Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konvička „zpíval“ na policii: Bárta mi slíbil 60 milionů za Blok proti islámu

Autor: val - 
27. září 2016
09:50

Za protiislámskými aktivitami Bloku proti islámu (BPI) a sněmovního hnutí Úsvit stál od začátku podnikatel a exšéf Věcí veřejných Vít Bárta. Hlavní představitel dnes už zaniklého BPI Martin Konvička to řekl při výslechu na policii, z kterého čerpá Mladá fronta Dnes (MfD). Bárta byl prý také architektem myšlenky společné volební kandidatury a Konvičkovi měl za jeho aktivity slíbit 60 milionů korun. Sám si za to chtěl „hrábnout“ do státní kasy.

Bárta prý Konvičku na „přátelských kávičkách“, kterých se zúčastnila i pozdější místopředsedkyně BPI Jana Volfová, nalákal na desítky milionů. „Předstírali mi geniální plán na propojení mé občanské aktivity a osiřelých poslanců Okamurova Úsvitu. Jsou to neschopní blbci, budou dělat to, co si budeme přát, a ty na své aktivity získáš 60 milionů státních peněz,“ dozvěděl se podle svých slov Konvička.

Ten deníku odsouhlasil vše, co řekl policistům do protokolu. Konvička už před několika měsíci veřejně přiznal, že mu „Vítek tu a tam s něčím pomůže“.

Jeho vyjádření je ale nutno brát s rezervou vzhledem k tomu, že se Konvička s Volfovou a některými dalšími představiteli rozešel – právě kvůli penězům – ve zlém a teď na sebe podávají trestní oznámení. Kvůli tomu nechtěla Volfová informace deníku obsáhleji komentovat. Bárta naopak nereagoval vůbec.

Bártu jako šedou eminenci zmínil i další poslanec

Konvičkovu verzi nicméně potvrzují někteří bývalí členové Úsvitu. Už dříve jeden z jeho vystoupivších členů, který si nepřál být jmenován, vyprávěl Blesk.cz, že opouští hnutí právě kvůli tomu, že v něm za nitky tahá někdejší šéf Věcí veřejných.

Konvičkovu verzi teď pro MfD potvrdil i jiný poslanec, který nedávno Úsvit opustil, Karel Fiedler: „S odstupem času jsem dospěl k názoru, že toto připravovali. Vít Bárta byl vždy v pozadí. Od vzniku Úsvitu v roce 2013 už existoval byznysplán, jak si pomoci k finančním prostředkům,“ řekl.

Martin Konvička nedávno pobouřil lidi akcí, při které simuloval na Staroměstském náměstí invazi teroristů do Česka:

gabreta ( 27. září 2016 11:08 )

Konvička si z Policajtů, při jejich současných schopnostech, dělá akorát prd*el!

1pravda1 ( 27. září 2016 10:51 )

Vyšplhali se po zádech Okamury do sněmovny, pak si založili vlastní uskupení, pak se spojili s Konvičkou a celé to řídí Bárta... no SPD Okamury je to, které voliči volili do sněmovny! Tato banda odpadlíků - Úsvit národní koalice ovšem dostává na rozdíl od Okamury v ČT a jiných tv daleko větší prostor, zajímavé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa