Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Havel by se obával Putina i Zemana jako jeho stoupence, znělo Forem 2000

Prezident Václav Havel na konferenci Forum 2000 v roce 2000. O 16 let později se debatovalo nad tím, co by říkal dnešní situaci v Evropě.
Prezident Václav Havel na konferenci Forum 2000 v roce 2000. O 16 let později se debatovalo nad tím, co by říkal dnešní situaci v Evropě.  (Autor: Blesk / Zuzana Štíchová, ČTK)
Autor: Zuzana Štíchová - 
17. října 2016
14:45

Co by řekl na dnešní situaci v Evropě Václav Havel a jaký recept by nabídl jako východisko z krize? To bylo jedno z témat jubilejního 20. ročníku „Havlovy“ konference Forum 2000, která odstartovala v neděli mimo jiné projevem slovenského prezidenta Andreje Kisky. Akce se zúčastní také dalajlama, který dorazil do Prahy v pondělí a dočkal se vřelého přijetí na Hradčanském náměstí.

„Nechtěl bych prorokovat, ale máme nějaká vodítka, která můžeme sledovat v jeho dílech a proslovech. Václav Havel byl podporovatelem evropské integrace, ale viděl ji také jako problém. Kritizoval Evropskou unii už 10 let před tím, než se Česko připojilo,“ popsal Havlův nekritický postoj Michael Žantovský, jeho bývalý mluvčí, velvyslanec a v současnosti ředitel Knihovny Václava Havla.

Podle Havlova dlouholetého přítele Adama Michnika by byl pro Havla největším strašákem současné Evropy ruský prezident. „Byl by znepokojen politikou Vladimira Putina a jeho rétorikou. Rusko znovu povstalo a pomalu se vyvíjí od nedokonalé demokracie k totalitě,“ míní Michnik, bývalý disident, který je nyní šéfredaktorem polského deníku Gazeta Wyborcza.

„Putin našel své spojence, kteří ho otevřeně podporují v tomto směřování. Jsou to podporovatelé brexitu, americký kandidát na prezidenta Donald Trump, bez pochyb také maďarský premiér Orbán, Kaczynski, ale také částečně prezident Zeman,“ vyjmenoval, kde má Putin v Evropě zastání a kam zároveň směřuje svoji podporu.

„Pro Havla byla EU antisovětský krok, ne antiruský“

Exprezident Václav Havel podle diskutujících považoval fungování Evropské unie za opozici Sovětskému svazu, nikoliv Rusku jako takovému. Ve Vladimiru Putinovi ale viděl hrozbu už několik let před tím, než se jí skutečně stal.

„Havel byl podporovatelem integrované Evropy a našeho připojení. Nebyl to pro něj krok antiruský, ale antisovětský,“ poznamenal k tomu Michnik. „Havel byl advokát suverenity zemí, ale nebyl advokátem izolace. Integrace podle něj nesměla být vnucena,“ dodal polský novinář a přidal také historku o tom, jak se poprvé s Havlem setkal.

Setkání disidentů v roce 1978. Zleva: Marta Kubišová, Václav Havel, Adam Michnik, Jacek Kuroň Setkání disidentů v roce 1978. Zleva: Marta Kubišová, Václav Havel, Adam Michnik, Jacek Kuroň | ČTK

„Byl jsem přítelem Václava Havla. Potkali jsme se ještě dříve, než on byl prezidentem a já editorem velkých novin. Oba jsme byli kriminálníci. Když jsem ho poprvé potkal na hranicích, Češi přinesli jídlo a v klíčovém momentu Havel vytáhl českou vodku s etiketou, na které byl myslivec a řekl: 'Nemáme socialismus s lidskou tváří, tak máme alespoň vodku s lidskou tváří.',“ vzpomínal Michnik na nezapomenutelné setkání v Krkonoších, kde se setkávali opoziční osobnosti.

zkzkz ( 18. října 2016 14:45 )

zkzkz ( 18. října 2016 14:43 )

joudajoudovy ( 18. října 2016 10:07 )

mektajici a stale se papiru drzici umrlec nam sva moudra jiz nevyjevi. a jeho dobre ziveni analnici by si konecne meli uvedomit masarykovo motto, ze pravda zvitezi....

lev1 ( 17. října 2016 21:10 )

Čechům je dalajláma s celým Tibetem někde u zadku včetně prťajzlíka Havla s jeho keců o lidských právech a občanské společnosti

misha46 ( 17. října 2016 15:26 )

Kudy chodil tudy lhal, alkohol si nalejval. Tohle je jediná pravda o tom floutkovi, tohoto času v pekle.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa