Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Slovensko jako Česko: Prezident skládal slib, první dáma a první dcera přihlížely

Autor: vr, simao, ČTK - 
16. června 2014
05:00

Podobně jako tomu bylo při inauguraci Miloše Zemana, také na Slovensku přihlížely slavným okamžikům svého otce a manžela Martina Kisková a dcera Natálie. A rázem se z nich staly oficiálně první dáma a první dcera. Ke svým pozicím se však staví podobně, jako zpočátku Ivana Zemanová s dcerou Kateřinou.

Nový slovenský prezident Andrej Kiska (51) si včera oficiálně šel pro funkci. Při slavnostní inauguraci tak k označení "boháč" a "filantrop" mohl přidat také "hlava státu". Nejviditelněji mu fandil bratr Jaro (54). Když totiž šel Andrej sálem, aby složil do rukou šéfky ústavního soudu slib, dal mu z hlediště palec nahoru. Vedle Jaroslava se však inaugurace účastnily i ženy z Kiskovy rodiny.

První dámy a dcery, drobná faux pas na obou stranách

Bylo to podobné, jako když 8. března 2013 podstupoval svou inauguraci Miloš Zeman. I tehdy v přední řadě seděly Zemanova manželka Ivana v decentních černých šatech a dcera Kateřina pro změnu v nepřehlédnutelném svítivě žlutém topu. 

Slavnostní ceremoniál se však tehdy neobešel bez přešlapů. K prvnímu došlo při příchodu rodiny Zemanových, když hlava rodiny a budoucí hlava státu kráčela uprostřed, zatímco měl Zeman mít první dámu i první slečnu po pravé ruce. Při příchodu do Vladislavského sálu pak Zeman zcela nečekaně políbil ruku zpěvačce Lucii Bílé. 

Podstatně větším prohřeškem proti protokolu však bylo, když Zeman podepsal slib s chybou. Mj. totiž slíbil, že svou funkci bude plnit "podle svého nejlepší vědomí a svědomí". Zaujali však také "posměváčci" Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek, kteří však k úsměvům tehdy měli jiné, vlastní důvody...

Ani slavnostní akce u příležitosti střídání prezidentů na Slovensku se neobešly bez drobných faux pas. Před zahájením prezidentského slibu museli pracovníci protokolu přesadit první dámu Martinu Kiskovou, která si v sále nejprve sedla vedle své předchůdkyně Silvie Gašparovičové - ovšem na místo, které bylo vyhrazeno Kiskovi.

Později zase vojenská hudba začala hrát dřív, než novému prezidentovi salutoval náčelník generálního štábu. Fanfáru začali vojáci po přerušení hrát znovu.

Kromě první dámy Martiny, která dorazila ve slušivých bílých šatech, přihlížela inauguraci také Kiskova dcera Natálie. Na rozdíl od první dcery prezidenta Zemana, která se čerstvě raduje z dokončení anglicko-českého gymnázia, má Natálie za sebou již vysokoškolská studia. Studovala i ve Spojených státech, žije a pracuje v Londýně. Na inauguraci zaujala béžovými šaty. Natálie i Martina Kisku podporují, o přílišnou pozornost veřejnosti však nestojí...

Morálka, bezdomovci a sbohem Ivanovi

Natálie je však potomkem Kisky z prvního manželství. A tedy nevlastní dcerou současné první dámy Martiny. Celkem čtyřnásobný otec Kiska přitom ve svém inauguračním projevu nabádal k obyčejnému lidskému hrdinství. Další rozdíl proti Zemanovi, který si v březnu 2013 neodpustil ani obvyklý útok proti novinářům. „Až příliš často posloucháme, že se ze společnosti vytratila morálka a slušnost,“ řekl včera Kiska.

Se svou manželkou pak zamířil slovenský prezident po ceremoniálu na oběd, kam Kiska pozval hosty z řad seniorů, invalidů, sirotků a údajně také bezdomovců. Milionář Kiska tak hned první den v prezidentské funkci překvapil, když do zahrady Grassalkovichova paláce nechal postavit stan a v něm se podávala třeba kachní prsa či hovězí steak.

Oběd s politiky Kiska vynechal. A hned udělal změnu oproti svému předchůdci Gašparovičovi, proslulému svými vtipnými přeřeky, který skončil ve funkci po 10 letech. Poslední rozlučkovou návštěvu Česka přitom Gašparovič absolvoval před dvěma týdny, kdy jej uvítal právě Miloš Zeman. Také Kiska přislíbil ještě před zvolením cestu do Prahy, se Zemanem se však poprvé sejde v Budapešti, kam se oba státníci vydají na oslavy 25. výročí pádu komunismu. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kristinn ( 17. června 2014 18:03 )

Neviem, ako môžete písať o teraz už o prezidentovi Kiskovi také krávoviny, že je úžerník! Dobre ste naleteli antikampani.Mám osobné skúsenosti s jeho firmami pred rokmi.Jednak z účtovníckej praxe, jednak zo súkromia.Ani ja som nechcela veriť, že si môžem kúpiť televízor, či chladničku za rovnakú cenu, ako je v obchode, ale s tým rozdielom, že to nemusím zaplatiť naraz, ale na splátky a nepreplatím ho ani o cent.Na základe poznatkov z toho, čo som účtovala,sme si oveľa skôr doma užívali veci, na ktoré by sme boli museli šetriť dlho, alebo platiť banke úroky naviac.Celé rodiny, ktoré o tom vedeli,si takto pomohli.A že boli exekučné vymáhania? Vy by Ste nevymáhali od špekulantov, ktorí si cez jeho firmy tovar kúpili, zaplatili 1 splátku, tovar predali aj pod cenu, či dali do záložní, zhrabli peniaze a splátky neplatili? Práve na základe týchto poznatkov mnohí práve pre osobu p. Kisku začali prispievať do Dobrého Anjela a prispievajú pravidelne aj keď nie sú zazobanci... Čakám, ako sa zhostí svojho postu a veľmi mu držím palce. Veľmi kvitujem, že aj svoj plat chce dať tým, ktorí to potrebujú. Ktorý politik toto urobil? Platí pravidlo, že peniaze robia peniaze.Vedel to s nimi, nezáviďme mu.Mnohí politici majú možno viac, ako on, ale pýtam sa - z čoho???

itartas ( 16. června 2014 18:45 )

to je dneska úroveň

itartas ( 16. června 2014 18:38 )

itartas ( 16. června 2014 18:37 )

itartas ( 16. června 2014 18:34 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa