Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čuba je nemocný, v Senátu nebyl Zemanův oblíbenec už půl roku. Skončí?

Autor: Zuzana Štíchová - 
24. ledna 2017
18:00

Senátor za bývalé Zemanovce František Čuba je po operaci. Podle svého stranického šéfa Jana Veleby se zotavuje a mandát v horní parlamentní komoře skládat nehodlá. Veleba ho nutit nebude, někteří senátoři prý absentují na zasedáních i déle. Čuba byl v Senátu naposledy 24. srpna, s nově zvolenými kolegy se tedy ještě nepotkal.

Autor slušovického zázraku, agronom, poradce prezidenta Miloše Zemana a držitel státního vyznamenání – to je aktuálně nejstarší senátor František Čuba, který v pondělí oslavil 81. narozeniny. Zda měl důvod k radosti, je ale otázkou. Z veřejného dění zmizel už v létě a v Senátu byl naposledy 24. srpna. Od té doby se nezúčastnil podle senátního webu ani jednoho hlasování.

Třetina horní parlamentní komory se přitom mezitím obměňovala, s některými kolegy se tak nestihl rozloučit, jiné ještě ani nepotkal. Chyběl i na červnové schůzi, v červenci a srpnu se zúčastnil zhruba poloviny hlasování.

81letý poradce prezidenta se jen obtížně pohybuje, podle neoficiálních informací se do Senátu hned tak nevrátí.

V Senátu bude Čuba dál, pokud se sám nerozhodne odejít

Že nejde o žádnou prkotinu, nepřímo potvrdil Blesk.cz Čubův stranický šéf a bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba. „Je po operaci. V listopadu, nebo teď nevím přesně, byl na operaci. Teď je v rekonvalescenci, v Senátu má omluvenku s tím, že jakmile mu to lékař dovolí, tak se vrátí. Já komunikuji s jeho asistentem,“ řekl šéf Strany práv občanů s tím, že netuší, jak dlouho se bude Čuba ze zákroku zotavovat.

Do Senátu za něj zatím Veleba náhradu neplánuje, Čuba má přitom mandát za zlínský obvod až do roku 2020. To mu bude už 84 let. „Proč by se to řešilo, když třeba paní senátorka Filipiová se neobjeví v Senátu tři čtvrtě roku? Také se to neřeší,“ divil se Veleba dotazu, zda Čuba nezvažuje na svůj post rezignovat.

„On sám neuvažuje a já nejsem ten, který by ho tlačil. On je člověk zodpovědný. Mám zprávy, že jakmile to bude možné, tak se okamžitě vrátí, záleží na jeho rekonvalescenci,“ doplnil Veleba. Osobní návštěvu ale zatím nezvažuje.

„Teď zvažuju především sjezd SPO, nejbližší plenární zasedání Senátu je začátkem března. Do té doby se s ním zkontaktuji a chci od něho slyšet, jak to bude. V žádném případě na něj nebudu tlačit, to považuji za neetické. Zvlášť v jeho případě,“ uzavřel šéf strany, který je rovněž senátorem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

diella ( 30. ledna 2017 20:23 )

Vy všichni pomlouvači zasloužilého soudruha, styďte se! Tady je pravda : http://www.parlamentnilisty.cz/profily/Jan-Veleba-13068/otazka/Soudruhu-109431

ninga ( 24. ledna 2017 23:07 )

 totální blb

ninga ( 24. ledna 2017 23:05 )

prezny ( 24. ledna 2017 22:42 )

A starej Grebeníček

eda22 ( 24. ledna 2017 21:37 )

Jaký slušovický zázrak proboha? Jen státem přehlížené až podporované veksláctví v kontrolovaných podmínkách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa