Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka hájí hacknutý soukromý mail. Chtěl být lidem blíž, za útokem má migraci

Autor: kal - 
12. ledna 2016
08:40

Ta otázka visí ve vzduchu od chvíle, kdy se na internetu objevila první várka pracovní pošty ze soukromého mailu předsedy vlády. Proč premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) čile komunikuje z bezplatné adresy internetového portálu, když má k dispozici mail na Úřadu vlády ČR? Premiér po útoku hackerů přišel v rozhovoru pro Právo s vysvětlením: „Snažím se o otevřenou komunikaci s občany. Používal jsem proto adresu, která je dostupná.“

Sobotka zmínil, že mail na serveru Seznam.cz používá dlouhodobě a počítá s tím, že jeho kolegové i veřejnost mají adresu zkrátka zažitou. „Nemyslím, že je dobré, aby politik v okamžiku, kdy se stane předsedou vlády, zrušil veškeré komunikační kanály. Nechci tak učinit ani teď,“ řekl muž, který prožil sedm let v opozici. Zdůrazňuje přitom, že v poště neměl žádné materiály v režimu utajení.

Ani po nevybíravém útoku hackerů se Sobotka nechce soukromé adresy – třeba i s pracovním obsahem – vzdát. „Samozřejmě že na základě auditu a bezpečnostních doporučení upravím své chování, ale nechci zrušit komunikační kanály a nechci se dostat do izolace a přestat vnímat, co lidé v okolí říkají, za cenu toho, že budu dodržovat stoprocentní bezpečnostní pravidla. To bychom museli žít v uzavřené komunitě v Praze, s nikým se nevidět, nemluvit, aby náhodou tento náš dialog nebyl napaden jako něco, co je nepatřičné,“ zmínil.

Premiér se s hackery bavit nebude

S hackery, kteří se podělili o obsah jeho elektronické poštovní schránky, premiér prý v kontaktu není a ani nechce být. Věc nechává policii. „Na seznamu obětí těchto hackerů je řada lidí, kteří se vyjadřovali ve prospěch lidských práv a tolerance. Řada lidí, která upozorňovala na to, že migrační krize má i své humanitární aspekty. Já budu nadále prosazovat své postoje a názory jako sociální demokrat,“ uvedl premiér, aby dodal: „Myslím, že není náhodou, že řada z těch obětí hackerů jsou sociální demokraté. Pravděpodobně jim hodně vadíme, protože trváme na demokracii a sociální spravedlnosti a snažíme se reálně řešit problémy, které přináší migrační krize, bez populismu.“

Sobotka: Doba je hodně zlá

Přesto premiérovo odhodlání na závěr rozhovoru nahlodá realita, se kterou se sám nyní potýká. „Já se snažil udržet široké komunikační kanály, ale doba se hodně změnila a je hodně zlá z pohledu metod, které jsou používány. Něco takového tu nebylo a budeme se tomu bohužel muset přizpůsobit,“ přiznal Právu.

keep.smiling ( 12. ledna 2016 16:50 )

něco tak odporného je ve vedení naši země. Něco tak prolhaného, neschopného říkat pravdu, ale schopného každého podrazu! fuj, Sobotko. Nechtěj se k lidem českým přibližovat!!

keep.smiling ( 12. ledna 2016 16:46 )

Vláda lhala...čtěte, jak to doopravdy bylo... Podle ní se tak zároveň ukázalo to, že česká vláda v otázce kvót kvůli migrační politice věděla, že bude přehlasována, dopředu s tím počítala a byla s tím smířena. „Odmítala jít do sporu se zbytkem EU, a to přestože možnost zabránit kvótám existovala. Tato možnost je skryta v jednom odstavci Lisabonské smlouvy. Sama právník nejsem, nicméně podle tvrzení znalců mezinárodního práva článek 3 Protokolu č. 36 Lisabonské smlouvy umožňuje členským zemím vyžádat si až do konce března 2017 hlasování takzvaně postaru, při němž hlas České republiky by byl v otázce kvót nepřehlasovatelný. Tedy kdybychom jako země skutečně kvóty nechtěli, mohli jsme jim zabránit. My jsme ale kvóty chtěli – přesněji řečeno, naše politická reprezentace je chtěla – a vědomě jim nezabránila, ačkoliv veřejně tvrdila pravý opak

bara ( 12. ledna 2016 16:43 )

 Sobotko, ty slizský hade, který by měl být okamžitě odvolán, jseš vlastizrádce!! Patříš do vězení na doživotí!! * ty by ses neměl přibližovat k našim lidem ani na velikost paže, jak doporučovala jistá německá politička dívkám a ženám v Německu. Zde v Česku vládne nenávist k tobě, nejen kvůli neustálému lhaní a podvodům na lidech!!

ivoadler ( 12. ledna 2016 13:58 )

Ani jsem to nečet. Ono ani není co. V jednom má Bohouš pravdu. Politik by měl mít adresu, na kterou mu lidi můžou posílat e-maily a podle libosti mu nadávat. Chce to ale taky na ty maily odpovídat. ASPOŇ FORMOU LOSOVÁNÍ.

rumungro ( 12. ledna 2016 11:42 )

Přesně ve stylu:Blbej a ještě blbější.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa