Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Havla potřebujeme v éře Trumpa víc než dřív, tvrdí španělská exministryně

Autor: val - 
20. prosince 2016
08:50

S nástupem Donalda Trumpa do čela Spojených států je Havlův odkaz potřebnější než kdy dřív. U příležitosti pěti let, které v neděli uplynuly od úmrtí českého exprezidenta, to napsala bývalá španělská ministryně zahraničí Ana Palaciová. V úvaze publikované na komentátorském webu Project Syndicate upozorňuje na to, že slábnoucí Evropa musí s příchodem Trumpa nalézt ztracené sebevědomí a odhodlání – tak, jak by k tomu podle ní dnes nabádal Havel.

Palaciová v textu upozorňuje, že právě 8. listopadu, kdy Trump dosáhl vítězství v amerických prezidentských volbách, se v Bruselu konala konference k připomenutí odkazu Václava Havla. „S příchodem Trumpovy éry je tento odkaz důležitější než kdy dřív. Zvláště pro Evropu,“ posteskla si Palaciová, členka španělské Státní rady a bývalá viceprezidentka Světové banky.

Zádušní mše za Václava Havla 18. 12. 2016 Zádušní mše za Václava Havla 18. 12. 2016 | Foto CNC - David Kundrát

A v textu pokračuje: „Těžko si představit dvě odlišnější postavy než Havla s Trumpem. První byl umělec a intelektuál, který celý život bojoval za pravdu, neúnavně pracoval na tom, aby dostal z lidí a společnosti to nejlepší. Druhý je sebestředný trhovec, který dosáhl své moci hraním na nejnižší lidské pudy.“

Havlovy hodnoty podle ní korespondují s těmi, na kterých po druhé světové válce vznikl liberální světový řád, který přinesl mír a prosperitu. „Trumpovo zvolení ukazuje, že Spojené státy už nebudou tyto hodnoty dál podporovat,“ uvedla.

Havlovo poselství

Naproti tomu EU, která tyto hodnoty přijala, nyní oslabuje a nemá na to být světovým lídrem. Mnohem spíš prý spěje k platformě s Německem ve vedoucí roli. To však podle ní odporuje myšlence, na které byla Unie vystavěna. „Evropská unie měla být nadnárodní silou, tvořenou kolektivní snahou o společné dobro, jak to prosazoval Havel,“ podotkla.

Český exprezident podle ní poukazoval na to, že lpění na optimusmu je bezvýznamné. Místo toho prý máme v této době být upřímní sami k sobě a střízlivě se podívat, co můžeme a musíme udělat.

„Evropa má potenciál hrát vedoucí roli ve světě, ale trpí absencí sebevědomí a odhodlání toho dosáhnout. Je načase rozpoznat a uvědomit si reálné hrozby, kterým ‚liberální světový řád‘ čelí. Jedině tehdy můžeme přijít na to, jak – realisticky – chránit naše zájmy a hodnoty v měnícím se světě. Věřím, že toto by bylo Havlovo poselství v těchto dnech,“ uzavřela.

Podívejte se, jak se o víkendu vzpomínalo na Václava Havla:

votomtoje ( 20. prosince 2016 13:03 )

"... nalézt ztracené sebevědomí a odhodlání – tak, jak by k tomu podle ní dnes nabádal Havel." Já bych řekl, že Havel dělal přesný opak! Cokoliv totiž Američani vymysleli nebo udělali, s tím okamžitě souhlasil a ještě to vychvaloval.

krupan10 ( 20. prosince 2016 12:38 )

Chrchloun byl od začátku pěknej h.jzl Jen pitomci a vyčůránci po něm dodnes vzdychaj........

snehulak ( 20. prosince 2016 10:37 )

Milá Palaciová. Napiš si Veškrnový, možná ti ho za pár desítek tisíc EUR Dáša trochu odsype.

salto ( 20. prosince 2016 10:29 )

Buďto má abstinenční příznaky, nebo delirium. To děvče neví co blábolí a asi by hovořila jinak, kdyby VH dělal ordung ve Španělsku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa