Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pelikán chce zapřáhnout vězně: Do práce mají začít chodit úplně všichni

Robert Pelikán chce zaměstnat všechny vězně
Robert Pelikán chce zaměstnat všechny vězně  (Autor: Profimedia, archiv Blesku)
Autor: bru/ČTK - 
13. dubna 2016
13:41

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) chce, aby se do několika let zaměstnanost vězňů blížila 100 procentům. Resort o zaměstnávání odsouzených jedná s desítkami podniků. Pelikán to dnes řekl v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou, kde se s generálním ředitelem Vězeňské služby ČR Petrem Dohnalem zúčastnil výměny zkušeností dvacítky podnikatelů, kteří už s věznicí spolupracují, s dalšími, kteří o tom uvažují.

"Věznice ve Světlé nad Sázavou patří k těm, které se nejvíc snaží rozvíjet programy zaměstnávání vězňů," řekl Pelikán. U světelské věznice by se v červnu měl otevřít nový závod belgického výrobce cukrovinek, který zaměstná 200 odsouzených žen. Bude to střežené pracoviště propojené koridorem přímo s areálem věznice. Díky tomu tam budou moci pracovat i ženy odsouzené za závažnou trestnou činnost, které nemohou za prací ven z věznice. Zájem Vězeňské služby a soukromého investora se takto prolíná poprvé.

Přínosem zaměstnávání vězňů je podle Pelikána nejen úspora peněz, která je spíše příjemným bonusem navíc. "Klíčový je resocializační faktor. Když vězeň nemá práci, těžko povede po propuštění normální život," řekl.

Ve světelské věznici je z 800 odsouzených žen zaměstnáno asi 65 procent. Dojíždějí do Kosteleckých uzenin, dřevozpracující firmy v Jitkově a do firmy Jipocar u Jihlavy, kde například obsluhují mycí linky. Více než sto žen je zaměstnáno v humpoleckém závodě belgické firmy Lion Products, která dokončuje nový závod na balení cukrovinek v průmyslové zóně u věznice. Kromě odsouzených by v novém závodě mělo pracovat 40 civilních zaměstnanců.

"Jednáme s dalšími firmami z regionu, poptávka je velká. Do budoucna bychom se chtěli dostat se zaměstnaností nad 70 procent," řekla Slováková. Podle ní patří věznice ve Světlé nad Sázavou už teď mezi zařízení s nejvyšší zaměstnaností odsouzených v ČR.

Kromě Světlé je podle Dohnala nejdále s projekty zaměstnanosti odsouzených věznice v Plzni, která chystá stavbu výrobní haly přiléhající k věznici. Práci u soukromého subjektu by tam mělo najít kolem 300 vězňů. Ve věznici je podle Dohnala přibližně 1000 vězňů. V ČR je podle Dohnala v současnosti kolem 22 000 vězňů. Odsouzených je kolem 19 500. Z nich je asi třetina aktuálně zaměstnána.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krat5 ( 13. dubna 2016 17:17 )

vězni by měli pracovat v každém případě a ne se válet na kavalcích, v knihovně, v posilovně apd. .....kdyby nic jiného, tak bych jim poručila převážet hromadu kamení kolečkama z jednoho rohu dvora do druhého a minimálně 8 hodin denně, jako každý jiný pracující.

kkkastr ( 13. dubna 2016 15:00 )

konkrétně co ukradl? nebo jen mindrák že jsi nula? 

verka1 ( 13. dubna 2016 14:43 )

největší zloděj pořád pracuje a vydělává měsíčně miliony, V. Klaus

.krakonos5oo. ( 13. dubna 2016 14:43 )

Práce je, ale taková, že ji ti nezaměstnaní nechtějí a radějí žijí na dávkách.

xara ( 13. dubna 2016 14:17 )

myslím že je to rozumné...proč se mají jen válet

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa