Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

ČR a SR mají excelentní vztahy: Zeman si notoval s Kiskou, který přijel bez manželky

Autor: simao, ČTK - 
9. července 2014
18:02

Na Pražském hradě dnes bylo opět rušno, na svou první návštěvu dorazil Andrej Kiska. Komě Miloše Zemana ho přivírala i první dáma Ivana, slovenský prezident však přijel bez manželky. Zato s českou velvyslankyni Livií Klausovou ve své výpravě.

Úspěšný podnikatel a nyní hlava slovenského státu Andrej Kiska dnes vyrazil na Pražský hrad a s Milošem Zemanem si prý padli do noty. Navzdory tomu, že Zeman podpořil na dálku v březnové prezidentské volbě na Slovensku Kiskova soupeře Roberta Fica.

"V politice existuje pojem personální chemie, která nemá nic společného s kyselinou sírovou, ale znamená navázání opravdu přátelských vztahů. A myslím si, že jsme dnešním setkáním velmi v této personální chemii v dobrém slova smyslu pokročili," konstatoval však dnes při brífinku Zeman. "Pan prezident tomu říká chemie, já tomu říkám lidský souzvuk a v tomto směru jsme mluvili stejnou řečí," přidal se Kiska.

Oba prezidenti si chválili i současné vztahy mezi Českem a Slovenskem. "Shodli jsme se na tom, že vztahy mezi oběma země jsou doslova excelentní," prohlásil dnes Zeman. "Mezi našimi zeměmi jsou tak dobré vztahy jako mezi žádnými jinými zeměmi v Evropě," dodal Kiska a vztahy mezi Čechy a Slováky nazval přímo fantastickými.

Rokovali třeba o rozšíření silničního propojení mezi ČR a SR, o užší obranné spolupráci třeba v podobě sdílení nákladů na armádu zemí visegrádské čtyřky (kam patří i Polsko a Maďarsko), Zeman opět podpořil brzké zaveden eura u nás. Na Slovensku se jím platí již pět let.

Kisku přivítali na Hradě při jeho první oficiální návštěvě s vojenskými poctami, po jednání se Zemanem se podíval se i do Svatovítského chrámu. Oproti zvyku jiných státníků přijel Kiska do Prahy bez manželky.

itartas ( 12. července 2014 11:58 )

první dáma není strašná, pouze je to buchta domácí, která tu roli nikdy nemůže dát, nemá na ni vlohy. Jo takhle posadit ji k míse koláčů....

itartas ( 12. července 2014 11:56 )

kolpos..Zeman je především politický chameleon. Něco jiného říká, něco jiného si myslí a něco jiného nakonec udělá.

itartas ( 12. července 2014 11:52 )

Ivana tam stojí jak nezvaná tetka z dědiny. To je děs, dělat někomu křoví a všichni v černém jak funebráci!

1917 ( 11. července 2014 21:25 )

Nevím proč máme mít se Slováky nějaké nadstandartní vztahy.Vyžírali nás dost dlouho a co si o nás myslí předvedli v r.38. Po plyšáku zase ňafali, že nás vlastně oni živili, ale jak vypadaly Horní Uhry v r.1918 a jak vypadalo Slovensko v r. 1990? A za čí peníze se vše vybudovalo? Štve mě když sleduji ty tisíce Slováků, kteří u nás zadarmo studují a pro naše děti nejsou peníze. A ciká-y by si také mohli vzít zpět!!!A perlička nakonec. Slovensko jako nástupnický stát po Slovenském štátu je dosud ve válečném vztahu s Ruskem, jako nástupnickém státu po SSSR. K tomu se Slováci nechtějí znát!!!!!!! Tak takoví jsou ve skutečnosti naší braťia!!!!!

zdenek1044 ( 11. července 2014 04:35 )

Pokud narážíš na slovenské romy, tak stebou plně souhlasím. Já vím že na to má každý jiný názor - Já se spíš přikláním ke slovákům, znám jich hodně a v pohodě - ,,rohodně lepší než ukrainci,,.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa