Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exministr Bublan: Změny u policie jsem chtěl taky, teď zavání účelovostí

Autor: Václav Lang - 
11. června 2016
05:00

Senátor a odborník na bezpečnost František Bublan (za ČSSD) chtěl prosadit reorganizaci policie v době, kdy byl sám ministrem vnitra. Tedy to, kvůli čemu jsou teď na nože ANO Andreje Babiše a ČSSD Bohuslava Sobotky. Sloučení útvarů má Bublan za logické, ale v podobě, v jaké je nyní prosazuje vedení policie, vidí jistou účelovost. Uvedl to v rozhovoru pro Blesk.cz. 

Co si myslíte o současné rozepři ohledně reorganizace policie?

Zůstanu věrný tomu, co jsem říkal asi před deseti lety. Měl jsem stejný úmysl, možná v trošku jiné podobě, ale tuto myšlenku jsem rovněž prosazoval, když jsem byl na vnitru. Nějaký národní kriminální úřad by byl u nás prospěšný, sjednotil by pod sebou celorepublikové útvary, a to tehdy kromě Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupční policie i finanční policii, také bych tam dal protidrogovku a možná i URNU.

Čtvrteční seminář k ruské propagandě v Senátu: Vpravo Milan Chovanec, vlevo František Bublan Čtvrteční seminář k ruské propagandě v Senátu: Vpravo Milan Chovanec, vlevo František Bublan | Blesk - Jaroslav Šimáček

I po těch deseti letech se na to tedy díváte stejně?

Myslím, že to má svoje výhody. Samozřejmě dnes to má trochu podtext toho, že je za tím nějaká účelovost, zvlášť když se mluvilo pouze o sloučení těch dvou útvarů. To se mi zdálo taky trošku jako účelové, ale jinak si myslím, že základní myšlenka je dobrá, aby útvary, které mají celorepublikovou působnost, měly nějaké společné vedení, možná i společnou analytiku a hlavně společnou koordinaci v případech.

Čili podle vás je myšlenka sjednocování správná, ale stávající provedení pokulhává?

To provedení bych asi udělal trošku jinak a hlavně bych tomu dal větší časový prostor na diskusi a nedělal to tak narychlo.

Co říkáte na kritiku, například že v případě vzniku velkého zastřešujícího úřadu hrozí úniky informací a administrativně se to nebude zvládat?

Úniky informací mohou hrozit i kdekoliv jinde. Buď budeme spoléhat na to, že policie pracuje profesionálně, jsou tam lidé, kteří informace nezneužívají, nevynášejí, anebo na to spoléhat nebudeme, ale potom nemůžeme spoléhat vůbec na nic. Administrativně to taky nevidím – je to čistě jenom o tom, když se potkají dva útvary na jednom případu, což se stává velmi často, tak aby někdo rozhodl, který útvar na tom bude pracovat, případně se vytvoří nějaký společný tým, který to bude dělat, a tím to skončí.

V souvislosti s reorganizací policie vznikají rozepře uvnitř koalice. Vidíte v tom čiré politikaření, nebo je za tím hlubší problém?

Bohužel to vidím tak, že se v koalici každý chytá, čeho může, aby tu koalici trochu nabořil. Zvláště před volbami. Ale myslím si, že je to zbytečné. Každý ministr má odpovědnost za svůj rezort, tak je to jeho věc.

xcarodejka ( 11. června 2016 11:28 )

Jeden politik na "24! řekl, že v kauze není kladných a záporných, ale přesto,že opravdu máloco je jen černobílé, tak "pravda" by měla být shledána a pak i nalezeno řešení.A to řešení bez obětních beránků, které nakrmí davy.Pokud se skutečně již nyní od Šlechty odváží spisy "živých" kauz, tak to napovídá zřejmému důvodu reorganizace Policie. Nebylo to vše dobré a púolicie nepracovala vždy dobře, ale to neznamená že by po reorganizaci nemohlo být spíše ještě složitzější dobrat se kvalitního vyšetřování bez poředjímání výsledku.

reiner ( 11. června 2016 11:22 )

svatá pravda

auslak ( 11. června 2016 11:07 )

ODS a TOP 09 už to zařídí a bude nás chránit tak jak to dělali když vládli , že se bude už krást i za bílého dne a nemusí se držet ani víkend

marais ( 11. června 2016 10:43 )

Zase jen bouříte veřejnost? což to nemůžete okopírovat od jiného státu, kde to funguje? Že se sloučení útvarů policie nelíbí Šlachtovi přece nikoho nezajímá!

franta15 ( 11. června 2016 10:39 )

 Tak vy lidi, kteří jste naposledy volili ČSSD teď vidíte, že váš "koník" Sobotka už chce zase "zakopnout". Slíbil vám před volbami, že se nebudou vracet restituce církvím a z toho důvodu vzal do koalice i Bělobrádka, ale dopadlo to právě opačně. Vyhlašoval vojnu jak ODS, tak hlavně TOP09 a viděl tehdy situaci stejně jako my voliči. Důchodcům sliboval jak jim jeho nová vláda přidá na valorizacích, ale ve skutečnosti jim dala míň než Kalousek. A taky-zpětně už vůbec NIC. V r. 2016 dostali důchodci valorizovatelných 40 Kč měs. a další stovku mimo valorizaci, zatímco sami si politici přidali min. 8 000 Kč měsíčně a to tak, že to občané ani nezjistili. A teď všichni chtějí mít přidáno- někteří 5,jiní dokonce 10 %,ale důchodci nedostanou nic ani v r. 2017. Sobotkovi je úplně jedno jestli budeme mít 3.nejnižší důchody v EU nebo budeme na posledním místě /za Rumunskem, Bulharskem,balt.státy,apod./!! A nyní se už rýsuje na vás další podraz. Jeho před volbami největší nepřítel, na které vás lákal- Kalousek s Topem09 ho bude podporovat v rámci menšinové vlády, bez ANO. Takže vážení-tak to jste po bývalém "premiérovi Kalouskovi, nikoliv Nečasovi/, volili zase Kalouska. Už nemusí ani přestupovat do jiné strany,ČSSD a Sobotka ho vezmou jako svého spojence. Tak to teď už snad budou důchodci v r.2017 mít zápornou valorizaci a budou naopak peníze posílat státu!!! Jenže-co uděláme jako voliči jestli ČSSZ před novými volbami de facto zfúzuje s TOP09?No - budeme mít zase staronového premiéra Kalouska. Asi je to opravdu takový lumen,který je vždy vítězem, ať se děje cokoliv. Ani ten všehoschopný Babiš nenajde nic co by tohoto člověka už konečně zastavilo!Jestli nepřijde nějaká nová strana nebo spolek tak si myslím, že jediné řešení je aby nechodil volit vůbec NIKDO, ani 1 člověk. Ať si to svět i EU nějak zinterpretuje co se tady u nás zase děje? Proti tomu byla kdysi jakási "oposmlouva" břídilství. A copak dělá naše "strana důchodců", která by měla zastupovat 1/4 národa???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa