Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Naděje pro Čechy vězněné v Turecku? Zaorálek po jednání: Věřím v dobrý konec

Autor: ČTK - 
13. prosince 2016
19:24

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) je optimistický v případě dvojice Čechů, které turecké úřady zadržely kvůli podezření z terorismu. Vidí na turecké straně ochotu pomoci a vyjít Česku vstříc, případ ale nepůjde vyřešit za den. Zaorálek to řekl v Ankaře po jednání se svým tureckým kolegou Mevlütem Çavuşogluem. Podle Çavuşoglua úřady vyšetřují, jak závažné bylo zapojení dvojice do teroristických aktivit.

Mám dobrý dojem. Už v této chvíli se dějí vstřícné kroky. Rodina bude moci navštívit vězněné a z turecké strany vidím určitou ochotu a vstřícnost dělat kroky, které nejsou v rozporu s právním řádem a těm občanům usnadňují situaci,“ řekl novinářům Zaorálek o dvojici Čechů, které turecké úřady viní z příslušnosti ke kurdským milicím YPG.

Podle Zaorálka nemá Praha ani Ankara zájem na tom, aby záležitost kalila vzájemné vztahy. Çavuşoglu ho ale upozornil, že podezření vůči dvojici jsou vážná a vyžadují důkladné prošetření, zejména v souvislosti s nedávným atentátem v Istanbulu, k němuž se přihlásila organizace napojená na Stranu kurdských pracujících (PKK).

Podle údajů české diplomacie se dvojice nechtěla zapojit do teroristických aktivit, ale chtěla na území Sýrie ovládaném kurdskými jednotkami vybudovat polní nemocnici. Turecká strana říká, že je otevřená tomu, abychom my z naší strany dodali informace a argumenty, které mohou pomoci najít pozitivní vyústění,“ řekl Zaorálek. Za takové východisko by považoval vyhoštění dvojice do Česka.

Zaorálek při jednání s Çavuşogluem také odsoudil červencový pokus o vojenský puč v Turecku. Podle českého ministra je ale důležité, aby i v těžké situaci fungoval právní stát a aby soudy rozhodovaly na základě důkazů.

Před závěrem návštěvy, kterou hodnotí pozitivně, jednal také s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Hlavním tématem byl terorismus; prezident řekl, že není možné, aby někdo byl považován za teroristu v jedné zemi a v jiné nikoli. Erdogan varoval, že Evropa se tím možná začne zabývat, až když už bude pozdě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 14. prosince 2016 07:42 )

zaoralek veri v dobry konec a dva cechacci od statu budou uplatnovat odskodne. to tu jiz nekolikrat bylo. marxova! nechcete zridit nove pracovni zarazeni s nazvem uneseny a zadrzeny?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa