Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

FBI znovu vyšetřuje Clintonovou, opět jde o únik informací v e-mailech

Autor: ČTK - 
28. října 2016
21:14

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dnes oznámil Kongresu, že prozkoumá další nově objevené e-maily ze soukromého účtu demokratické kandidátky na prezidentku Hillary Clintonové z doby, kdy byla šéfkou diplomacie. Chce prozkoumat, zda obsahují tajné informace.

V dopise zaslaném šéfům obou komor Kongresu ředitel FBI James Comey napsal, že vyšetřovatelé objevili další e-maily odeslané ze soukromého účtu Clintonové. Chtějí zjistit, zda neobsahují citlivé vládní informace. Comey nebyl s to sdělit, jak dlouho vyšetřování potrvá.

FBI oznámila svůj záměr pouhých 11 dní před prezidentskými volbami. Protivník Clintonové v boji o prezidentský úřad, republikánský kandidát Donald Trump, který za ní v průzkumech hodně zaostává, v první reakci pochválil FBI za odvahu znovu případ otevřít.

Clintonová již dříve čelila vyšetřování FBI za užívání soukromého poštovního serveru ke služebním účelům v době, kdy působila jako ministryně zahraničí USA. Exministryně podle kritiků nesprávným rozesíláním služební elektronické pošty ohrožovala bezpečnost státu.

FBI v červenci konstatovala, že využíváním soukromého serveru si počínala svrchovaně nedbale, zákon nicméně neporušila. Trump uzavření případu dnes znovu označil za "příšernou chybu". Republikáni, kteří se už dříve snažili z případu co nejvíce politicky vytěžit tvrzením, že Clintonová není dostatečně důvěryhodná, už ostře zareagovali.

Jejich vůdce ve Sněmovně reprezentantů Paul Ryan vyzval k tomu, aby se jí jakožto kandidátce na prezidentku přestaly poskytovat státní depeše označené jako tajné, dokud vyšetřování neskončí.

Opětovné otevření případu jí tak může ještě uškodit. Zástupci kampaně Clintonové zatím na nečekaný zvrat nereagovali a komentovat situaci nechtělo ani ministerstvo zahraničí, které informace k věci neobdrželo.

joudajoudovy ( 29. října 2016 12:56 )

kdo je osoba - ministr hermann? ze by znal obama i hiiiilary? osobni zivotopis: https://www.youtube.com/watch?v=tSym4NY9xvI pustit od minuty 59:40

joudajoudovy ( 29. října 2016 11:35 )

kdo jendou zradi, ve prospech svych osobnich vyhod, zradu zopakuje a ma pokriveny moralni kredit. obama i sama clinton by nase pucisty hnala a sli by v usa brucet. FBI by z nich udela ostrasujici pripad. horacek – sbt blokovana osoba. proc asi? http://svazky.cz/test/svazkyMT.php?display=bysvazek&iregcis=34484&utvar=X.%20S%20SNB kocab - stb, osobni milost od husaka pred zahajenim trestniho rizeni o urazce hlavy statu. nasledovaly opakovane vyjezdy na zapad. divne, ze???? http://svazky.cz/test/svazkyMT.php?display=byarchiv&aaci=Z-4535&aaru=SEO%20VOS%20FMV mame demokracii a kdo chce, muze se pripojit k petici nebo az pri radnych volbach. republiku si rozvracet nedame.... http://www.petice24.com/brnnska_vyzva http://www.petice24.com/odvolat_hermanna

st.rec ( 29. října 2016 08:00 )

To jí jistě FBI bude volit a kancelář jí dají v Alcatrazu.Aspoň na jedno volební období.

steelheart ( 29. října 2016 00:57 )

 ta baba je úplně mimo

Zobrazit celou diskusi