Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sobotku znovu pokořili hackeři. „Obnažili“ jeho poštu, hypotéku i českou ropu

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)  (Autor: ČTK)
Autor: zst, ČTK, val - 
5. ledna 2016
12:24

Den před Štědrým dnem přišel premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o svůj účet na Twitteru. Zmocnila se ho skupina, která vyzývala k boji proti migrantům. O necelých 14 dní později se na internetu objevila také jeho soukromá i pracovní komunikace. Upozornil na to web lidovky.cz, podle kterého jsou minimálně některé maily autentické. Premiér uvedl, že se věcí začala zabývat policie. 

Hackeři zveřejnili zhruba osm desítek zpráv z premiérovy korespondence údajně ze soukromé e-mailové schránky. Zprávy se objevily na xenofobním webu, jejich pravost zatím nikdo oficiálně nepotvrdil, případem se už ale zabývá policie. Stejně jako nabouraným účtem na sociální síti.

„Věc šetří Policie ČR, proto se k ní nebudu vyjadřovat. Opakovanými útoky hackerů na moji osobu a na politiku, kterou prosazuji, se nenechám jakkoli zastrašit nebo ovlivnit. Vláda bude dál prosazovat program a plnit závazky, které jsme dali občanům naší země," komentoval útoky hackerů premiér. 

„Obsahem mají být údajně soukromé e-maily pana premiéra. V současné době to nemůžeme potvrdit, s obsahem se nyní seznamujeme,“ uvedl předtím mluvčí vlády Martin Ayrer.

Odhalená migrace, koalice, ale i hypotéka

Server lidovky.cz nicméně tvrdí, že jsou minimálně dva zveřejněné e-maily autentické. Mezi korespondenty figuruje člen ČSSD David Sedláček, který potvrdil, že si s premiérem dopisoval. „Ano, s panem premiérem jsem si psal. Obsah e-mailu, který mi popisujete, je stejný jako ten, co jsem psal já,“ řekl Sedláček. Autentický je prý i e-mail, který psal právník Radek Pokorný šéfredaktorovi Lidových novin Istvanu Lékovi a který poté poslal premiéru Sobotkovi.

Zveřejněná korespondence se týká například migrace, dřívějších koaličních jednání, prezidentské kampaně, výběru ředitele Českého rozhlasu, situace kolem české ropy v německých skladech, ale třeba také Sobotkovy osobní hypotéky.

Jeden z e-mailů je údajně dokonce od advokáta, který chtěl v roce 2012 zastupovat Davida Ratha. "Dovolte, abych Vaším prostřednictvím nabídl právní pomoc MUDr. Rathovi v souvislosti s jeho zadržením," píše se v neověřeném emailu, který měl dorazit do Sobotkovy schránky. Právník ale komunikaci s premiérem odmítá.

eliska963852 ( 5. ledna 2016 19:24 )

 No, pokud mu obnažili jenom poštu.

frantaklika ( 5. ledna 2016 13:43 )

koho zajímají eurohujerovy žkryndy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa