Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tuhý: Šlachta dostal nabídku šéfovat nové policejní centrále. Ale odmítl ji

Autor: zst - 
11. června 2016
09:40

Policejní prezident Tomáš Tuhý odmítá, že by byl odchod šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty účelový. Dokonce mu prý nabídl vedoucí funkci v nově vznikající Národní centrále pro boj s organizovaným zločinem. Píše o tom sobotní Právo.

„To rozhodnutí jsme opakovaně zdůvodňovali a je za ním zlepšení efektivity práce,“ opakuje už několikátý den policejní šéf Tomáš Tuhý. Teď ale přidal další argument, že to myslí vážně. „Tvrzení, že cílem mělo být odstranění Šlachty, odporuje i to, že jsem mu už na začátku celého procesu nabídl, jestli by v rámci té nové struktury nepřijal nejvyšší roli, tedy ředitele celého útvaru,“ řekl Právu.

„Mohl být v tom managementu centrály hlavou a mohl tím garantovat, že nebude jakékoliv vyšetřování ohroženo, a mohl být při tvorbě těch procesů,“ dodal Tuhý.

Především státní zástupci a politici hnutí ANO jsou ale jiného názoru. Podle nich může jít o tři roky starý plán, jak se Roberta Šlachty zbavit. Plánovaná reorganizace policie by navíc podle nich mohla také zasáhnout do živých kauz. Ať už odchodem elitních policistů do civilu, nebo úniky informací, pro které je například vyšetřován vysoce postavený člen protikorupční policie. Právě ta by se s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) měla spojit. To Tuhý ale ostře odmítá.

Podívejte se, co ke krizi kolem policie řekl prezident Miloš Zeman:

Video  Zeman o Šlachtovi: Každý má právo odejít. A hádky Babiše se Sobotkou neřešte.  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Šlachta prý změnil názor. Nejdřív chtěl spolupracovat

Policejní prezident také poukázal na to, že názory policistů se mohou měnit. Reagoval tak na otevřený dopis, který mu zaslalo vedení ÚOOZ a ve kterém mu vyjádřilo nedůvěru.

„Když byl (Šlachta) mým náměstkem poprvé seznámen s těmi plánovanými změnami, tak nejdříve uvažoval o tom, že by se na tvorbě nového útvaru podílel. Pak ale zřejmě ty věci někde diskutoval a ty názory přehodnotil,“ poznamenal v rozhovoru Tuhý. Podle něj věděli ředitelé obou útvarů, tedy protimafiánské i protikorupční policie, o plánovaných změnách už před měsícem. Samotný návrh pak prezidium připravovalo od začátku letošního roku.

„Za plánem si stojím. Ustoupit nehodlám“

První muž české policie Tomáš Tuhý ze svého plánu navíc ustoupit nehodlá. Struktura sboru je prý zastaralá a je třeba reagovat. Rezignaci nechystá, odešel by jen v případě, že by ohrozil bezpečnost státu. S velkou mírou nevole se tak dívá na to, jak se v celém případu angažují politici. „Stojím si za tím, jak jsme ty kroky nastavili. Domnívám se, že ta cesta je správná,“ tvrdí Tuhý.

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

mixalca ( 12. června 2016 08:47 )

zdenekk: proč nemáš na profilu fotku at´národ vidí co jsi za zmetek .

mixalca ( 12. června 2016 08:23 )

zdenekk:neznáš češtinu a píšeš kraviny .Jak může být žena blbec ,běž si šlehnout .

aaobcanka ( 12. června 2016 04:01 )

Cinkali jsme klíči na Václaváku v r.1989, volili jsme po revoluci OF, pak ODS, později ČSSD/KDU/TOP, poté jen ČSSD a dosud, ale změníme to na ANO, Okamuru apod. Valorizaci důchodů ODS + TOP zcela stoply, tak na to nezapomeňte u voleb. Kdyby se jinak docela schopný Bohouš Sobotka tzv. nenalepil na rychlostudenta plz. práv, Milana Chovance (a ten, kdyby nelhal, tak by nevadil, má snad regulérní SŠ), tak by i policii zřejmě obsadil kvalitními VŠ či SŠ, ale originál vystudovanými, tj. počínaje jedničkami a dvojkami na vysvědčení ze ZŠ a s následným studiem SŠ,ev. VŠ. Neobsazujte vedoucí místa na PČR (vč. místa komisařů!) původně jen vyučenými lidmi a poté tzv. dálkaři, jimž se maturita či diplom VŠ dává jen za docházku ! Inteligenci, logické, analytické a kompatibilní myšlení vyučený člověk na škole nezíská. Jako např. Michal Murín, šéf GIBS, jenž je údajně původně pouze vyučený. Jinak se klaníme dobrým řemeslníkům, dělníkům apod. Jak asi vyučení, tj. čtyřkaři (v lepším případě trojkaři) ze ZŠ mohou řídit jakýkoliv útvar ? Josef L., Chicago : Nejlepsi by bylo, kdyby volby vyhrali komuniste. Ti by tu sebranku zlodeju a poskoku Merkelové potrestali. Co to mele Belobradek, vetsina lidi stoji za Babisem, nez za Belobradkem a Sobotkou, lidovci vzdycky byli rozvraceci republiky a konfidenti s Nemci ! Kdyz to padne, tak by mel vladu prevzit Babis. CSSD a KDU se schovavaji za Babisovy uspechy a tomu podkopavaji cestu. Kdyz nebude korupce a zlodejny ,tak Babis by CR postavil zpet na místo, kam v Evrope a svete patri - zaprodanci a zlodeji ji dostali mezi zeme 3. sveta, zivotni uroven nasich lidi je nezajima ,staraji se o svou a buduji zivotni uroven Nemcum - zacal to Kalousek a Svarcik a dnes v tom CSSD pokracuje s pomoci Lidovcu a podporou TOP ! Skoda, ze Okamura ma malou podporu lidi,byl by dobry premier,president. Meli by vyhrat volby komunisti a ti by to vycistili a se zlodeji by zatočili. Jiří N., Čelákovice : Had na 6 = KDU-ČSL.

gorilka ( 11. června 2016 23:08 )

Když se ti stýská po komunistech, tak odjeď do Severní Koreje. Poslední baště komunismu na Zemi.

mixalca ( 11. června 2016 21:41 )

TAK CO JSI DCERA NAGYOVÉ ,VYŘID´ MATCE AT´VRÁTÍ STÁTNÍ PENÍZE DO KASY .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa