Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezident Zeman mluvil a... Karel a Mirek se mu smáli!

Autor: simao - 
8. března 2013
14:33

Zemanova inaugurace na Pražském Hradě se dnes neobešla bez úsměvných momentů. Nový český prezident si při příchodu na Hrad lehce popletl protokol, nejen své okolí pak překvapil polibkem Lucie Bílé, podepsal slib s hrubkou, a také pobavil hosty při proslovu.

Miloš Zeman v pátek 8. března v 10 hodin 17 minut složil slavnostní slib a stal se tak třetím prezidentem v historii České republiky.

Z paneláku na Hrad

Hektické dopoledne pro Zemana začalo vstáváním v paneláku v Praze-Stodůlkách. Odtud se vypravil do Loretánské ulice do své prezidentské kanceláře, kam dorazil několik minut po své dceři. Zatímco se Kateřina Zemanová převlékla do kostýmku se zářivě žlutým topem, Zeman si vzal oblek šitý na míru pro tuto příležitost a vázanku v národních barvách.

Poté již Zeman zamířil na Hrad, kde kolem deváté hodiny prošel Branou gigantů. Doprovázela ho i manželka Ivana, udržující během oficialit dokonalý "poker face". Právě s novou první dámou však došlo k menšímu narušení hradního protokolu - kráčela po Zemanově levici, zatímco měla jít po pravici. Historicky první vítěz přímé prezidentské volby Zeman však vše napravil.

Zeman překvapil polibkem Lucie Bílé

Po snídani a nezbytných přípravách v útrobách Hradu pak Zeman pomalým krokem a s nachýlenou hlavou vkráčel do Vladislavského sálu Pražského hradu, kde na něj již čekala jeho rodina, exprezident Klaus s manželkou Livií, premiér Nečas (bez doprovodu, protože žije se svou chotí v odděleném manželství), a další hosté inaugurace. Nechyběla mezi nimi zpěvačka Lucie Bílá, které Zeman při vchodu do sálu zcela nečekaně políbil před celým národem ruku.

Podepsal slib s hrubkou, musel podepisovat znovu

A pak už došlo na nezbytné oficiality. Zeman skládal slib do rukou šéfa Senátu Milana Štěcha. Hovořil zpaměti, poté slib podepsal. Nevšiml si při tom překlepu, ve slibu chyběla dvě písmena. Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt odmítl chybu komentovat, "prý to náleží pouze tiskovému oddělení kanceláře prezidenta republiky". Nakonec musel Zeman po skončení oficiálního programu podepisovat slib znovu, tentokrát již opravený.

V proslovu zaútočil na novináře

Poté již došlo na první projev nového prezidenta republiky. Zeman v něm  jmenoval tři "ostrovy negativní deviace". Mluvil o kmotrovských mafiích, neonacistických bojůvkách a také podstatné části českých médií.

Zatímco při proslovu o kmotrech sál nereagoval, při slovech o médiích, která Zeman nemá v lásce (což je poměrně mírné označení na to, že vedl plamenný útok na úrovni vyhlášení války), se mohli někteří hosté z řad politiků takřka utleskat. Jiné to ale pobavilo.

Multifunkční kníže Karel: Během projevu spal, poslouchal a smál se

Během Zemanova proslovu se za jeho zády nepokrytě smál poražený prezidentský kandidát z 2. kola volby Karel Schwarzenberg spolu se svým stranickým kolegou Kalouskem. "Rozesmáli jsme se v okamžiku, kdy si pan prezident začal vyřizovat své osobní účty s novináři. To mi přišlo při inauguračním projevu poněkud pokleslé," řekl Blesk.cz Kalousek.

Druhý potlesk pak zazněl na konci Zemanova vystoupení, které "tolerantní ateista" Zeman uzavřel modlitbou. Krátce po půl jedenácté pak předsedkyně Sněmovny Němcová Zemanovi od svého mikrofonu poblahopřála a schůzi obou komor Parlamentu ukončila.

Zeman zamířil na vojenskou přehlídku, do chrámu svatého Víta, k soše T. G. Masaryka, kde opět prohlásil, že slovo amnestie je pro něj zakázané, a nakonec na oběd. Jednotlivé akty a průběh celé inaugurace jsme pro vás sledovali na Blesk.cz on-line.

ivuska1 ( 24. března 2013 17:57 )

souhlas

namhal ( 11. března 2013 10:37 )

Spací vagon z Rakouska, objev zloděje Havla a alkoholik Kalousek to je přesně to co si zaslouží tento národ.

krupan10 ( 10. března 2013 19:20 )

já se směju tobě, knížecí demente

krupan10 ( 10. března 2013 19:10 )

TY BY SES TAKY LEPILA, KAŽDEJ NA TEBE SE.RE

krupan10 ( 10. března 2013 19:06 )

a z frndy mě teklo jak z vodovodu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa