Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ovčáček hořel, místo Zemana se nechal zapálit. Prezident pak odmítl czexit

Autor: simao - 
30. června 2016
15:49

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček si prošel zkouškou ohněm. Zapálili ho totiž během návštěvy prezidenta Zemana v Třebíči – kontrolovaně, pod dohledem sličných laborantek. Ještě předtím předal Zeman vysvědčení studentům, se kterými mluvil mj. o Anetě Langerové, neúspěchu českých fotbalistů na Euru či rozstříhání prezidentské standarty skupinou Ztohoven. Zmínil i czexit, který však nedoporučuje.

Dal za svého šéfa ruku do ohně. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček se nechal zapálit během jedné z prezidentových zastávek při putování Krajem Vysočina. Konkrétně při návštěvě společnosti TTS Energo – Ekotechnického centra Alternátor v Třebíči.

Zeman tento pokus odmítl. A delegoval riziko na mluvčího. „Takže začínáme Jiřím Ovčáčkem, natřete mu tu ruku,“ instruoval laborantky prezident. Následovala ukázka s hořící pěnou, kdy se dobrovolníkem stal právě Ovčáček. Prezident následně odmítl i podpálení svého tiskového mluvčího.

„Dobrovolně jsem tuto hořlavou výzvu přijal,“ uvedl v reakci na své zapálení Ovčáček. Jak se přitom cítil? Na Twitteru prozradil, že de facto jako Julius Fučík. Citoval totiž větu, která je mu přisuzována: „Kdo chce zapalovat, musí hořet!“ Původ hesla však není zcela jasný, připisováno bývá občas i Vladimiru Iljiči Leninovi či ruskému revolucionáři Felixi Edmundoviči Dzeržinskému.

Miloš Zeman se kromě toho během čtvrtečního programu vydal nejprve do Střední průmyslové školy Třebíč, kde nejúspěšnějším žákům předal vysvědčení. Přivítalo ho vydařené školní ztvárnění písně Voda živá.

„Možná, že jsme opravdu slyšeli druhou Anetu Langerovou. Kdysi jsem sledoval pořad SuperStar a uvědomil jsem si, že na rozdíl od Anety Langerové téměř nikdo z vítězů této soutěže neobstál na trhu populární hudby,“ upozornil Zeman. Langerové lehce vyčetl, že kromě Křídel motýlích žádný její třetí hit neslyšel. Studentům na tom chtěl demonstrovat, jak obtížné je obstát v konkurenci. 

Zatímco Anetu Langerovou Zeman vyzdvihl, jinou populární zpěvačku, Lenku Dusilovou, Zeman přitom před časem ztrhal za její kritiku ohledně přibližování se k Číně. Dusilovou v pořadu S prezidentem v Lánech označil za „chudinku holčičku“.

V Třebíči došlo i na dotazy ze strany studentů. Zčásti byly dále odlehčené, týkaly se třeba sportu. „Porážku máme brát sportovně, že z ní nemáme dělat národní tragédii a že máme dělat všechno pro to, aby se to příště vyhrálo,“ komentoval Zeman neúspěch českých fotbalistů na Mistrovství Evropy ve Francii. Prezident si také prohlédl automobily Kaipan, které studenti postavili v rámci výuky.

Zeman si v Třebíči prohlíží automobily Kaipan, které studenti postavili v rámci výuky. Zeman si v Třebíči prohlíží automobily Kaipan, které studenti postavili v rámci výuky. | ČTK

Zeman se opět navezl do Ztohoven a odmítl czexit

Studenti se však Zemana ptali stejně jako předtím občané v Pelhřimově na rozstříhání standarty prezidenta republiky skupinou Ztohoven, která ji odcizila ze střechy Pražského hradu, vyměnila ji za rudé trenky a ve středu kvůli tomu stanula před soudem. 

„Není to standarta žádného konkrétního prezidenta. No a její stržení ze střechy a následné rozstříhání je samozřejmě neúcta ke státnímu, ani ne tak prezidentskému symbolu. V Americe, kde na každém domku máte viset americkou vlajku, by vám asi dali přes hubu, no, tady stojí před soudem,“ uvedl Zeman a opět zdůraznil, že by se název skupiny neměl psát Ztohoven, ale „piš, jak slyšíš Sto hoven“. 

Řeč přišla i na brexit a případný czexit. „My jako ČR dostáváme z Evropské unie na fondech nebo dotacích ročně asi 200 miliard korun, no a neberte to. Vystupovat z EU, která nám dává tuto částku, pětinu našeho státního rozpočtu, by bylo naprosto absurdní,“ uvedl Zeman.

Pozastavil se i nad nebezpečím ze strany teroristů z ISIS. Hrozí i Česku? „Kdokoli bude vykládat, že žijeme v naprostém bezpečí a že nám nic podobného nehrozí, buď je lhář, nebo idiot, jedno, nebo druhé. Samozřejmě, že toto nebezpečí hrozí každé zemi,“ dodal prezident.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cestr ( 30. června 2016 22:57 )

eIiska963852 vogte klonuješ.

Dita-S ( 30. června 2016 22:34 )

Pohlaď vog.hta.

Dita-S ( 30. června 2016 22:29 )

Tak si tu vegeťte v přepínání, a Kramný je vrah!

Dita-S ( 30. června 2016 22:27 )

Budeš dobrý primitiv. Piš k článku a nepruď v klonech.

Ditas ( 30. června 2016 22:20 )

Překlep Pře-myslo-vno , co jiného.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa