Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teror v Bruselu zničil Velikonoce, všiml si Pospíšil. Město čokolády je paralyzované

Autor: Jan Kálal - 
22. března 2016
16:20

Devět z deseti obchodů v hlavní bruselské pasáži s čokoládou má zavřeno. Jindy rušné ulice, které jsou zvlášť před Velikonocemi plné turistů, zejí prázdnotou. Nejen tyto postřehy nasbíral pro čtenáře Blesk.cz při procházce belgickou metropolí europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09). Teroristům se podle něj podařilo Brusel paralyzovat.

„Šel jsem se podívat do centra Bruselu, které je před vánočními i velikonočními svátky plné lidí. Centrum je téměř prázdné. Prochází tu pár lidí, ale myslím si, že to jsou spíš místní, kteří musí jít do práce nebo vyřizovat své běžné záležitosti,“ zmínil Pospíšil pro Blesk.cz.

„Asi nejsmutnější pohled je na hlavní bruselskou pasáž z 19. století, která je pomyslným centrem prodeje čokolády. Na Vánoce i Velikonoce tu bývá plno lidí, dneska je tu většina obchodů zavřená. Z deseti krámků s čokoládou je otevřený jediný. Společně s manželským párem z Ruska jsem tu byl jediný kupující, tak jsem ze solidarity s Belgií nakoupil tři čokoládové zajíce,“ připojil europoslanec.

Jindy rušná pasáž v Bruselu je prázdná. Jindy rušná pasáž v Bruselu je prázdná. | Facebook / Jiří Pospíšil

Tragické útoky, které si vyžádaly přes 30 mrtvých a 200 zraněných, podle Pospíšila ovlivnily chod celé metropole. „Teroristům se daří to, co chtějí, paralyzovat společnost. Doufejme, že to je jenom krátkodobá paralýza a že Belgičané a turisté se do Bruselu opět vrátí,“ věří.

„Šel jsem tu včera večer a určitě tu bylo mnohem více lidí a více turistů. Mám srovnání s loňským rokem, kdy jsem tu pro přátele také nakupoval před Velikonocemi čokoládu. Ten rozdíl je obrovský. Dneska je tu víceméně pusto a prázdno,“ zmínil europoslanec a dodal: „Už letošní vánoční svátky tu bylo mnohem méně turistů po útocích v Paříži, teď je to úplně „mrtvé“. Budou to smutné Velikonoce v Bruselu.“

Lidé se drží stranou i od oblíbených obchodů z čokoládou. Lidé se drží stranou i od oblíbených obchodů z čokoládou. | Facebook / Jiří Pospíšil

Jako katastrofu vnímají situaci i místní prodejci a firmy. „Mluvil jsem s jedním prodavačem a ten mi tvrdil, že je to pro ně katastrofa. Firmy investovaly velké množství peněz do výroby velikonočních figurek – zajíčků a vajíček. Teď se jim určitě nepodaří vše, co vyprodukovaly, prodat. Má to dopady na ekonomiku Bruselu. Obávám se, že na typický belgický průmysl, prodej čokolády, i na turistický ruch bude dlouhodobější,“ doplnil své postřehy Pospíšil.

hejhej ( 23. března 2016 19:58 )

sendrazak: Naprostý souhlas. ODS a TOP09 je smetiště pitomců.

rudyptak48 ( 22. března 2016 17:57 )

Poděkujte paní Merklové. Teď už mají džihádisté pod palcem celou EU, a ona jim v tom vydatně pomohla. Udělala pro Alláha víc práce, než všichni jejich imámové.

mirkli ( 22. března 2016 16:55 )

Teror v Bruselu zničil Velikonoce, všiml si Pospíšil. Tak to je teda borec, je vidět že europoslance, nemůže dělat jen tak normální chytrej člověk!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa