Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stařence ukradl psíka, který jí zachránil život: Policie snímek pachatele nezveřejní, aby neporušili jeho soukromí

Stařence ukradl psíka, který jí zachránil život: Policie snímek pachatele nezveřejní, aby neporušili jeho soukromí.
Stařence ukradl psíka, který jí zachránil život: Policie snímek pachatele nezveřejní, aby neporušili jeho soukromí.  (Autor: Facebook)
Autor: dce - 
30. března 2016
14:33

Byl to pouhý přestupek. To tvrdí policie o krádeži psího miláčka na Praze 3. Jedenaosmdesátiletá seniorka o něj přišla začátkem března před obchodem, kde zrovna nakupovala. Policisté mají kamerové záběry, ale snímek pachatele nemohou zveřejnit, protože by porušili právo na ochranu zlodějova soukromí.

Jedenaosmdesátiletá seniorka z Prahy šla 6. března jako každý jiný den nakoupit do blízkého obchodu. Před vchodem uvázala svého patnáctiletého jorkšíra, jenže když přišla zpět, pejsek už tam nebyl. Policisté ovšem měli záběry průmyslové kamery, která zachytila krádež psíka, který už byl hluchý, téměř slepý a nemocný.

Před několika lety ale staré paní zachránil život. „Před šesti lety měla maminka mozkovou příhodu – stalo se jí to v noci a zůstala ležet ochrnutá přes 30 hodin bez pomoci, protože žije sama jen s Beníkem. Svým štěkotem jí zachránil život,“ napsala na Facebooku dcera okradené paní.

Dle policisty je na záznamu dobře viditelný člověk, který si několik dlouhých minut Bendu hladí, přitahuje ho k sobě, pak jej strčí pod bundu a odchází. Doufali jsme, že po zveřejnění záznamu tiskovým oddělením policie se někomu podaří identifikovat tohoto člověka,“ uvedla žena.

Jenže obličej zloděje se nikdy nedostal mezi lidi, kteří by ho mohli identifikovat. „Policejní prezidium zakázalo zveřejnit tento záznam na základě právního rozboru. A to z toho důvodu, že tato událost je vedena jako přestupek, nikoliv trestný čin. Dle policie se nejedná o závažnou trestnou činnost a pachatel by údajně proti policii mohl podat stížnost na ochranu osobních údajů. Policie ‚od stolu‘ ohodnotila cenu Beníčka na 4000,- Kč, a tudíž nelze případ vést jako trestný čin,“ vysvětlila dcera okradené paní.

Po mnoha stížnostech nakonec policie uvolila provést znalecký posudek, který má zajistit hodnotu psa. Na ten byl podle serveru Aktuálně.cz najat znalec Stanislav Beníšek. „Jak můžou vědět, že to není trestný čin? Vždyť já teprve stanovím hodnotu psa a až poté oni mohou stanovit právní kvalifikaci,“ prohlásil Beníšek.

Advokát Václav Vlk navíc upozorňuje, že pes se podle nového občanského zákoníku už nemusí posuzovat pouze jako majetek. Pro paní má osobní hodnotu, která může být velmi vysoká. Vlk tvrdí, že policisté případ prostě jen nechtějí řešit.

Vždyť nemusí psát, že hledají pachatele krádeže. Mohou přece napsat, že v souvislosti s touto událostí hledají daného člověka jako svědka a žádají veřejnost o pomoc při zjištění jeho totožnosti. To je pak úplně v pořádku. Dělají si alibi, aby se tím nemuseli zabývat,“ tvrdí advokát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání