Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump měl před volbami uplácet novináře. A Clintonová viní z neúspěchu FBI

Autor: ČTK, zst - 
13. listopadu 2016
10:46

Nově zvolený prezident Donald Trump před volbami nabízel novinářům dary, aby příznivě informovali o jeho volební kampani. Napsala to moderátorka televize Fox News Megyn Kellyová v knize memoárů, která má vyjít v úterý. Trumpova největší sokyně v prezidentské volbě Hillary Clintonová mezitím hledá, na koho svalit vinu. Prý to odnesl šéf FBI James Comey, tvrdí list Politico.

Televizní moderátorka Kellyová měla před volbami s Trumpem několik konfliktů, při nichž prezidentský kandidát novinářku hrubě urazil. „Nebyla jsem jedinou novinářkou, které Trump nabízel dary, očividně proto, aby si zajistil pozitivní informace,“ napsala Kellyová.

Newyorský magnát jí údajně nabízel bezplatný pobyt v jednom ze svých hotelů, jiným sliboval chválu a uznání. „Je to mazané, protože média jsou plná lidí, jejichž ego potřebuje pohladit,“ napsala.

Kellyová v srpnu moderovala první veřejnou debatu Trumpa s Hillary Clintonovou, kterou otevřel dotaz ohledně vulgárních poznámek republikánského kandidáta na adresu žen. Den před debatou údajně telefonoval Trump vedení televize Fox News s dotazem, zda skutečně bude první otázka ostře namířena proti němu. „Jak to věděl? Bylo to divné,“ uvedla Kellyová.

V jiné části knihy píše novinářka o tom, že „jistí televizní moderátoři“ se předem s Trumpem dohadovali na tom, že je občas bude kritizovat, aby jejich stanovisko vypadalo objektivně. Žádné novináře ani žádná média nejmenovala.

Pan Brexit u Trumpa ve zlatém výtahu

Donald Trump se mezitím sešel s jedním ze strůjců odchodu Velké Británie z Evropské unie Nigelem Faragem. Ten nedávno odešel z vedení strany UKIP (Strana nezávislosti Spojeného království). Oba muži se sešli v Trumpově sídle v New Yorku. Trump ve své předvolební kampani opakovaně poukazoval na brexit, který podle něj ukázal touhu po změně mezi voliči frustrovanými tradiční politikou, připomněla agentura Reuters.

Farage si u výtahu v mrakodrapu zvaném Trump Tower všimli novináři, on ale vtipkoval, že je na místě „pouze jako turista“. V krátkém komentáři později manažerka Trumpovy kampaně Kellyanne Conwayová potvrdila, že se oba politici sešli a že setkání bylo „velmi produktivní“. „Myslím si, že si rozumějí. Měli příležitost mluvit o svobodě a vítězství a o tom, co toto všechno znamená pro svět,“ dodala Conwayová. Oba politici se pak společně vyfotili v Trumpově zlatém výtahu.

„Byla to pocta sejít se s Donaldem Trumpem. Byl uvolněný a plný dobrých nápadů. Jsem přesvědčen, že bude dobrým prezidentem,“ napsal k fotce na Twitteru Farage.

Clintonová: Prohrála jsem kvůli zásahu FBI

Poražená demokratická kandidátka Hillary Clintonová přičetla svou porážku v úterních prezidentských volbách řediteli Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Učinila tak během konferenčního hovoru s největšími přispěvovateli své volební kampaně. Uvedli to podle agentury Reuters dva účastníci. Stejné informace přinesl i web Politico.eu.

Clintonová vedla ve většině předvolebních průzkumů a byla považována za favoritku souboje o Bílý dům. Volby však vyhrál republikánský uchazeč Donald Trump, což šokovalo mnoho lidí a vyvolalo rozsáhlé protesty. Clintonová se od středečního vystoupení, v němž uznala porážku, drží stranou veřejnosti.

V telefonické konferenci se svými příznivci politička ale podle dvou účastníků řekla, že její kampaň a strana shromáždily 900 milionů dolarů (asi 22,4 miliardy Kč) od více než tří milionů individuálních dárců.

Prohlásila také, že ředitel FBI James Comey ji poškodil, když se rozhodl jen pár dnů před volbami odeslat dopis Kongresu, že se rozhodl ji znovu vyšetřovat, zda se nedopustila špatného zacházení s tajnými informacemi, když jako ministryně zahraničí v letech 2009 až 2012 používala pro elektronickou poštu soukromý server. O týden později Comey prohlásil, že není důvod političku stíhat, ale škoda prý už byla napáchaná.

Clintonová usoudila, že Trump dokázal využít obě Comeyho prohlášení k útokům proti ní. To, že byla z podezření nakonec očištěna, podle Clintonové jen posílilo přesvědčení Trumpových stoupenců, že systém je zmanipulovaný v její prospěch, a zmobilizovalo je to, aby šli volit. Vyjádření mluvčí Clintonové se Reuters nepodařilo získat.

santamonica ( 15. listopadu 2016 15:32 )

no, tak snehulaku, v tomhle pripade jsi uplne mimo. Trumpovo vitezstvi nikdo necekal a proto jsou vsichni, od Republikansky strany po Demokraty v soku a nedokazou se s jeho vitezstvim smirit. Ted se do toho michaji vysokoskolsky profesori kteri maji 19. prosince sjezd a uz oznamili, ze se postaraji, aby se Trump presidnetem nestal. Ono byt slunickarem je drina a potrebuji podporu takovych Sandersu a Clintonu a jim podobnych.

santamonica ( 15. listopadu 2016 15:20 )

No tak se nam Blesk vasnive pridal k zastupu levicackych novinaru jako je New York Times, Washington Post, atd., tesne sledovan CNN, MSNBC, ABC, a dalsi. Jejich mantra je; Trump = bad; Hillary = good. Clintonka neni vinna uplne nicim, vsechno je vina nekoho uplne jineho. 33,000 smazanaych emailu ktere si nepamatuje, 13 mobilu rozmlacenych kladivem, o kterych nic nevi, lhani pod prisahou na ktere si nevzpomina, atd. A ted se snazi nacpat do vlady jeji osklivou hloupou dceru. Uz bylo oznameno, ze Chelsea bude kandidovat do kongresu. Clintonovi jsou jak oskliva vyrazka: clovek se jich nikdy uplne nezbavi

zigzag ( 13. listopadu 2016 18:05 )

Hillarka ma se co ucit, kdyz Trump zvladl i podplacet tak ale ve finale oproti ni utratil mnohem min

kristinn ( 13. listopadu 2016 17:52 )

Jasné, Hillary, za to, že si prehrala,hľadaj vinu predovšetkým v sebe. A nechápem, že si sa do volieb vôbec hrabala! Veď si unavená, ledva chodiaca stará baba, seď na ri.ti a venuj sa Billovi, ak o to vôbec stojí...Nevyťahuj špinu na iného, dôkladne si vytri tú svoju. Neviem, či ti zbývajúce roky tvojho života budú na to stačiť...

repoIes ( 13. listopadu 2016 14:51 )

A ještě, někdo čekal že volby budou čistý?

Zobrazit celou diskusi