Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Horáček se zlobí: Odmítl mě i Schwarzenberg. Politici mě mezi sebou nechtějí

Autor: simao - 
16. listopadu 2016
18:25

Na svoji prezidentskou kandidaturu se textař a milionář Michal Horáček dočkal už řady reakcí i od předních českých politiků. Ti však často uvádějí, že by dali přednost Miloši Zemanovi nebo jinému kandidátovi, který se ještě neobjevil. Horáčka to prý nepřekvapuje. „Za prezidenta chtějí jen toho, kdo patří mezi ně,“ míní Horáček. A politiky tepe za to, že řeší návrh obnovit tresty za hanobení hlavy státu, ale volební zákon ještě neupravili.

Kdo všechno již stihl dát najevo, že Horáček není kandidátem, kterého by se chystal podpořit? Sám textař a milionář Michal Horáček to sečetl na svém Facebooku.  

„Během dvaceti hodin považovali za nutné říct: Bohuslav Sobotka (ČSSD): Radši Miloše Zemana než Michala Horáčka. Karel Schwarzenberg (TOP09): Horáček na Hrad? To není ideální kandidát. Petr Gazdík (STAN): Horáček lidi nestmeluje. Jan Zahradil (ODS): Horáček je nevolitelný,“ vypočítává.

A jaká je reakce Michala Horáčka, že se k němu strany nehlásí? „Upřímně: neudivuje mě to. Představitelé politických stran, i když se hlásí k různým názorům, mají jeden zájem, který je mocně spojuje: za prezidenta chtějí jen toho, kdo patří mezi ně. Mezi ty, s nimiž se lze v politické mašinérii nějak dohodnout. Ne člověka nezávislého, nevydíratelného, odpovědného jen voličům, který jim tu panskou pohodu může pokazit,“ míní. 

Občané si podle něj na politicích přímou volbu hlavy státu vyvzdorovali a politici ji za vlastní nikdy nepřijali. Horáček sám sebe označuje za toho, kdo politikům vůbec nic nedaruje.

Podívejte se na projev Michala Horáčka při zahájení prezidentské kampaně:

Video  Horáček chce být prezidentem: Podívejte se na jeho celý projev  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Gazdík: Jako prezident by Horáček lidi stmelil

Na Horáčkově výčtu se přitom možná poněkud překvapivě objevil i Petr Gazdík (STAN), kterému Horáček se svou agenturou pomáhal pořádat akci na Staroměstském náměstí 28. října.

„To je nedorozumění, já si nemyslím, že pan Horáček nestmeluje lidi, ale po jeho kandidatuře se lidi kolem něho nějak nesemkli. S jeho výrokem souhlasím, že jak politické strany, tak nějaké význačné osobnosti ho zatím nepodpořily. Já si myslím, že on jako prezident by lidi stmeloval,“ uvedl Blesk.cz Gazdík.

„Co se týká STANu, tak zatím žádného kandidáta nemá. Pan Horáček jasně říkal, že on vlastně o podporu politických stran zatím nestojí, že on je nezávislý kandidát. My ani nemáme tu potřebu se tím zaobírat. Zatím,“ dodal Gazdík, který byl autorem nápadu svolat lidi na „Staromák“ a od hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka si vysloužil narážky, že šlo o začátek Horáčkovy prezidentské kampaně i kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční ještě dříve než volba prezidenta.

Schwarzenberg: Horáček není ideální kandidát

Miloše Zemana oproti Horáčkovi však už nyní hlasitě podporují špičky ČSSD – Bohuslav Sobotka i Milan Chovanec. Jako by dali na radu jiného expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který v rozhovoru pro Blesk.cz řekl: „Vycházet s ním by sociální demokracie měla. Oni se velmi potřebují. Nejsou v komfortní pozici – ani jeden, ani druhý. Pokud Andrej Babiš vytáhne nějakého kandidáta z klobouku, třeba pana Švejnara nebo paní Jourovou, a finančně je podpoří, tak to bude mít Miloš Zeman velmi složité s obhajobou.“ 

Na jiného kandidáta, než je Michal Horáček, čeká i Karel Schwarzenberg (TOP 09), Zemanův rival z dosavadní jediné přímé prezidentské volby. „Možné je všechno. Poté, co byl Trump zvolen v Americe, může být zvolen kdokoli kdekoli. Ale nevidím ho jako ideálního kandidáta a čekám, jestli se nevynoří nějaký silnější. Pozoruji to zpovzdálí a uvidím,“ řekl Schwarzenberg Týdnu.   

A šéf poslanců TOP 09 František Laudát si v reakci pro Blesk.cz přisadil: Měl mé sympatie. Ale to je nějaká startovní pozice, já ho uznávám jako kulturního a hudebního fenoména, jeho písničky miluju. Nicméně si velmi uškodil tím, jak se nepřipravil a jak vystupoval na Staroměstském náměstí. To byl takový zlom, od kterého si myslím, že bude spíše ztrácet. “

Že by nemohl být Horáček jejich kandidátem, poznamenal taktéž v Týdnu i šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Vyjádření zmíněných politických představitelů neberu jednotlivě, ale jako celek. A to i proto, že byla pronesena během 20 hodin. Jeví se mi to jako stanovisko politické sféry vůči nezávislému kandidátovi, který se o nominaci politických stran neuchází, ale přímou volbu prezidenta chápe jako skutečně přímou, tedy se chce obracet přímo na občany bez jakýchkoli prostředníků. Neberu to ve zlém, je to realita,“ dodal Horáček pro Blesk.cz.

„Nehorázný projekt,“ vrací úder Horáček

Horáček si však neodpustil v souvislosti s politiky z Poslanecké sněmovny rýpnutí – do návrhu řady poslanců obnovit tresty za hanobení hlavy státu.

„Už sama skutečnost, že se pod takový návrh podepsalo na 64 zákonodárců, je alarmující. Nechtějí bránit funkci prezidenta, hodlají přidat další článek do řetězu, jímž se pozvolna, ale vytrvale, svazují naše svobody,“ vzkázal poslancům Horáček v reakci pro Blesk.cz.

Na sociální síti označil návrh za „nehorázný projekt“. Dokáže si prý představit, že by prezident – kdyby tento návrh prošel – omilostnil okamžitě každého, kdo bude z jeho přestoupení obviněn. Do politiků si však sám rýpl: „Na přijetí novely zákona 275/2012 Sb. o volbě prezidenta republiky prý dámy a pánové zákonodárci čas nemají. Nezávislý kandidát na funkci prezidenta proto nemůže sbírat podpisy na petiční archy, nutné k uznání kandidatury.“

„Na tenhle nehorázný projekt, iniciovaný člověkem, který jako člen pohotovostního pluku SNB mlátil v zájmu totalitního režimu pendrekem i ženy, si ho našli,“ dodal Horáček pro Blesk.cz v narážce na poslance KSČM Zdeňka Ondráčka, někdejšího příslušníka Pohotovostního pluku SNB, který v rozhovoru pro časopis Mladý svět v prosinci 1989 přiznal, že obuškem uhodil i dívku.

VIDEO: Havel, Klaus a Zeman očima Michala Horáčka. Co říká o dosavadních českých prezidentech?

Video  Horáček o prezidentech: Havel chyboval, ale přečkal peklo. Co říká na Klause a Zemana?  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
kosmonaut ( 21. listopadu 2016 09:53 )

To,že Horáčka politici,kromě Gazdíka,odmítají je pochopitelné.Možná se na tom podepsala jeho minulost (sázky,karty apodobně),ale taky to,že je to "kůň" Kroměříšské výzvy,potažmo exministra Kocába.To jméno se špatně poslouchá nejen prostým občanům,ale i politikům napříč politického spektra!

joudajoudovy ( 18. listopadu 2016 09:25 )

horackova minulost, nedokonala retorika a spatny umelecky pocin nikoho neoslovil. napsany i cteny scenar na staromaku s dramaturgicky vystavenym pribehem rozsvicech svicek a opet napsany, koktajici projev kandidata na prezidenta se stylisticky vseobjimajici manzelkou, ktery neodtrhnul oci ze cteciho zarizeni, byl jednim velkym fiaskem. cemu se "moralista" divi? dle navstevnosti kulturnich stanku nelze merit popularitu. nakonec horacek na vsem vydela a jeho reklamni agentura neprodela. gambler vi, jak a na co vsadit, a nevidi rozdil mezi konskym ci lidskym masem. hlavne, ze to sype....

defakto ( 17. listopadu 2016 12:11 )

... Horáček není na žádné politické hejble , ten chce se svou mladou ženou akorát reprezentovat ! Už má všechno co chtěl mít , procestoval svět , peněz má víc než dost , tak ted touží po slávě a uznání . Prezident nemá žádné velké pravomoce , tak ani toho nemůže moc pokazit , už vidí svou ženu jako první dámu a sebe samého jako pokračovatele českých králů na pražském hradě.

babajaga ( 17. listopadu 2016 12:10 )

Sluníčkový den vydržel panu Horáčkovi pouze na "Staromáku". Viděl pár individuí, kteří přišli pourážet hrad, a při své ješitnosti si myslel, že má post prezidenta v "kapse". Jaká ledová sprcha to pro něj musí být, když zjišťuje, že ho nechtějí občané ani politici. Opět se nechal využít. Pomohl zneuctít památku 28.října. Takového prezidenta si národ nepřeje. Pane Horáčku, ušetřete Váš čas a peníze, my si počkáme na lepšího kandidáta.

sores ( 17. listopadu 2016 11:02 )

Nedej bože aby byl Horáček prezident!!! Koluje mail, kde říká že je morální povinnost čechů pomáhat uprchlíkům a vzít mezi sebe muslimáky. Proboha, to by tak scházelo s takovým názorem mít vůdce Česka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa