Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Muslimové můžou zůstat v klidu. Vláda zahraniční duchovní asi neomezí

Autor: ČTK, Mii - 
14. listopadu 2016
15:10

Vláda patrně odmítne poslaneckou novelu církevního zákona, která má uzákonit podmínky pro zahraniční duchovní kazatele. Například pro muslimské imámy. Předloha by podle předběžného stanoviska pro středeční zasedání kabinetu nevedla ke snížení rizika šíření nebezpečných náboženských směrů a radikalizace muslimské obce v Česku, znamenala by jen zbytečnou byrokratickou zátěž.

Zahraniční duchovní a kazatelé by podle novely skupiny poslanců z platformy pro zachování evropské kultury museli před veřejnými vystoupeními v Česku podstoupit školení o českém právním a kulturním prostředí na ministerstvu kultury. Následně by podepisovali čestné prohlášení, že české normy nebudou porušovat. O předloze rozhodnou zákonodárci.

Kabinet by měl zpochybnit i další cíl novely, kterým je podle autorů v čele se Zdeňkem Soukupem vyřešení „zatím nekontrolovatelného přílivu peněz z bohatých muslimských zemí do islámských obcí v Evropě“. Zákon podle podkladů pro ministry žádné takové opatření neobsahuje.

Trestem mělo být zrušení registrace

Církvi, která by umožnila veřejnou činnost duchovnímu nebo kazateli z ciziny, aniž by podepsal čestné prohlášení, by podle předlohy hrozilo zrušení registrace. Ministerstvo kultury by muselo zahájit správní řízení k jejímu odnětí. Vláda by měla namítnout, že vůči neregistrovaným neregistrovaným náboženským společnostem je novela „bezzubá“.

Za diskriminační by měl kabinet označit ustanovení, podle něhož by se povinnost absolvovat poučení na ministerstvu nevztahovala na zahraniční duchovní a kazatele církví a náboženských společností, kterým úřady udělily takzvaná zvláštní práva. Církve o ně mohou požádat po splnění zákonných podmínek, k nímž patří nejméně desetiletá registrace, pravidelné zveřejňování výročních zpráv o činnosti a bezúhonnost.

Zvláštní práva znamenají právo zřizovat církevní školy, vyučovat náboženství na státních školách nebo konat obřady, při nichž jsou uzavírány církevní sňatky. Církev s těmito právy může pověřit své duchovní duchovenskou službou v armádě nebo ve věznicích.

Video se připravuje ...
Další videa