Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Nesvěřila se ani doma.“ Kvůli utýrané učitelce míří na školu Valachová

Autor: simao - 
22. února 2016
19:55

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) zavítá v úterý na střední průmyslovou školu na Praze 10, kde studenti šikanovali 55letou učitelku Ludmilu V. Ta krátce poté zemřela. Podle Valachové o šikaně neřekla ani doma. A i kvůli tomuto případu je nutné mluvit o šikaně na školách otevřeněji, ale i lépe připravit učitele a najít mechanismy, aby nebylo okolí v případě, že k šikaně dochází, netečné.  

Valachová zavítá do školy v úterý společně s primátorkou Prahy Adrianou Krnáčovou (ANO). „Hlavní důvod té návštěvy je debatovat se studenty a studentkami o tom, co se na škole stalo, a pokusit se prostřednictvím školního parlamentu obnovit vztahy a důvěru na škole,“ řekla Valachová v pondělí v Interview ČT24.

„Toto má skutečně přispět spíše k tomu, komunikovat o té situaci se žáky a pokusit se s nimi diskutovat o tom, jak je důležitý respekt k učitelům, a pokusit se také obnovit vztahy na škole, které v tuto chvíli podle našich informací jsou velmi narušené,“ pokračovala ministryně školství.

Video Žáci utýrali učitelku - Blesk TV
Video se připravuje ...

Krutý případ šikany z průmyslovky na Praze 10 však může ministryně Valachové podle vést skutečně i k tomu, že se o šikaně bude více mluvit na veřejnosti.

„Chci samozřejmě přispět prostřednictvím tohoto případu a své přítomnosti k tomu, abychom vzbudili zájem veřejnosti a abychom zatáhli do tématu řešení šikany na školách, pořád horšího a horšího, hrubšího nebo dokonce fyzického napadání učitelů také studenty samotné,“ upozorňuje Valachová.

Velice důležité je podle ní říci, jak hodně je šikana nebezpečná. „Oběť šikany - a na tom se shodují všichni odborníci - o té své zkušenosti, o ponižujícím zacházení velmi často nehovoří ani se svými nejbližšími. Konec konců, ty informace z posledních dnů ukazují, že paní učitelka se vlastně nesvěřila ani doma. Ale odmítám ty, kteří říkají, že to byla její vina, že si měla stěžovat nebo měla to nahlásit vedení školy dříve či včas,“ dodala Valachová.

Důležité jsou podle ministryně proto hlavně preventivní mechanismy, aby k takovému chování nedocházelo a pokud ano, tak aby ostatní učitelé ani žáci nebyli lhostejní.

Video Tisková konference vedení školy - Richard Veselý,Petr Soukup
Video se připravuje ...

Samotné vedení školy si pozvala Valachová v pátek na MŠMT. Celý případ se jí prý velmi dotýká a proto požádala Českou školní inspekci, aby v jeho prošetřování postupovala co nejrychleji. Na přímý dotaz, jak by rozhodla ona sama a zda by odvolala vedení školy, Valachová reagovala jasně: „Odvolala bych ředitele.“

Vyjádřila se i k trestu pro žáky a dalším nahrávkám z jejich šikanování. „S ohledem na hrubost, které se tam žáci dopouštějí, mám za to, že jediným možným důsledkem je vyloučení,“ dodala Valachová v České televizi.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa