Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nejsem žádný oligarcha,“ čertil se Babiš v televizi. Heger mu vmetl dotace

Autor: simao - 
18. září 2016
11:45

Nejsem oligarcha, já jsem tady nejtransparentnější, hájil se v neděli na Primě vicepremiér, ministr financí a vlastník Agrofertu Andrej Babiš. Že právě on je v Česku nejsledovanější osobou, tvrdil poté, co Sněmovnou prošel takzvaný lex Babiš, zákon na omezení střetu zájmů. Místopředseda TOP 09 Leoš Heger upozorňoval, proč to tak je – Babišův Agrofert si chodí pro dotace.

„Mám pocit, že někteří ti tradiční politici dělají všechno pro to, abych nebyl v politice. Není to první zákon proti mně a je to absurdní,“ odmítal Andrej Babiš v Partii na Primě zákon o střetu zájmů. Ten má  ministrům zakázat vlastnictví médií a omezit i jejich podíly ve firmách čerpajících dotace. 

„Já nejsem žádný oligarcha,“ čertil se Babiš s tím, že dnes podle něj v Česku máme naopak oligarchii, vládu úzké skupiny lidí ze strany ČSSD. „Dneska ČSSD má největší moc,“ míní.

Anketa
Je podle vás Andrej Babiš oligarcha?
počet hlasujících: 643
Anketa
Je podle vás Andrej Babiš oligarcha?
Ano.
54 %
Ne.
46 %
počet hlasujících: 643

Proč byl zákon překřtěný na lex Babiš nutný, vysvětloval místopředseda a exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). „Nikdy nevzniklo takové podezření na těžký konflikt zájmů, kdy pan Babiš vlastní velký komplex Agrofert, který si chodí pro dotace,“ vysvětloval Heger. Babiš sám podle něj může udělování dotací ovlivňovat. Ministr financí se bránil, že jeho resort může přímo ovlivňovat jen dotace na výstavbu škol. Ministerstvo pro místní rozvoj má však Babišovo ANO pod kontrolou také.

Střet zájmů byl kromě elektronické evidence tržeb a blížících se voleb hlavním tématem pořadu. „Vždyť všichni věděli, co vlastním, já jsem tady nejtransparentnější, já jsem tady nejvíc sledovaná osoba v této zemi,“ míní Babiš. „Měl jsem teda převést před vstupem do politiky mojí firmu na rodinu, jak to dělal Topolánek, Řebíček a další?“ ptal se.

Babiš: Proč bych nemohl něco vlastnit? Podívejte na Trumpa

Argument s převedením na rodinné příslušníky nedávno zmínil i první místopředseda  Babišova hnutí a šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Babiš sám však k této praxi přistoupil, když na rodinu převedl Čapí hnízdo, které se po čase opět vrátilo pod křídla Agrofertu.

„Proč já bych nemohl vlastnit něco. Dneska je úplně jiný trend ve světě,“ říkal Babiš na Primě. Poukázal na francouzského ministra hospodářství a bohatého bývalého investičního bankéře Emmanuela Macrona, který však na konci srpna podal ve Francii demisi a chystá se na prezidentské volby. Babiš zmínil i realitního magnáta Donalda Trumpa, který se pro změnu pustil do prezidentského klání v USA.

Exministr Heger k tomu podotkl, že ve všech státech mají jisté brzdy. „Vysoký politik není tak snadno kontrolovatelný, tak snadno odvolatelný a musí být záruka, že toho nezneužije,“ upozornil Heger, do kterého Babiš však nešil zdaleka tak, jako by se stalo v případě Babišova arcirivala Miroslava Kalouska. Hegera naopak označil Babiš za slušného, ptal se ho však, proč u Kalouska zůstává.

Babiš: Komunisti by mi Agrofert znárodnili

A řeč byla i o krajských volbách, před kterými vám Blesk.cz přináší pravidelné debaty s krajskými lídry, v příštím týdnu z Ústí nad Labem a Liberce.

Babiš uvedl, že současná vládní koalice s ČSSD a KDU-ČSL, kterou otřásla třeba reorganizace policie, funguje „volně“ a „každý si to vykládá nějak“. Odmítl, že by šel do vlády s KSČM. „Ale nemůžeme se tvářit, že 15 procent voličů, jejich hlas, nemá žádnou váhu,“ podotkl Babiš.

Upozornil, že na krajské úrovni ČSSD spolupracuje i s komunisty, ANO tak podle Babiše také může vyjednávat s kýmkoli. „Nerozumím, proč bychom nemohli vyjednávat se všemi, je to o slušných lidech,“ říkal Babiš a dodal: „S Kalouskem nebo s komunisty o vládě vyjednávat nebudu. Komunisti by mi asi ten Agrofert znárodnili, já bych s nimi do vlády nešel.“

Leoš Heger vzpomenul slova někdejšího premiéra za ČSSD Jiřího Paroubka, že by spolupracoval i s Marťany. „Situace nutí politiky se s nimi bavit přes všechnu tu těžkou zátěž minulosti. Já ji silně vnímám, protože jsem se narodil v rodině, která byla v 50. letech velmi postižena,“ uvedl Heger.

I mezi komunisty na krajské úrovni jsou schopní a pracovití lidé, poslanec Heger však viděl jiný problém: „Komunisté se začínají profilovat trochu jinak, nejenom v té vnitrostátní politice, ale i té zahraniční. Oni už dnes zcela veřejně říkají věci, které zpochybňují polistopadový vývoj.“ A postěžoval si na to, že KSČM zpochybňuje třeba české členství v NATO a náležitost k Západu a že má Rusko jako velký vzor, ke kterému bychom měli směřovat.

deep_ass_flsting ( 20. září 2016 07:30 )

Pěkný!

deep_ass_flsting ( 19. září 2016 22:09 )

asi blbě VYDÍŠ, debile!

noacojezase ( 19. září 2016 12:53 )

Dlouhodobým sledováním jsem zjistil, že klecová lůžka odemykají v 8 hodin ráno.

krutasbimbo ( 19. září 2016 11:02 )

Bulvární titulky. Babiš se nečertil, Heger nevmetl. Přínosná partie a slušné chování.

freecooIin_zika ( 19. září 2016 08:14 )

Ty taky sklapni, nebo nám toho debila zdenkka vyplašíš!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa