Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koalice je „na spadnutí“: Fico protnul čtyři strany společnými prioritami

Robert Fico
Robert Fico  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
15. března 2016
17:58

Čtyři politické strany na Slovensku v čele se sociální demokracií (Směr-SD) premiéra Roberta Fica se dohodly na programových prioritách včetně protikorupčních opatření a zákazu prodeje strategického majetku státu, jež by se měly stát základem programového prohlášení vznikající koaliční vlády. Novinářům to dnes oznámil Robert Fico.

Směr-SD, nacionalistická Slovenská národní strana (SNS), dále strany Síť a Most-Híd začaly oficiálně vyjednávat o společné vládě poté, co o uplynulém víkendu padla možnost vzniku široké pravicové koalice a co strany pravého středu Síť a Most-Híd změnily svůj odmítavý postoj k rozhovorům o vzniku koalice se Směrem-SD.

Hlásíme se jednoznačné ke kontinuitě proevropské a proatlantické orientace Slovenska. Zvláštní pozornost jsme věnovali protikorupčnímu programu,“ řekl Fico poté, co lídři čtyř stran programové priority podepsali.

Čtveřice stran se shodla na snížení sazby daně z příjmů firem na 21 z nynějších 22 procent a na pravidelném přehodnocování možností jejího dalšího poklesu. Zrušit by se měla i povinnost platit daň v případě, že podnik vykáže ztrátu. Toto opatření zavedla Ficova jednobarevná vláda, která v uplynulých čtyř letech daně zvyšovala. Naopak, zvláštní daně pro firmy z regulovaných sektorů ekonomiky zůstanou nadále v platnosti.

Omezit by se rovněž měly politické nominace ve státní správě a funkcionáři, kteří nakládají s veřejnými financemi, by za svá rozhodnutí měli nést hmotnou odpovědnost. Strany slíbily, že stát bude více peněz vynakládat na školství, které bylo v souvislosti se stávkou části učitelů jedním z hlavních témat předvolební kampaně.

Formující se koalici pozorovatelé po volbách z 5. března označili za jedno z řešení patu, kdy se do sněmovny dostalo osm politických stran a hnutí včetně krajní pravice. Takové spojenectví by zároveň znamenalo, že poprvé v novodobé historii země by součástí vládní koalice byly nacionalistická SNS a strana Most-Híd, zástupce početné maďarské menšiny. Most-Híd ještě donedávna odmítal spolupráci se SNS, která byla součástí koalice za první Ficovy vlády v letech 2006 až 2010, kdy byly vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem napjaté. Tehdejší předseda SNS Ján Slota nešetřil slovními výpady vůči Maďarům.

Podle Fica po dohodě o základech programu budou jednání stran pokračovat debatou o obsazení postů ve vládě a v parlamentu.

Připravovaná spolupráce stran Síť a Most-Híd se sociálními demokraty vedla k rozkolu uvnitř obou nejmenších stran vznikající koalice. Tři poslanci Sítě a jeden poslanec strany Most-Híd oznámili, že vládu se Směrem-SD nepodpoří. I bez hlasů těchto čtyř zákonodárců by zmiňovaná čtveřice stran měla s 81 poslanci ve 150členné sněmovně potřebnou většinu.

Síť a Most-Híd před volbami kritizovaly současnou Ficovu vládu za různé přešlapy a aféry, ale i za to, že nezlepšila nelichotivý stav školství a zdravotnictví.

Podle prvního povolebního průzkumu, který uskutečnila společnost Polis Slovakia pro agenturu SITA, by ze sněmovny vypadla nejen strana Síť, ale i hnutí podnikatele Borisa Kollára Jsme rodina. Oproti volebnímu výsledku posílil Směr-SD, nejsilnější pravicová strana Svoboda a solidarita, dále SNS i krajní pravicová strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko. Naopak Most-Híd oslabil a jen těsně by překročil pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa