Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Babiš s Marksovou se rozhádali na vládě i na Twitteru. Kvůli otcovské dovolené

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO) v dětské skupině otevřené na jeho resortu
Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO) v dětské skupině otevřené na jeho resortu  (Autor: ČTK a Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: kal - 
2. května 2016
13:00

Budoucí tátové, kteří se začali těšit na sedm státem placených dní volna, ještě nemají vyhráno. Návrh na zavedení otcovské dovolené na vládě na týden zarazil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Po ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové (ČSSD) chce detailní vyčíslení novinky, se kterou kvůli nákladům v řádu stovek milionů jeho resort nesouhlasí. Babiš s Marksovou už se do sebe pustili na Twitteru, otcovskou přitom podporují i lidovci.

„K otcovské se stavíme záporně nejen kvůli nákladům. Návrh je konstruován jako týden placeného volna bez jakékoli vazby na pobyt s dítětem a matkou. Pokud chce otec strávit čas s narozeným potomkem, volno si předem zařídí, nejde přece o nic nečekaného,“ zmínilo ministerstvo financí pro Blesk.cz už minulý týden.

„Pokud existuje poptávka po nároku na volno pro otce, mělo by jít o sdílení části mateřské dovolené s matkou v rámci naší velkorysé a unikátní úpravy mateřské a rodičovské. Je třeba koncipovat ho změnou systému rozpočtově neutrálně. Jinak by mohli otcové za peníze určené na mateřskou a nemocenské dávky jezdit třeba na ryby,“ dodal Babišův resort a jeho šéf se v pondělí podobně vyjádřil i na sociální síti.

„Odpor ministerstva financí nechápu, jedná se o pracující otce, kteří si platí pojištění. Mají na to nárok. Jedná se o moderní opatření rodinné politiky, které dnes platí v řadě evropských zemí,“ řekla Marksová Blesk.cz. A teď ještě dodala: „Zavedením otcovské poporodní se ČR zařadí k dalším 23 zemím EU, které už tuto dávku mají. Kolega Babiš zřejmě mladým rodinám pomoci nehodlá.“

Nová dávka má především motivovat otce k péči o děti a rozložení péče o novorozené děti mezi oba rodiče. „Stejná opatření jako při péči o narozené dítě se zavádějí při péči o dítě převzaté do péče nahrazující péči rodičů,“ uvádí předkládací zpráva.

Tátové na otcovské mají dostávat 70 procent z denního vyměřovacího základu platu. Nárok na dávku by měli všichni otcové, kteří pracovali v kuse alespoň 3 měsíce před nástupem na placenou dovolenou. Muži by mohli nastoupit na dovolenou do šesti týdnů po narození potomka nebo po převzetí dítěte do péče. Výplata otcovské se nebude přerušovat a dostanou ji celou i v případě úmrtí dítěte.

Pro vězněné otce ani korunu

„Otcovská náleží jen jednou i v případě, že pojištěnec pečuje o více dětí narozených současně nebo o více dětí převzatých současně do péče,“ uvádí návrh novely zákona. Na dávku nebudou mít nárok otcové zavření ve vězení.
Náklady pro stát mají být 700 až 900 milionů korun.

„V systému nemocenského pojištění je vykazován přebytek příjmů z odvodů pojistného na nemocenské pojištění nad výdaji; ani po zavedení nové dávky otcovské poporodní péče nehrozí propad, tj. záporné saldo,“ uvedlo k připomínce ministerstvo práce.

joudajoudovy ( 3. května 2016 08:44 )

mate pravdu, sve socialni citeni projevila i tv dokunmentu patercata, kdy prehlizela verejne zebrani, zneuzivaci socialnich davek i pracovnic, ale i blahobyt rodinky, ktery je u normalnich cechu nepripustny pro vyplatu davek. socialni citeni u MM, i kdyz praxe je jina = vice volicu pro socany. pavucinka - chtelo by to zalovit v pameti, ze socani ceskemu narodu neprinesli nic vyznamneho, pouze prazdnou a zadluzenou pokladnu. co lidem vymlouvaji, aby nezili na dluh, sami delaji v miliardach.

joudajoudovy ( 3. května 2016 08:33 )

socani ze statni kasy chteji vydojit co se da. volby se blizi..... sobotko a spol., z ceho budeme zit az prijde dalsi krize?

lalia ( 2. května 2016 14:25 )

pavučinko,říkáte ,že se MM zastává a bojuje za ty nejslabší.Pro důchodce toho moc nevybojovala.Ti otcové všichni nejsou nejslabší,některým hodně bohatým se také narodí děti.Nebyla by správná dovolená 7 dní pro otce.Nesouhlasím.Babiš má pravdu.Někteří otcové by to využili,nejen,že by šli na ryby,ale slavili by v hospodě celých 7 dní.Nenene.

kontraindikace ( 2. května 2016 14:22 )

Proboha, to snad už nemůže být pravda. Ani za socialismu na takovou blbost nepřišli. Další zbytečné vyhazování peněz. O důstojné stárnutí našich občanů se postarat vláda neumí a tady chce rozhazovat. No jo, blíží se volby, tak proč nesbírat hlasy, že?

starsisestra ( 2. května 2016 13:44 )

Je toho hodně shnilého v státě římském. Ale proč se zlobit, když si člověk umaže nohu lejnem, když stojí na celé jjeich hromadě.Co lze čekat? Opravdu to chce lopatu, pokud vůbec ještě něco pomůže.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa