Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Střílelo se kousek od mého domu.“ Čech z Mnichova líčí děs a tepe migraci

Autor: vr - 
26. července 2016
05:02

Narodil se jako Čech, většinu života však strávil v Německu. A právě v Bavorsku, kde za poslední dny šokovaly obyvatele opakované vražedné útoky migrantů, je šéfem bavorské buňky euroskeptické strany Alternativa pro Německo. Politik Petr Bystroň (44) míní, že je potřeba zaujmout tvrdší pozice.

Kde jste byl, když v pátek probíhal atentát v mnichovském obchodním domě?

Byl jsem na mítinku v Ingolstadtu, kde jsem právě hovořil na téma terorismu v Evropě. Mluvil jsem i o tom hrozném atentátu ve Würzburgu, kde údajně devatenáctiletý Afgánec ve vlaku sekerou zabil čtyři lidi a křičel u toho „Alláhu Akbar!“

Dotkla se střelba v Mnichově vaší rodiny? Koneckonců, žijete tam.

Ano, bydlíme nedaleko, v sousední čtvrti. Děti i manželka měly strach, stejně jako ostatní lidé v okolí. Vládla napjatá atmosféra. Nad střechami kroužily vrtulníky, v ulicích byla spousta policie. Veřejná doprava byla zastavena. Příjezdové dálnice prázdné.

Předtím jsme se bavili o tom, že v Bavorsku situace přituhuje. Jak velký je strach lidí po několikátém útoku za sedm dní?

Nálada u obyvatelstva je velmi napjatá. Lidé nechápou, proč je vláda nechává takto na holičkách. První otázka zní, proč sem všechny ty lidi nekontrolovaně pustila. A druhá, proč teď nikdo neřeší, kdy a jak je odsunout. Místo toho se vedou nesmyslné debaty o integraci.

To napětí je posilováno neustálou snahou vládních kruhů a velké části médií stále prosazovat vládní propagandu o tom, že tyto teroristické atentáty nemají nic společného s islámem a že se jedná pouze o akty poblázněných jednotlivců. Ten rozptyl mezi realitou a zveřejňovanou interpretací je nesnesitelný.

Z netečnosti je obviňována zejména Angela Merkelová. V době útoku v Mnichově byla na dovolené a reagovala až po 20 hodinách. Proč si myslíte, že zaujala takovouto pozici?

Nečinnost Merkelové je úděsná. K událostem se vyjádřili před ní státníci z Francie, USA či Velké Británie, zatímco ona mlčela. Patří to k její taktice. Při nepříjemných záležitostech kolem problému způsobených »jejími« migranty nechává za sebe raději hovořit jiné ministry. Myslím, že v tuto chvíli to už ale není ta správná taktika. Tohle nejsou momenty, kdy by se kancléř Německa měl schovávat za své podřízené. Tato země teď potřebuje rozhodné vedení a rázné kroky. To ale Merkelová nenabízí.

Bavorsko je spolková republika, která je vůči migrantům spíše ostražitější. Je možné, že kromě zhnusení je tam i trochu pocit zadostiučinění? Něco jako „My jsme vám to říkali“ směrem ke kancléřce Merkelové?

U lidí převládá spíše ohromný vztek než jakékoliv zadostiučinění. Na Facebooku volají po generální stávce. Obyvatelstvo pokládá za neudržitelnou situaci, kdy vláda nadále všechny tyto problémy ignoruje nebo bagatelizuje. Vláda za žádnou cenu nechce přiznat, že ideologie multikulturalismu selhala na celé čáře. Nikdo není ochotný vyslovit zcela jednoduchou pravdu – a sice, že tento atentát je přímým důsledkem politiky otevřených hranic Angely Merkelové.

Myslíte si, že jsou bezpečnostní opatření vzhledem k situaci adekvátní?

Bezpečnostní opatření nic neřeší. Sama policie přiznává, že jde hlavně o psychologický efekt. Zvýšená prezence policie ve městech pouze budí „pocit bezpečnosti“. Efektivně ji zvyšuje pouze minimálně, jak ukázal atentát v Nice. Tam bylo policistů dost. Atentátník přesto zabil náklaďákem více než 80 osob.

Jediným řešením je diskuze o tom, jak ty lidi zase co nejrychleji vrátit tam, odkud přišli. Zatím neexistuje žádný důvod nechávat je všechny v Evropě. Zato existuje stále více důvodů pro jejich expatriaci. Nevím, proč bychom se jako Evropané měli nechat vraždit islamistickými teroristy.

Sám útoky v Německu komentujete, kde můžete. Je to druh jakési kampaně?

To téma je opravdu důležité, jedná se o zlomový bod. My musíme začít celospolečenskou diskuzi o tom, jak ty lidi vrátit zpět, odkud přišli, a ne neustále žvatlat ty nesmysly o integraci. Atentátník, který útočil ve vlaku, zde byl vydáván za příklad dobře integrovaného migranta. Pokud se takto chovají ti dobře integrovaní, tak nechci čekat na akce těch méně zdařile integrovaných, tak jak je známe z Bruselu, Paříže či Nice.

Záležitost vzbudila zájem médií z celého světa a je zcela přirozené, že se na mě obracejí novináři s žádostmi o komentář. Jsem šéfem zemské organizace AfD v zemi, kde se atentát udál, a je to i naše téma. O žádnou kampaň z mé strany nejde.

Podle bezpečnostních expertů, politologů, dokonce francouzského premiéra se nyní musí Evropa naučit s terorem žít à la Izrael. Je skutečně na totální vítězství proti teroru pozdě?

To je přesně ta špatná konsekvence. Naštěstí za použití i toho špatného příkladu. Izrael je obklopen svými nepřáteli, ta země nemá jinou možnost než se permanentně bránit. My Evropané jsme si ale ty problémy s imigranty importovali sami. Je na nás přimět ty lidi, aby se zase vrátili, odkud přišli. Musíme vést diskuzi o jejich návratu a musíme také přispět k tomu, aby v jejich domovských státech vládly takové poměry, aby tito lidé nikam utíkat nemuseli.

fotrpjotr ( 26. července 2016 10:58 )

Vláda už zve 80 syřanů i k nám.

jima ( 26. července 2016 10:09 )

majojo, kazdy desaty Nemec si preje zpatky Hitlera. To je vysledek politiky Angely Merkel.

majojo ( 26. července 2016 08:01 )

To je větší fašoun než ti rodilí....

deep_ass_flsting ( 26. července 2016 06:44 )

Když se strávil většinu života v Bavorsku, tak to není Čech, ale dělá ze sebe Čecha, jen když se potřebuje zviditelnit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa