Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ministr musel opustit vládu. Němeček skončil v ukrutných bolestech v nemocnici

Autor: tmp - 
24. října 2016
17:45

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v pondělí skončil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Kvůli silným bolestem zad musel opustit jednání vlády. V úterý je ale připraven obhajovat protikuřácký zákon, a to prý i kdyby měl mít nasazené kapačky.

Němeček byl zrovna na jednání, když mezi 12 a půl jednou začala být bolest zad už tak nesnesitelná, že musel do nemocnice. „Hexenšus mě donutil opustit jednání vlády, ale pomohli mi ve Všeobecné FN. Zítra musím být ve formě – ve Sněmovně je protikuřácký zákon,“ napsal na Twitter.

Do Sněmovny prý i na kapačkách

Z nemocnice ho po pár hodinách propustili domů. Ministr měl ale ještě v pět odpoledne stále bolesti. „Už ležím doma a díky silným lékům je už bolest slabší. Každopádně zítra do Sněmovny na protikuřácký zákon dorazím, i kdybych měl mít napíchnuté kapačky,“ řekl Němeček Blesk.cz.

Ministr se dlouhodobě snaží prosadit protikuřácký zákon, který omezuje také podávání alkoholu. Předloha je ve druhém čtení. Ve hře bude opět možnost zřizovat v restauracích kuřárny, kvůli jejichž podpoře dolní komora neschválila v květnu původní protikuřáckou předlohu.

Mluvčí: Šéfoval by i z postele

Ministerstvo zdravotnictví se dle slov svého mluvčího Ladislava Štichy nebojí, že by bylo kvůli zdravotním problémům šéfa jakkoliv ohroženo jejich fungování. „Určitě ne, pan ministr je takový, že i kdyby měl být dočasně upoután na lůžku, tak on nikdy nepřestane ministerstvo řídit,“ řekl Šticha. Podle něj může za zdravotní komplikace ministra aktuální nedostatek pohybu.

„Vzhledem k tomu, že pan ministr je sportovec, tak se těší velmi dobrému zdraví. Tohle je možná spíš dopad toho, že sportovní sezona jeho oblíbené cyklistiky už skončila, a možná na to paradoxně to tělo reaguje, že mu ten zdravý pohyb chybí,“ dodal mluvčí.

Němeček měl už v minulosti problémy se zdravím. V červnu 2015 ho musela odvézt záchranka do olomoucké nemocnice se žaludečními vředy. Navrhovanou pracovní neschopnost ale tehdy odmítl a už druhý den pokračoval v plánovaném programu zdravotnického summitu s Čínou.

Heger zkolaboval na kole

Němeček není první ministr zdravotnictví, který se potýkal se zdravotními problémy. V roce 2011 tehdejší ministr Leoš Heger (TOP 09) zkolaboval a musel jednu noc strávit v nemocnici. Sportovně založený politik byl zrovna na kole, když na něj z vyčerpání přišly mdloby.

nemok ( 24. října 2016 20:02 )

at pochcipaji vsichni vte vlade aji stema zemanama ovcackama foretama a spol verbes jedna nenazrana

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa