Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Schwarzenberg o útoku Horáčka: „Valchař“ je zklamaný, že jsem ho nepodpořil

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. prosince 2016
12:00

Michal Horáček, který má zálusk na Hrad, se o víkendu navezl do Karla Schwarzenberga. Oproti bývalému šéfovi diplomacie a TOP 09 je prý „jiný naprosto ve všem“. „Umím jazyky, mám vzdělání a mám za sebou nějaké v Česku dobře známé dílo. Nic z toho Karel Schwarzenberg za sebou nemá,“ řekl Horáček pro Deník.cz. Schwarzenberg kontroval pro Blesk.cz. O ataku nevěděl, vrátil se zrovna z Mexika. Pro Horáčkova slova však našel vysvětlení. Je v tom podle něj zklamání, že ho nepodpořil.

Michal Horáček se coby prezidentský kandidát v rozhovoru pro Deník nezabýval jen dvojicí rivalů z první přímé volby hlavy státu, právě kritika Zemana a Schwarzenberga však tvořila jeho jádro. A šil do nich tak, že vyvolal ostrou reakci nejen v politických kruzích.

Blesk.cz kontaktoval i samotného Schwarzenberga. Ten o Horáčkových slovech nevěděl, zrovna se totiž vrátil z Mexika, kde byl na pracovní cestě coby šéf zahraničního výboru Sněmovny. A vyrazil na zádušní mši za Václava Havla do svatovítské katedrály.

„On je zklamaný, že jsem ho nepodpořil. Tudíž se teď do mě opře. Je mi líto, ale já nebudu podporovat někoho, o kom nejsem přesvědčen, že je opravdu správný prezident pro Českou republiku,“ řekl Blesk.cz Schwarzenberg

Schwarzenberg: Valchař není ideální prezident

Proč si to kníže myslí? „Byť si platí kampaň z vlastních peněz a byť se chová, jako že má srdce jako kníže Rohan, nepovažuji valchaře za ideálního prezidenta,“ usmíval se kníže.

Narážel přitom na Horáčkovu minulost spjatou se sázkovým byznysem. Horáček při studiu na vysoké škole začínal u přijímání černých sázek na dostihy a mezi valchaři, karetními hráči. Jak ostatně stojí v jednom z jeho známých textů, který nazpíval Richard Müller, „dnes je valcha u starýho Růžičky, dej si prachy do pořádný ruličky. Co je na tom, že to není extra nóbl byt? Srdce jako kníže Rohan musíš mít“.

Horáček Schwarzenbergovi také vyčítal, že nepodnikl před prezidentskou volbou dostatečně energickou kampaň. Čestný šéf TOP 09 si to nemyslí, projížděl toho prý také dost. „Podívejte se na záznamy, kde jsem všude byl. Stihl jsem, co jsem mohl stihnout autem. Neměl jsem vrtulník nebo podobné možnosti,“ uvedl dál Schwarzenberg.

„Je vzdělanější než já, to mu nechci brát“

Horáčkova výtka ohledně horší znalosti jazyků či vzdělanosti exministra zahraničí nijak nevykolejila. Odpověděl skromně. „Neumím mnoho jazyků,“ uvedl Schwarzenberg, který vládne němčinou i angličtinou. A pasivně i dalšími jazyky. „Rozumím také a jakž takž mohu číst francouzsky, patřím také k té generaci, která se učila latinu,“ vypočítával s úsměvem. 

„Máme odlišné vzdělání, o tom nebudiž pochyby. Já nevím, co on přesně studoval, ale já přiznávám, že mám ale odlišné vzdělání. Měl jsem humanistické gymnázium, tudíž jsem se učil latinsky, a dokonce i švédsky, ale to už jsem zapomněl, popravdě řečeno. Studoval jsem lesnictví a právo a zajisté je on vzdělanější člověk než já, to mu nechci brát,“ rozesmál se Schwarzenberg.

Vysokoškolská studia lesnictví ani práv Schwarzenberg nedokončil. Osud tomu tak nechtěl, po smrti adoptivního otce se totiž musel starat o chod panství. Horáček byl za komunistů pro změnu z vysoké vyhozen. A to po podfuku kolem výjezdní doložky do USA, kam se sice dostal, ale po návratu do Prahy byl zatčen StB a na Fakultě sociálních věd a publicistiky UK se s ním rozloučili. Po revoluci však vzdělání dohnal - a dotáhl to na doktorát ze sociální antropologie.

VIDEO: Podívejte se na začátek prezidentské mapaně Michala Horáčka

Video  Horáček chce být prezidentem: Podívejte se na jeho celý projev.  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Havel mluvil právem o blbé náladě, míní Schwarzenberg

Schwarzenberg nechyběl v neděli na Pražském hradě, kde Dominik Duka celebroval zádušní mši za Václava Havla. „Bylo to opravdu krásné rekviem,“ podotkl kníže. S Dagmar Havlovou, která do chrámu vyrazila v doprovodu dcery Niny, se pozdravit nestihl, přišla ještě před ním a usedla doprostřed do první lavice, zatímco Schwarzenberg seděl zboku. 

Souhlasí přitom s Dukovou výzvou, aby se lidé, nespokojení s vývojem po roce 1989 neobraceli s posměšky a hledáním chyb na zesnulého prezidenta Václava Havla.

„Naprosto s tím souhlasím. Nesmíme zapomenout, že od roku 1992 byly úplně jiné okolnosti, dominantou byl tehdy premiér Václav Klaus, který určoval směr politiky a bohužel právě jeho dobu poznamenal ten slavný citát ′Neznám rozdíl mezi čistými a špinavými penězi′, což bohužel bylo chápáno jako povolení všech hospodářských zločinů. To byla velká chyba a opravdu to neodpovídalo představám Václava Havla,“ uvedl Schwarzenberg Blesk.cz.

Klausovi jisté zásluhy neupírá, kritiku Havla však jeho někdejší kancléř odmítá. „Že byly nutné hospodářské reformy, to je správné, že na tom má Václav Klaus také zásluhy, o tom nebudiž pochyby, ale jenom částečně. Jak byla provedená privatizace? Tady zůstávají velké otázky. Václav Havel mluvil právem o blbé náladě, byly vývoje, které původní směřování dosti změnily. A dnes je to úplně o něčem jiném,“ pokračoval kníže.

A přidal jeden příklad ze zahraniční politiky, ke které má stále blízko. Ta je dnes zaštítěna tzv. ekonomickou diplomacií. „Pro nás jsou prachy to nejdůležitější, nikoli lidská práva na světě. To je v přímém protikladu proti Václavu Havlovi,“ dodal Schwarzenberg.

VIDEO: Karel Schwarzenberg byl letos hostem studia Blesk. Mluvil mj. o Angele Merklové či uprchlících

Video  Studio Blesk s Karlem Schwarzenbergem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
1917 ( 9. dubna 2017 11:18 )

Jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Nemají si co vyčítat, ohledně morálky. Jeden,mladší, je Stbácký agent, krycí jméno Tipař, živící se vexlováním a černými sázkami, po plyšáku na rozdíl od poctivějších lidí, kteří neměli nakradeno, se vrhnul opět na sázkaření, takže pokud tomu říká práce tak potěž Pán Bůh za takového prezidenta. A druhý dědek je zločinec, který se vecpal Havlovi do kožichu a který mu pomohl získat protiprávně restituce po svém pouze biologickém otci, na což neměl právní nárok, jelikož se nechal adoptovat svým strýcem a to proto, aby hamižně získal jeho majetky v Rakousku a Švýcarsku. V ČR však tím pádem ztratil právní nárok na majetek po pouze biologickém otci, kterého se, jak jsem řekl, hamižně zřekl! Právně může každý člověk mít jen jednoho otce a v tomto případě adoptivního!!!!!

kores ( 19. prosince 2016 22:23 )

Kníže je ve shodě se Zemanem, co se Horáčka týče. Zasloužíme si mladší krev. Uvidíme kdo se nám představí.

kores ( 19. prosince 2016 22:21 )

Dávno řekl že ne, pro věk. Je to rozumné.

majojo ( 19. prosince 2016 19:06 )

Opra.: Schwarzenberg.

majojo ( 19. prosince 2016 19:04 )

Pan občan Schwarzenber nepokládá občana Horáčka za vhodného kandiádta na prezidenta. A sebe ano?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa