Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Při záchraně sestry zemřel, otci to přivodilo infarkt. Kdo jsou oběti masakru?

Autor: tmp - 
24. července 2016
05:00

Celkem devět životů si vyžádal útok Němce íránského původu Aliho Davida Sonbolyho (†18), který v pátek začal střílet v restauraci McDonald’s u mnichovského nákupního centra Olympia. 27 osob je zraněno, deset jich je ve vážném stavu. Obětem bylo mezi 14 a 21 lety. Tady jsou jejich příběhy.

Vůbec prvním zveřejněným jménem oběti byl Dijamant Zabergja (†21) z Kosova. Jeho otec Naim v sobotu pokládal květiny nedaleko obchodního domu Olympia, kde k útoku došlo. S sebou měl synovu fotografii.

Zdrcený otec drží fotku svého syna. Zdrcený otec drží fotku svého syna. | Reuters/čtk/epa

„S hlubokým zármutkem chci informovat příbuzné, známé a přátele o tom, že můj syn Dijamant Zabergja, 21, byl včera zabit v Mnichově,“ napsal otec na Facebook. „Jeho kamarád stihl utéct, útočník pak zabil mého syna,“ řekl později německé tiskové agentuře DPA. „Stále si myslím, že jen sním, nevěřím tomu, co se stalo, ani moje rodina tomu nemůže uvěřit,“ dodal.

Sestru zachránil vlastním tělem

Jednou z obětí byl také osmnáctiletý mladík z Řecka. Ten byl podle deníku The Telegraph střelen dvakrát před restaurací McDonald’s, když zachraňoval sestru. Tu odstrčil pryč od útočníka a tím jí zachránil život. Sám ale nepřežil. Poté, co se o jeho smrti dozvěděl otec mladíka, dostal infarkt a musel být odvezen do nemocnice. 2784554:full:true:true

Mezi mrtvými je i 45letá žena. Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu v sobotu potvrdil jména tří tureckých obětí. Všechno jsou to mladí lidé: Sevda Dag, Can Leyla a Selcuk Kilic. Známí jim na sociální sítě stále posílají vzkazy.

Sestru hledal, ale nenašel

Další z obětí je Armela Sagashi (†14), kterou podle jejího bratra zavraždil útočník společně s její kamarádkou z dětství Sabinou Sulaj (†14).

Nejdříve se bratr přes sociální sítě tázal přátel, zda jeho mladší sestru někdo neviděl. Teprve v sobotu ráno pak informoval o její smrti. „Armela, naše milovaná dcera, sestra, kamarádka, včera přišla o život během střelby v Mnichově. Milujeme tě, andílku,“ napsal.2784556:full:true:true

„Nikdo proti němu nic neměl,“ říká kamarád

Mezi oběťmi je i Němec Gulliano Kollmann (†18). Jako pietu v sobotu připravili přátelé kytici a fotografie v rámečku s nápisem „vzpomínky“. Psychologové přítomní na místě museli zakročit ve chvíli, kdy jedna z dívek propadla v urputný pláč v okamžiku, kdy ostatní zapalovali svíčky.2784558:full:true:true

Uctít památku svého kamaráda přišel také Shohel Chowdhury (19). „Můj starý přítel byl zabit. Byl to můj spolužák, byl v mém ročníku. Často jsme hrávali fotbal. Bydlel nedaleko mého domu. Viděli jsme se minulý týden,“ řekl deníku The Telegraph.

Podle něj byl Gulliano zastřelen před restaurací McDonald’s. „Byl to vtipný kluk. Nikdo proti němu nic neměl. Slyšíte o Nice, Paříži a najednou se to stane ve vašem městě. Je to McDonald’s, kde si dáváte kávu nebo se setkáváte s přáteli,“ dodal.

ČTĚTE VŠE O ÚTOKU V MNICHOVĚ

hejhej ( 24. července 2016 18:10 )

Vrah, němec iránského původu. Pokud byl muslimské ideologie, pak si neváží života ani svého ani druhých. Je zajimavé, že vraždy, které jsou stále častější se obkecávání a omlouvají depresemi. Ta odporná kráva Merkelová tlemila v TV a blábolila, jak je jí to líto. Kdyby nezasviňovala Evropu muslimama, bylo o hodně vražd a znásilnění méně.

kykyrykykvok ( 24. července 2016 14:26 )

Merkelka je slepice, nabere je do Němec a neochrání.

datelobecny ( 24. července 2016 10:26 )

V Mnichově je to už samej bubák. Pravé němce najdeš už jen na vesnici.

tgbg ( 24. července 2016 10:17 )

Horší bude až se na terorizmus dají zase komunisti a fašisti !!!

hirosk ( 24. července 2016 10:13 )

Hmm, takze po spravnosti ma byt kazdy vrah napojeny na ISIS? Aj vasa teta co vrazdila v obchode bola napojena na ISIS alebo sa to ceska policia snazi ututlat ze vraj bola psychicky nemocna?

Zobrazit celou diskusi