Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Islamolog: ISIS narazil na strop expanze. A vracení uprchlíků je riziko

Autor: Zuzana Štíchová - 
1. ledna 2017
07:05

V Sýrii se v roce 2016 podařilo spojencům razantně zatlačit na Islámský stát (ISIS) a i přes částečné problémy, jako třeba útoky na Palmýru, úspěšně postupují. Mimo jiné i proto, že ISIS narazil na strop své expanze, míní arabista a islamolog z Akademie věd Bronislav Ostřanský. Útoky v Evropě to ale podle něj nijak neovlivní. Situaci navíc může vyostřit případná deportace 200 tisíc běženců, kteří nedostali u našich západních sousedů azyl. ISIS se bude zřejmě rozpínat do dalších nestabilních oblastí na Blízkém východě.

Za námi je další rok bojů proti Islámskému státu. Změnilo se něco proti předchozím letům?

Tzv. Islámský stát před řadou měsíců narazil na strop svých možností. Ovládli oblasti, které ovládnout mohli, a zarazili se tam, kde se nemohli šířit. Což je více na jih v Iráku, protože tam jsou dominantní šiíté. A narazili i v Sýrii. Za poslední rok se území, které mají pod svou vládou, radikálně smrsklo. Což znamená zároveň otázku, kam se budou ti bojovníci uchylovat dál. Mnoho expertů připomíná, že ty oslavy, jak se nám ISIS zmenšuje, jsou možná předčasné. To zmenšování povede k metastázám a šíření bojovníků a ideologie do zahraničí.

Těch bojovníků asi bude jen stěží ubývat. Možná by jich ale nemuselo tak rychle přibývat...

Je nutné připomenout teorii, že ISIS nemůže být poražen na válečném poli. Pokud nebude zdiskreditována ideologie, na které stojí. Pokud jej tedy vyženou z Mosulu a Rakky, oni budou přežívat v metastázách na Sinaji, v horách nebo v syrské poušti. Ale dokud bude atraktivní ta ideologie, tak skutečně nebude poražen.

Každý muslim není Usáma. Odborník varuje před démonizací islámu:

Video  Každý muslim není Usáma. Odborník varuje před démonizací islámu.  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Mluvil jste o tom, že ISIS narazil na svůj strop v Iráku a Sýrii. Dosáhl konce svých možností i co se týká útoků v Evropě?

Na to si netroufám odpovědět. Domnívám se ale, že kromě Evropy stále existuje na Blízkém východě řada států nebo oblastí, které jsou rozvrácené válkou a kde mají obrovský prostor se realizovat – oblasti Sahelu, Libye a tak dále. Co se týká Evropy, tak násilí, které spáchali a ještě mohou spáchat, nemá za cíl primárně oslabit zdejší společnost, ale primárním důvodem je, aby vyvolali všeobecný strach a odpor vůči muslimům.

Tím mohou spustit dominový efekt. Podniknou útok, zvedne se obrovská vlna odporu vůči všem muslimům, následkem čehož si i ti muslimové, kteří by je považovali za vyvrhele a vředy, řeknou, jestli na nich není náhodou něco dobrého. Tím pádem se zradikalizují a vytváří se začarovan kruh. To je velmi nebezpečné.

Mezi uprchlíky se do ČR může dostat džihádista, míní expert Ostřanský:

Video  Mezi uprchlíky se do ČR může dostat džihádista, míní expert Ostřanský.  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

S válkou na Blízkém východě je spojena také migrační vlna. V Německu se mluví o tom, že kolem 200 tisíc uprchlíků, kteří do země přišli v roce 2015, nedostane azyl. Budou je tedy muset poslat pryč. Bude to znamenat eskalaci násilí? Ti z nich, kteří ještě čekají, to možná vezmou jako určitý druh nespravedlnosti.

Podle mě s tím budou velké problémy. Protože ti lidé dostali naději. Ohromnou. Vezměte si, jak se tam dostali. Naprostá většina podnikla strastiplnou cestu. Nebyl to let první třídou někde z Abú Zabí do Berlína. Oni trávili týdny na cestách za těžko představitelných podmínek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa