Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Právník se diví ČSSD: „Proč hned platí miliony Altnerovi? Je cesta ven“

Autor: Zuzana Štíchová - 
8. dubna 2016
05:30

Sociální demokracie musí zaplatit 337 milionů korun svému někdejšímu právníkovi Zdeňku Altnerovi. Do pondělí. Aspoň to v pravomocném rozsudku ve více než 15letém sporu týkajícím se Lidového domu uvedl soud. Podle právníka Pavla Nováka je ale pro nejsilnější českou parlamentní stranu cesta ven. A vede přes ústavní stížnost.

Původní dluh 18 milionů narostl díky průtahům u soudu až na sumu 337 milionů korun, kterou strana premiéra Bohuslava Sobotky musí zaplatit do pondělí 11. dubna. A zatímco stranické špičky bádají nad možnostmi, jak závazek zaplatit a zároveň mít na kampaň před blížícími se krajskými a senátními volbami, právník Pavel Novák by měl jiné řešení.

„Je pro mě naprosto nepochopitelné, že takovýhle rozsudek vůbec vznikl. Ta základní částka je relativně malá, to ostatní je příslušenství, které by dneska u běžného soudu v běžných obchodních vztazích nikdo nepřiznal. Ta částka roste enormně a z hlediska trestního práva se dá mluvit skoro o lichvě,“ uvedl pro Blesk.cz Novák.

Právník zároveň nechápe, že se strana nehodlá dále bránit. „Přece existuje nástroj, který se jmenuje ‚požádat o odložení vykonatelnosti pravomocného rozhodnutí‘ z důvodu, že podávám dovolání. ČSSD by měla minimálně uvažovat o podání dovolání a případně i ústavní stížnosti,“ vysvětluje právník cestu, na které by sociální demokracie mohla uspět. 99 % soudců by prý odložení vyhovělo a ČSSD by hned stovky milionů platit nemusela.

Zbývalo by tak obstát s ústavní stížností. V čele Ústavního soudu sedí Pavel Rychetský, který byl členem ČSSD v letech 1996 až 2003. Zasedal ve vládě Vladimíra Špidly a byl také senátorem. Ač je šéfem nestranné soudní instance, k případu své bývalé strany by mohl chovat jisté sympatie.

„Nechápu, proč touto cestou nejdou právníci ČSSD,“ kroutí hlavou právník. Poslechněte si celý jeho komentář:

Video  Právník Pavel Novák o kauze Lidový dům: ČSSD platit stamiliony nemusí. Stačí jí dobří právníci.  - Blesk / Petr Soukup
Video se připravuje ...

kotulanova ( 9. dubna 2016 12:38 )

To jsem blázen. Přihlásil jsem se jako Otto Hájek a najednou jsem nějaká Kotulanova. Tohle takový Trotte|, jako jsem já, nikdy nepochopí!!!!

kotulanova ( 9. dubna 2016 12:36 )

To jsem blázen. Přihlásil jsem se jako Otto Hájek a najednou jsem nějaká Kotulanova. Tohle takový Trotte|, jako jsem já, nikdy nepochopí!

marais ( 9. dubna 2016 12:26 )

sorry, podat ústavní stížnost a penále budou narůstat dál, že? je to vůbec blbost,že pokud je kauza v soudním řízení, tak penále nabíhá!

saly23 ( 8. dubna 2016 12:39 )

Asi za nejhorší lidskou vlastnost považuji nechtít zaplatit.Kouřím?Asi dostanu rakovinu.Přežírám se?Asi mě selže srdce Kradu?Asi mně zavřou.Nedodržím smlouvu,kterou sem dám podepsal?Musím zaplatit.Mnoho pamětníků tvrdí,že Lidový dům podle práva neměly vůbec dostat.Měly hned zaplatit,a pak se třeba soudit.Jenže politici si myslí,že jsou nadlidi a že pro ně právo neplatí.A advokáti? Bezskurpulentní prasata.🐖

lynx ( 8. dubna 2016 12:33 )

V Německu činí příslušenství ke dlužné částce 1.000,- Kč maximálně 750,- Kč. U nás, díky Č-SS-D klidně i 20.000,-Kč. A to se náš drahý pan Sobotka (Žasnu, jak jsem ho dokázal slušně pojmenovat.), před každými volbami dušuje, jak zatočí s nepřiměřenými odměnami exekutorů. Vše zůstává pochopitelně při stárém, protože ten zmetek (Teď už se mi to nepovedlo.)má nepochybně v některé exekutorské kancelář (stejně jako jiní - Benda...) podíl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa