Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Odmítla Merkelová Sobotku? Kancléřku znovu zkouší pozvat šéf diplomacie Zaorálek

Premiér Bohuslav Sobotka s německou kancléřkou Angelou Merkel
Premiér Bohuslav Sobotka s německou kancléřkou Angelou Merkel  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: Václav Lang - 
8. června 2016
12:44

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i vládní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza slibovali před několika měsíci, že německá kancléřka Angela Merkelová přijede na jaře na státní návštěvu do České republiky. Jaro je za námi a kancléřka nikde. Zmínění představitelé mlčí, naopak ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se ve středu nechal slyšet, že by kancléřka mohla přijet na podzim.

„Pozval jsem kancléřku Merkelovou k návštěvě České republiky, v úvahu připadá rok 2016,“ řekl Sobotka pro Blesk.cz už loni v listopadu. „Když spolu (Sobotka s Merkelovou) mluvili posledně, dohodli se, že se na jaře najde termín,“ prozradil Prouza. Neoficiálně se hovořilo o tom, že kancléřka dorazí na přelomu března a dubna, kdy se v Praze sešli zástupci V4.

Podívejte se, co premiér Sobotka řekl o příjezdu kancléřky Merkelové do Prahy:

Video  Uprchlická „máma“ Merkelová přijede do Česka. O čem bude jednat se Sobotkou?  - Ptám se, pane premiére - BLESK TV
Video se připravuje ...

Teď ale oba představitelé mlčí. Sobotka ani Prouza nezareagovali na sms zprávu Blesk.cz z kraje týdne, zda se v plánované státní návštěvě vyskytly komplikace, či se s ní stále počítá. Bližší informace o návštěvě Merkelové nemá ani německé velvyslanectví v Praze. „Velvyslanectví nemá v současné době žádné informace o očekávané návštěvě spolkové kancléřky,“ uvedla pro Blesk.cz Hana Hrůzová z tiskového oddělení ambasády. 

Naopak ve středu oznámil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), že v polovině června navštíví Německo, kde se setká s tamním ministrem zahraničí a poradcem Merkelové, jehož prostřednictvím pozve kancléřku do Česka.

Podle informací ČTK by se státní návštěva mohla uskutečnit na podzim, termín se prý posunul kvůli rozporům v migrační politice Německa a zemí V4, kdy Německo prosazuje relokační mechanismy, zatímco Česká republika, Polsko, Slovensko a Maďarsko jsou proti migračním kvótám.

V kuloárech se hovoří o chladných až napjatých vztazích mezi Českou republikou a Německem. Hospodářské noviny dokonce na podzim informovaly, že Merkelová nezvedá Sobotkovi telefon. To ale vláda vyvrací a tvrdí, že vztahy s našimi západními sousedy jsou standardní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa