění a další dílčí možnosti státní pomoci rodinám.

Nová koncepce rodinné politiky, se kterou přišlo ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Michaely Marksové (ČSSD), má řadu kritiků. Jsou mezi nimi i lidovci, kterým se nelíbí už samotná nezvykle široká definice rodiny.

„Určujícím kritériem rodiny je trvalý vztah a hodnoty lásky, úcty a vzájemné péče. Dnešní rodina je totiž velmi rozmanitou kategorií a stále se mění. Tato rozmanitost je důsledkem komplexních a často nových životních situací, kterým rodiny čelí,“ stojí v koncepci.

„Rodinu v dnešním světě tvoří jednotlivci a páry s dětmi (biologickými i osvojenými), či bez nich (neplodné i vědomě bezdětné), manželské, registrované, nesezdané, pěstounské i tzv. seskládané, často vícegenerační, a vždy nehledě na jejich pohlaví,“ uvádí dále koncepce. 

Pracuje s tím, že rodina je základní jednotkou společnosti. A jako takovou je třeba ji podporovat vhodnou prorodinnou politikou. Podle Jana Bartoška, místopředsedy KDU-ČSL i Sněmovny, však koncepce Marksové předvádí spíše politiku protirodinnou.

Koncepce mění i souhlas s umělým oplodněním

Koncepce přitom otevírá mj. i otázky novomanželských půjček, dostupné antikoncepce či asistované reprodukce. 

Novomanželské půjčky jsou dle koncepce postavené na tom, že se budou „všem manželům či registrovaným partnerům do jednoho roku po uzavření sňatku či registrovaného partnerství poskytovat spotřební úvěry do výše 300 tisíc korun za úroky nižší než tržní“. Zohledněn má být i počet dětí narozených do manželství či registrovaného partnerství „ve smyslu čím více dětí, tím nižší úrok“.

S tím lidovci souhlasí, byť nad částkou jsou připraveni debatovat. Co se Bartoškovi nezamlouvá, je však např. návrh ohledně úpravy souhlasu muže u asistované reprodukce. Koncepce totiž otvírá problematiku „umožnění asistované reprodukce ženám bez souhlasu muže u svobodných žen. Zároveň však nastolení povinnosti souhlasu manžela s asistovanou reprodukcí u vdaných žen“.

„V současnosti je asistovaná reprodukce prováděna na základě žádosti ženy a muže, není ale specifikováno, jaký je poměr mezi těmito dvěma. Např. vdaná žena dnes může podstoupit umělé oplodnění bez vědomí manžela s jiným mužem,“ podotýká koncepce.

Bartošek: Jde to proti principům rodiny

Blesk.cz: Vy jako lidovci jste proti koncepci rodinné politiky. Proč?

Bartošek: Daná koncepce je nekoncepční. Je to materiál, který jde proti principům rodiny. Velké rozčarování je i z celkového přístupu ministerstva práce a sociálních věcí, které dlouhodobě odmítalo odborníky z našich řad. My jsme připraveni a chtěli jsme vždy být aktivní při tvorbě koncepce.

V praxi se ukazuje, že koncepce rodiny, která myslí na ty nejslabší, nejzranitelnější, což jsou děti, by neměla opustit koncepci z roku 2008, kdy je rodina definována jako soužití muže a ženy v dlouhodobém, trvalém svazku, který vychovává děti. Není to o tom, že si navzájem poskytujeme služby, ale je tam rozměr výchovy, předávání hodnot a dalších věcí, které souvisí s tím tak, jak rodinu známe.

Co říkáte na samotnou poměrně širokou definici rodiny, kdy nejde jen o manželské páry s dětmi, ale i bezdětné páry, nesezdané dvojice, registrované páry či rodiče samoživitele?

Koncepce je hodnotová věc a hodnotová věc vám nemůže vyjít hodnotově neutrální. My říkáme, že ano, pro nás je hodnotově důležitý koncept soužití muže a ženy. Někdy se nám podsouvá to, že mluvíme pouze o manželství. To má samozřejmě specifické postavení v rámci našich zákonů, ale bavíme se o dlouhodobém soužití muže a ženy, přičemž manželství je preferovaná varianta.

Podle vás přitom koncepce trestá pracující rodiny, jimž chce sebrat daňový bonus na manželku. Skutečně?

Tak, jak je to v návrhu koncepce, to skutečně jako trestání vnímáme. Jsme přesvědčeni, že to, co je důležité, je především podporovat pracující rodiče, rodiče motivované, kteří se starají o výchovu dětí.

Koncepce navrhuje různá opatření, jako je vyšší porodné. A další opatření, která mají lidem zajistit podmínky, aby chtěli mít děti. Zvýší to porodnost? Zastaví se vymírání populace?

Jsou to podpůrná opatření ekonomického rázu. To, o čem je potřeba ve společnosti mluvit, však je i to, že rodina má svoji hodnotu, že manželství má svoji hodnotu, rodičovství má svoji hodnotu. Není to pouze o té ekonomické stránce, ale je to i o tom, že budeme jasně deklarovat, že si vážíme těch, co zakládají rodinu. Že přináší určitou oběť. Je to i o určité osvětě a vrácení hodnoty rodičovství do společnosti.

Když se zdržíme u ekonomické otázky, tak lidovci jsou proti tomu, aby byly plošné dávky. Proč?

My říkáme, že je potřeba v různých formách podporovat nízkopříjmové skupiny obyvatel, na druhou stranu vždy říkáme, že stát má pomáhat především těm, kteří si neumí pomoci sami, a další pomoc by měla být navázaná na práci.

Jak vnímáte možnost novomaželských půjček? Mají být zavedeny do výše, jakou předkládá koncepce?

Ohledně výše jsme připraveni diskutovat. Ale novomanželské půjčky jsou samozřejmě dobrá věc, je to nástroj, který podporujeme a samozřejmě chceme, aby mladé rodiny byly podporovány.

A co výstavba startovacích bytů, kterou koncepce také zahrnuje také?

Samozřejmě, v současné době se ukazuje, že bydlení je jedna z nejnákladovějších věcí, a je potřeba umožnit mladým lidem, aby měli dostupné bydlení za přijatelný nájem. To je dlouhodobě věc lidovecká, kdy mi preferujeme dostupné bydlení. Jedná se o to, aby lidé měli možnost bydlet a aby byl nájem přijatelný – v současné době z programů Státního fondu rozvoje bydlení obce mohou rozšiřovat svůj bytový fond a nájem, tak, jak mám informace, se pohybuje kolem 57 či 58 korun (za metr čtvereční měsíčně, pozn. red.). To je přijatelný nájem pro mladé rodiny.

Rozruch však budí třeba i problematika umělého oplodnění, možného i bez souhlasu partnera.

Pro nás nikdy nebude rodinu tvořit žena a spermobanka. Jsme přesvědčeni, že pro zdraví a kvalitní vývoj dítěte je důležité, aby mělo otce i matku, to znamená, my podporujeme to, aby o tom, že žena jde na umělé oplodnění, vždycky věděl její partner. Není možné, aby žena přišla večer domů a řekla: Budeme čekat rodinu. A partner o tom nevěděl.

zednik ( 16. února 2017 12:13 )

Pokud se žena rozhodne pro anonymní um.oplodnění výživné jí nikdo neplatí. Ví do čeho jde a ví, že dítě uživí sama. Děje se dnes vlastně pokoutně , jen by tomuto dal řád. proti tomu nic nemám. Pokud se ale pár rozhodne , výživné pak v případě jeho rozluky a neochoty jednoho z rodičů ,platil matce nebo otci zálohově stát. Celá její koncepce je nesmysl, kdo peníze vydělat umí , umí si spočítat kolik jich uživí a vychová. Kdo to neumí, bude rodit děti jak o život a žít z podpor. Sám si uvaž která populace bude kvalitnější.

st.rec ( 16. února 2017 08:10 )

Pomatenka Marksová je fakt totálně mimo a snad chce aby si ženské samy zajistily budoucnost bez otců dětí a asi na účet koho?Výživné by platila spermabanka nebo náhodně určený,případně vylosovaný výherce.Ani jsem to nedočetl,nedá se to.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa