Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Střelec z Mnichova lákal oběti do McDonaldu na falešný inzerát. Pak je popravil

Autor: všm, ČTK - 
23. července 2016
08:11

Během pátečního večera začal 18letý Němec íránského původu útočit před rychlým občerstvením v Mnichově. Pak se přesunul k obchodnímu středisku Olympia, kde pokračoval ve střelbě. Zabil 9 lidí, mezi nimi je i 15letá dívka. Oběti se podle prvních spekulací snažil do McDonald’s nalákat pomocí falešného inzerátu s tím, že má být jídlo zdarma. Sousedé vraha popisují jako tichého a mírného. 

Informace o falešném inzerátu na Facebooku se objevily již krátce po střelbě. Ta započala nedaleko rychlého občerstvení v pátek krátce před 18:00 SELČ. Jsou z ní zachycena i videa. Mnichovská policie během konference potvrdila, že o inzerátu ví a prověřuje ho. Neupřesnila, zda ho psal sám střelec. Čas fiktivní akce na „jídlo zdarma“ ale odpovídá času započetí útoku. 

ONLINE: Střelba v Mnichově
 
22:00
23. 7. 2016

Pro dnešek se s Vámi loučíme. Situaci sledujeme i nadále.

 
21:50
23. 7. 2016

Eiffelova věž se v noci rozsvítí v barvách německé vlajky.

 
20:38
23. 7. 2016

„Proč?“ ptají se lidé na vzkazech, které společně s květinami stále pokládají nedaleko místa útoků.

 
20:03
23. 7. 2016

Auta zaparkovaná u restaruace McDonald’s, kde střílel útočník, si nyní mohou vyzvednout jejich majitelé. Informovala o tom mnichovská policie na Twitteru.

 
20:00
23. 7. 2016

„Severně od nákupního centra Olympia navázal kolem půl deváté jeden z policistů kontakt s útočníkem. V reakci na policistu pak muž přiložil zbraň k hlavě a zastřelil se. Dnešní výslechy policistů zapojených do operace potvrzují naše předchozí výsledky vyšetřování. Bezpečnost obyvatel během včerejší noci byla zachována. Další pachatele můžeme nyní s jistotou vyloučit,“ stojí v policejním prohlášení.

 
19:54
23. 7. 2016

Na místě útoku byla také Češka Kateřina Potyszová, která byla svědkyní smrti jedné z obětí. „Jeden muž ležel vedle mě, měl dvě střelné rány, tak jsem se ho snažila zachránit, ale bohužel,“ řekla televizi Nova.

 
19:41
23. 7. 2016

Obchodní centrum Olympia zůstává zavřené.

 

Pachatelem pátečního útoku v Mnichově byl osmnáctiletý Němec íránského původu, který v bavorské metropoli žil přinejmenším dva roky a policii dosud nebyl znám. Nic nenaznačuje tomu, že by se na činu podílely i další osoby. Na tiskové konferenci to časně ráno řekl mnichovský policejní prezident Hubertus Andrä. Policie podle něj zatím nedokáže říct, zda byla střelba teroristickým útokem nebo činem šílence.

Podle sousedů šlo o tichého mladíka. „Žil hned vedle mě. Můj kamarád s ním navíc chodil do školy a říkal, že to byl takový tichý kluk. Poznal ho z videí,“ popsala Bildu žena. 

Mladík zabil devět lidí a zranil 21 dalších. Mezi mrtvými jsou podle policejního prezidenta i nezletilí, mezi zraněnými i děti. Televize N24 dříve informovala o zabité patnáctileté dívce.

ČTĚTE VŠE O ÚTOKU V MNICHOVĚ

Fotogalerie Střelba v nákupním centru v Mnichově 91 fotografií

irmma ( 23. července 2016 17:06 )

Něco na tom dost smrdí. 2300 vojáků, ozbrojení až po uši, 18ti letý mladíček. Odešel od masakru u McDonaldu a šel dál do nákupního střediska. Pak jim zase unikl a našli ho asi 1 km od masakru. Všechna videa se zraněnými mažou.Média nám ukazují snímky mrtvého chlapce na pláži v Turecku, vyvolat pocit viny a vnutit lidem přijímání milionů muslimských migrantů. Ale odmítají nám ukázat snímky mrtvých dětí jak v Nice,tak v Mnichovu. Asi by to mohlo někoho naštvat…… Možná by se lidé začali ptát, jestli se jedná o náboženství míru…. Na jednom videu žena říká, že viděla útočníka s puškou, jak zabil dítě. Proč vše mažou, čeho se bojí?

ivoadler ( 23. července 2016 15:54 )

Když nebyl islamista tenhle, bude to jinej. Tohle má univerzální platnost.

buaft ( 23. července 2016 13:33 )

Souhlas. Je to uvedeno v novém online článku.

putinovaprdel ( 23. července 2016 13:31 )

No vida. Tohle asi nemělo nic dělat s islámským terorismem, prostě mu přeskočilo v kouli, léčil se na psychiatrii prej. Je mi obětí líto

buaft ( 23. července 2016 13:28 )

Putin Angele vyjádřil hlubokou soustrast. Oběťmi jsou tři Turci, oznámila Ankara. Další tři oběti jsou kosovští Albánci.

Zobrazit celou diskusi