Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žalobci na policejním prezidiu: Čtyři hodiny řešili „odstranění“ Šlachty

Policejní prezident Tomáš Tuhý a končící šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta
Policejní prezident Tomáš Tuhý a končící šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
13. června 2016
13:26

Žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci dnes dopoledne čtyři hodiny vyslýchali policejní špičky v budově policejního prezidia. Jejich cílem bylo prověřit, zda za plánovanou reorganizací policie není tři roky starý plán na odstranění ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty. Žalobci nyní budou informace analyzovat.

Do pražské policejní centrály kolem 9:30 přišel náměstek vrchního státního zástupce Pavel Komár a ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Petr Šereda. V minulých dnech žalobci informovali o tom, že Šlachta odmítá poskytovat informace z trestních kauz, což by mohlo být důvodem pro jeho odstranění.

„Obě dvě osoby s námi spolupracovaly, vše proběhlo korektně, byly položeny dotazy, na které bylo z jejich strany odpovězeno,“ řekl novinářům po výslechu Komár. Policejní funkcionáři podle něj při výslechu nevyužili služeb advokátů. Už dříve státní zástupci informovali, že vysvětlovat by měl reorganizace policejní prezident Tomáš Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube.

Žalobci vyslýchaným přečetli části komunikace mezi jinými subjekty. „Dotázali jsme se, zda se zakládají na pravdě a bylo nám odpovězeno, že nikoliv,“ řekl Komár. Podle něj šlo o poznatky ze dvou kauz, jedné starší a jedné aktuální. V médiích se objevily informace, že by mohlo jít o spisy a důkazy ke kauze někdejší šéfky kabinetu Jany Nagyové (nyní Nečasové) a kauze Vidkun, údajné korupce v Olomouci. „Obě dvě ty věci jsou stále živé a probíhají,“ podotkl Komár. Žalobce nechtěl naznačit, jak bude dál prověřování vypadat.

Šlachta v pátek rezignoval na svůj post, od policie by měl odejít k 30. červnu. O den později by se mohla spustit přeměna policejního sboru. Poslední slovo bude mít ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se musí pod plány vedení policie podepsat. Reorganizace policie vyvolala roztržku uvnitř vládní koalice.

Vše o reorganizaci policie a koaličních problémech čtěte ZDE.

mirkazam ( 15. června 2016 17:36 )

Myslím,že Šlachta hlavně vadí v kauze Nagyová -Nečas,Rittig,a spol.A neposlechl,aby celou tuto šaškárnu zametl pod koberec...proto se celá akce rozjela....

pinia ( 14. června 2016 00:45 )

Cinkali jsme klíči na Václaváku v r.1989, volili jsme po revoluci OF, pak ODS, později ČSSD/KDU/TOP, poté jen ČSSD a dosud, ale změníme to na ANO, Okamuru apod. Valorizaci důchodů ODS + TOP zcela stoply, tak na to nezapomeňte u voleb. Kdyby se jinak docela schopný Bohouš Sobotka nenalepil na rychlostudenta plz. práv, Milana Chovance (a ten, kdyby nelhal, tak by nevadil, má aspoň regulérní SŠ), tak by i policii zřejmě obsadil kvalitními VŠ či SŠ, ale originál vystudovanými, tj. počínaje jedničkami a dvojkami na vysvědčení ze ZŠ s následným studiem SŠ, VŠ. Vy,papaláši, neobsazujte vedoucí místa na PČR (vč. místa komisařů) původně jen vyučenými lidmi a poté dálkaři, jimž se maturita či diplom VŠ dává jen za docházku ! Inteligenci, logické, analytické a kompatibilní myšlení vyučený člověk na škole nezíská. Jako např. Michal Murín,šéf GIBS, prý původně jen vyučený a dosazený Chovancem,středoškolákem,takže si dal pod sebe vyučeného,aby ho neohrozil. Jak potom asi vyučení, tj. čtyřkaři (v lepším případě trojkaři ze ZŠ) mohou řídit jakýkoliv útvar ? Jinak se klaníme kvalitním řemeslníkům, dělníkům apod. Josef L.,Chicago: Nejlepsi by bylo, kdyby volby vyhrali komuniste. Ti by tu sebranku zlodeju a poskoku Merkelové potrestali. Co to mele Belobradek, vetsina lidi stoji za Babisem, lidovci vzdy byli rozvraceci republiky a konfidenti s Nemci ! Vladu by měl prevzit Babis. CSSD a KDU se schovavaji za Babisovy uspechy a jemu podkopavaji cestu. Kdyz nebude korupce a zlodejny ,tak Babis by CR postavil na místo, kam v Evrope a svete patri - zaprodanci a zlodeji ji dostali mezi zeme 3.sveta, zivotni uroven nasich lidi je nezajima ,buduji zivotni uroven Nemcum - zacal to Kalousek a Svarcik a dnes v tom CSSD pokracuje s pomoci KDU+TOP ! Skoda,ze Okamura ma malou podporu lidi,byl by dobry premier,president. Meli by vyhrat volby komunisti a ti by se zlodeji zatočili....

Samo ( 13. června 2016 21:19 )

Problém není, že si dovolili povyskočit na Nečase a Nagyovou, problém je, že to bylo na politickou objednávku a Ištván neměl ani tolik inteligence aby vymyslel nějaký trestný čin, který je možné potrestat. Tupouni jste vy co věříte Babišovi, to je ten co říká, že všetci kradnú, ale zapomíná dodat, že on nejvíce. Bradáčová, Ištván a Šlachta jsou Babišovi lidé a Bradáčová stála u zrodu Babišova imperia v Česku. Až skončí Babiš ve vládě a nastoupí nová politická garnitura, tak mu pujde po krku a věru tam bude za co obžalovat, ne jako u 3 poslanců ODS, kterým musí stát zaplatit odškodné za vazební stíhání, totéž bude následovat u obžaloby Nagyové- Nečasové, u Vításkové a dalších, kteří byli obžalovaní na základě vykonstruované obžaloby z trestných činů, kterých se obžalovaní nedopustili.

pinia ( 13. června 2016 16:24 )

tomik007 je "bystrý" jako pařez

pinia ( 13. června 2016 16:22 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa