Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zeman chválil Středočechy za konexe s Čínou. A do EU prý „buší“ jinak než Klaus

Autor: ČTK, val - 
18. dubna 2016
13:30

Prezident Miloš Zeman prý nekritizuje Evropskou unii proto, aby ji rozbil, nýbrž aby zvýšil její schopnost potýkat se s problémy. EU podle něj potřebuje výrazné osobnosti, které dokážou strhnout. Zeman to řekl v budově krajského úřadu v Praze při zahájení třídenní návštěvy Středočeského kraje, který mimo jiné pochválil za spolupráci s Čínou.

Prezident se nedávno od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dozvěděl, že buší do Evropské unie stejně jako jeho předchůdce Václav Klaus. „Ale já do ní buším proto, abych zvýšil její schopnost potýkat se s problémy, které má, a nikoli proto, abych ji rozbil,“ prohlásil.

Prezident Miloš Zeman v pondělí při zahájení třídenní cesty po Středočeském kraji Prezident Miloš Zeman v pondělí při zahájení třídenní cesty po Středočeském kraji | ČTK/Roman Vondrouš

Podotkl, že například evropská pohraniční stráž má mít 1500 lidí a počet migrantů se tento rok odhaduje na dva miliony. „To je operetní armádička, která ničemu nepomůže, kromě svého zesměšnění,“ míní.

Má-li podle Zemana evropská veřejnost podporovat myšlenku EU jako federace, nikoliv jako „zločinného unitárního státu“, potřebuje mít v čele výrazné osobnosti, které by dokázaly strhnout, jako to v Británii dokázali Tony Blair a Margaret Thatcherová nebo ve Francii Charles de Gaulle a François Mitterrand. Naopak podle prezidenta nepotřebuje udržovací úředníky, kteří pláčou a fňukají.

Prezident pochválil kraj za vztahy s Čínou

Středočeský kraj, jehož třídenní návštěvu Zeman v pondělí zahájil, pochválil za spolupráci s Čínou. Připomněl, že v regionu působí automobilka Škoda Auto, která má v Číně svůj největší trh. Středočeský kraj udržuje vztahy s partnerskou provincií S'-čchuan. V Nymburce také vznikla první česko-čínská průmyslová zóna. Její obsazení čínskými investory má město zajišťovat ve spolupráci se Středočeským krajem.

Prezident Miloš Zeman v pondělí při zahájení třídenní cesty po Středočeském kraji. Vpravo tamní hejtman Miloš Petera. Prezident Miloš Zeman v pondělí při zahájení třídenní cesty po Středočeském kraji. Vpravo tamní hejtman Miloš Petera. | ČTK/Roman Vondrouš

„Chtěl bych velice ocenit, že se Středočeský kraj intenzivně zabývá spoluprací s Čínou,“ prohlásil Zeman, podle nějž dobré ekonomické vztahy s touto zemí jsou jedním z důvodů, proč lze očekávat v budoucnu rozšíření exportních možností a také investice ve všech krajích.

Zeman vozí „Kladivo na hejtmany“

Prezident připomněl, že při návštěvách krajů s sebou vozí knihu „Kladivo na hejtmany“, kterou zpracoval Národní památkový ústav a která upozorňuje na neudržované památkové budovy. Středočeský kraj na tom podle Zemana moc dobře není, protože je veliký a už kvůli tomu má hodně zborcených památek. Asi v osmi případech jde přitom o krásné zámecké areály včetně parků. Kdyby se tyto zámecké areály opravily, získal by kraj podle Zemana hotely pro turisty, mimo jiné i z Číny, s jejíž provincií S'-čchuan spolupracuje.

Jak prezident komentoval uprchlíky v pravidelném pořadu S prezidentem v Lánech? Podívejte se na úryvek z nedělního dílu:

Video Miloš Zeman o uprchlících, 6. díl S prezidentem v Lánech - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Podívejte se do zákulisí pořadu S prezidentem v Lánech: 

tgbg ( 18. dubna 2016 19:21 )

Zeman je blb svých voličů! Byl to právě blb Zeman, kdo si ihned po svém příchodu vyvěsil na Hradě vlajku Evropské Unie!!!!

rumungro ( 18. dubna 2016 19:04 )

A kdo dnes bere vážně všelijaky prostitucky komise EU ? Např. sama OSN je kritizuje za smlouvu s Tureckem.

sendrasak ( 18. dubna 2016 15:10 )

Zemana s Klausem v EU stejně nikdo nebere vážně, můžou si bušit jak chtěj.

rego_senior ( 18. dubna 2016 15:07 )

Ano, to mohu potvrdit. Má to od lékařů černé na bílém.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa