Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

K Bursíkovi do bytu chtěla policie pro „pravdu a lásku“ na Hradě. Nepustil ji dál

Autor: Zuzana Štíchová - 
30. března 2016
12:55

Kvůli nočnímu videomappingu na Pražský hrad navštívila v noci policie také byt exministra životního prostředí a bývalého předsedy Strany zelených Martina Bursíka a jeho manželky Kateřiny Jacques. Informace Českého rozhlasu potvrdil Blesk.cz přímo Bursík. Z jejich bytu se ale nepromítalo.

„Skutečně u nás kolem druhé hodiny ráno zazvonili dva policisté. Jeden z nich říkal s úsměvem, že je tu opět po sedmi letech, protože v roce 2009 se od nás z bytu na Pražský hrad promítalo ‚Pravda a láska zvítězí... Ale bude to ještě dřina‘,“ popsal politik noční návštěvu.

„Ptali se, jestli se od nás z bytu dá dostat na střechu, tak jsem říkal, že samozřejmě, že jsme půdní byt. Ten jeden už se hrnul dovnitř, jestli se jako může podívat,“ dodal Bursík s tím, že do bytu policisty nepustil a tím vše skončilo.

„Docela mě ale překvapilo, že takhle ve dvě hodiny na člověka zvoní policisti kvůli takovýhle věci,“ poznamenal napůl pobaveně, napůl pohoršeně bývalý předseda Strany zelených.

Právě Bursíkova manželka Kateřina Jacques na akci aktivistů upozornila na sociální síti, když ještě v noci zveřejnila sérii fotografií.

Hrad prave ted :-).

Zveřejnil(a) Kateřina Bursikova Jacques dne 29. březen 2016

Projekce: „Vynikající,“ vzkazuje politik tvůrcům

Nejen souhlas, ale dokonce i pochvalu má Bursík pro hesla jako „Free Tibet“ nebo „Pravda a láska“, která se v noci na Pražském hradě od Vltavy objevila. „Vynikající. Z toho máme velikou radost, protože to rezonuje s našimi názory. Teď je přesně ta doba, kdy je třeba připomínat hodnoty, na kterých byla naše demokracie po listopadu postavena a jejichž ztělesněním byl Václav Havel,“ komentoval výtvor aktivistů Bursík.

„Vláda a prezident se otřesným způsobem prodávají čínské totalitní komunistické moci, tak se lidé vzepřou a dají to vědět,“ uzavřel bývalý ministr životního prostředí ve vládě Mirka Topolánka.

Promítání protičínských hesel nebylo podle policie protiprávní. Zabývala se jím, neboť mířilo do míst s bezpečnostními opatřeními.

Hrad hesla řešit nebude

„Po aktivu známého bojovníka za lidská práva M. Kalouska si ideová úderka uspořádala ve 2 hod. ráno promítání. Nedůležité a nezajímavé,“ reagoval na akci na sociální síti prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Předseda TOP 09 se včera marně spolu s dalšími demonstranty za svobodu Tibetu pokoušel dostat na Hradčanské náměstí. Policie jim ale zatarasila cestu ještě před ním a k Pražskému hradu se tak dav vůbec nedostal.

joudajoudovy ( 31. března 2016 08:05 )

policie do bursikova bytu mela vtrhnout jiz pred lety, kdyz si jako radni, za penize magistratu, nechal zrekonstruovat pamatkove chraneny dum, ktery nasledne restituoval.

gabreta ( 30. března 2016 18:50 )

Asi by si Bursík a jeho parta měli o Tibetu něco přečíst. Biomasu vynechám, protože ta by nepochopila nic! http://www.lajkit.cz/zpravy/item/245-sokujici-pravda-o-tibetu-kterou-media-z-dobreho-duvodu-taji

anicka1944 ( 30. března 2016 18:25 )

NO jo Bursík a jeho biomasa, plus Kalousek,STBák Štětina,Schwanzberg,Kocáb a další pokrytci,nevadí jim porušování lidských práv v Saudské Arabii,v Turecku dokonce se s nimi pan Scwanzberg přátelí a fotí je mi z nich na zvracení, HNUS.

kadlicek ( 30. března 2016 17:36 )

salto ( 30. března 2016 16:05 )

Obama, potažmo USA už vtrhli ledaskam a svoje hodnoty do nich cpe horem, dolem, asi jako katolická církev šířila víru ohněm a mečem, tak popřemýšlej

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa