Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prezidenti na lyžích: Do Tater vytáhli sjezdovky i své pohledné dcery

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. února 2016
16:55

Domluvili se, že se tentokrát sejdou pod kopcem. Slovenský prezident Andrej Kiska a jeho polský protějšek Andrzej Duda však na tatranské svahy vytáhli nejenom sjezdovky, ale i své pohledné dcery Natalii (20) a Kingu (25).

Prezidenti Kiska s Dudou si dali dostaveníčko v Tatranské Lomnici. Místo prvních dam po jejich boku zaujaly první dcery – Natalia Kisková a Kinga Duda. Obě mladé ženy během prezidentských voleb podporovaly veřejně své otce.

Stejně jako svého času Kateřina Zemanová (22), i vysokoškolačka Kinga Duda pak se svým otcem-vítězem stanula loni na jednom pódiu, když Duda ovládl prezidentské klání v Polsku. 25letá Natalia Kisková momentálně žije v Praze, kde rozjíždí svůj vlastní byznys.

Prezidenti na lyžích: Slovenskou a polskou hlavu státu doprovodily i jejich dcery Natalia Kisková a Kinga Duda Prezidenti na lyžích: Slovenskou a polskou hlavu státu doprovodily i jejich dcery Natalia Kisková a Kinga Duda | Facebook Andrzej Duda/KPRP Andrzej Hrechorowicz

Po pečlivých přípravách „pod kopcem“, kdy polský prezident poklekl v převlékárně před svou dcerou a otcovsky jí pomáhal s posledními úpravami, se vydaly prezidentské rodiny na svah. A zatímco agenturní fotografové o sto šest fotili obě hlavy státu, společné fotky dcer se objevily poté i sociální síti – na profilech obou prezidentů.

„S Kingou jsem se setkala poprvé v sobotu při večeři a hned jsme věděly, že jsme na jedné vlně. Studuje právo na Krakovské univerzitě a já se právě vrátila z Krakova. Ona také jako já závodně lyžovala. Na svahu jsme se oddělily od našich otců a lyžovaly si samotné. Nepřekážela nám ochranka a mohly jsme si spolu příjemně pokecat,“ prozradila Čas.sk Natália Kisková. 

Prezidenti na lyžích: Slovenskou a polskou hlavu státu doprovodily i jejich dcery Natalia Kisková a Kinga Duda Prezidenti na lyžích: Slovenskou a polskou hlavu státu doprovodily i jejich dcery Natalia Kisková a Kinga Duda | Facebook Andrzej Duda/KPRP Andrzej Hrechorowicz

Prezidenti a jejich dcery pak společně zavítali i do bistra na svahu k doplnění tekutin a poté také ke společnému občerstvení po lyžařských výkonech. S polským prezidentem jsme strávili 10 hodin. S Andrzejem Dudou jsem se setkal v Tatrách, protože Tatry jsou nám společné. Chtěli jsme tím dát najevo, jak jsme si blízko a jak nám s panem prezidentem záleží na vztazích mezi našimi státy a mezi lidmi z našich zemí,“ uvedl na Facebooku Andrej Kiska.

„Bylo to velmi náročné setkání. Dopoledne jsme lyžovali a musím říct, že je Andrzej Duda vynikající lyžař,“ vysekl slovenský prezident poklonu svému protějšku.

Duda si prezidentskou lyžovačku také chválil. „Rád jsem pozvání přijal, naposledy jsem v Tatrách lyžoval před 28 lety, když mi bylo šestnáct. je to krásné středisko, škoda jen, že jsem si ho nemohl pořádně prohlédnout, protože nám nepřálo počasí,“ citoval Čas.sk. polského prezidenta Dudu.

Prezidenti na lyžích: Slovenskou a polskou hlavu státu doprovodily i jejich dcery Natalia Kisková a Kinga Duda Prezidenti na lyžích: Slovenskou a polskou hlavu státu doprovodily i jejich dcery Natalia Kisková a Kinga Duda | Facebook Kinga Duda

Kiska připustil, že nešlo jen o zábavu, ale že přišla řeč i na závažnější politická témata. „Přejeme si, aby Evropa zvládla migrační krizi jednotná a abychom měli fungující schengenský prostor,“ poznamenal Kiska. 

Upozornil, že s polským prezidentem se setkali již počtvrté a v letošním roce budou další setkání následovat. Že by na svah přizvali příště i prezidenta Zemana s dcerou Kateřinou je však silně nepravděpodobné. Miloš Zeman je přece jen starší generace. Na lyžování ale nedávno zavzpomínal při návštěvě Libereckého kraje.

Zeman však není vyznavačem sjezdovek, jako tomu bylo v případě jeho předchůdce Václava Klause. Český prezident zmínil běžky, na kterých prý svého času překonal i 40 kilometrů, byť s řadou „držkopádů“.

borka30 ( 29. února 2016 20:49 )

Jak pro koho. Pro mne ne.

vosavopruz ( 29. února 2016 18:45 )

Kinga Duda

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa