Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po Sobotkovi si hackeři „posvítili“ i na stránky ČSSD. Ta krátce vypnula server

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka
Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, zst - 
26. dubna 2016
10:22

Internetové stránky ČSSD čelily útoku hackerů. Útočníci se zřejmě pokoušeli nějakým způsobem opravit jejich obsah, nebo web alespoň vyřadit z provozu. Systém byl proti podobným útokům zabezpečen, strana nicméně z bezpečnostních důvodů nechala vypnout server, řekl mluvčí sociálních demokratů Michal Kačírek. Před jedenáctou hodinou dopoledne už stránky opět fungovaly.

„Podle informací, které mám od firmy, která se stará o provoz našich webových stránek, všechny indicie nasvědčují, že se jedná o cílený a organizovaný útok,“ řekl Kačírek. Technici podle něj nechali z bezpečnostních důvodů vypnout server a lokalizují útočníky.

Stránky sociální demokracie znovu naběhly několik minut před jedenáctou dopoledne. Stránky sociální demokracie znovu naběhly několik minut před jedenáctou dopoledne. | www.cssd.cz

Hackeři se podle Kačírka zřejmě pokusili dostat k možnosti upravit stránky ČSSD. „Když se to nepodařilo, tak se alespoň pokusili náš server přetížit prostřednictvím DDoS útoků. Jakmile to bude možné a bezpečné, budeme naše webové stránky postupně obnovovat,“ řekl.

Tzv. DDoS útoky patří k nejčastějším útokům na počítačové systémy. Dochází při nich k tomu, že se velké množství počítačů začne připojovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne nápor a přestane fungovat.

Po technickém posílení začaly stránky během dopoledne opět fungovat. „Může se ale stát, že dnes bude mít web výpadky,“ komentoval spuštění Kačírek.

Terčem byl i Sobotka, na Twitteru i e-mailu

Jen krátce před loňským Štědrým dnem se stal terčem útoku hackerů premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Nejprve jeho účet na Twitteru zahltili protimigrantskými hesly, poté mu začátkem roku vykradli e-mailovou schránku a její obsah zveřejnili. Email byl podle Sobotky dostatečně zabezpečen. Premiér tak vyvracel tvrzení, že měl tzv. slabé heslo.

„Věc šetří Policie ČR, proto se k ní nebudu vyjadřovat. Opakovanými útoky hackerů na moji osobu a na politiku, kterou prosazuji, se nenechám jakkoli zastrašit nebo ovlivnit. Vláda bude dál prosazovat program a plnit závazky, které jsme dali občanům naší země,“ komentoval útoky hackerů premiér.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luder ( 26. dubna 2016 11:21 )

Určitě jim tam hackeři lživě dopsali, že ČSSD chce u nás začlenit co nejvíce migrantů z islámských zemí apod.!

luder ( 26. dubna 2016 11:04 )

Upravit jejich obsah určitě nechtěli, to jsou lži, ale zveřejnit ČSSD jejich nekalé úmysly s občany,tak to bude!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa