Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šikana učitelů není výjimečná! Fyzicky jich žáci napadli loni 160!

Šikana učitelů není výjimečná! Fyzicky jich žáci napadli loni 160! (ilustrační foto)
Šikana učitelů není výjimečná! Fyzicky jich žáci napadli loni 160! (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: dce - 
22. února 2016
11:46

Podle kriminologické literatury je povolání učitele jedno z těch, kde je riziko násilí vyšší. V Česku se s fyzickým napadením ve školním roce 2014/2015 setkalo přibližně 160 učitelů základních a středních škol. Jenže to nejsou pouze děti, kdo je šikanuje, ale i jejich rodiče nebo bývalí studenti! 

Výroční zpráva České školní inspekce hovoří o poměrně děsivých číslech týkajících se šikany pedagogů. 2,4 % z dotazovaných učitelů základních škol se setkalo s fyzickým napadením ze strany žáků. Na středních školách je toto číslo ještě vyšší – konkrétně 4,7 %.

Do statistik se ovšem dostávají případy, které jsou nahlášené, a podle školního inspektora tak ne ty nejrizikovější, píše MF Dnes. Problémy nastávají, když ředitel tvrdí, že šikana na jeho škole není. Ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal tvrdí, že šikanu musí umět řešit jakýkoliv nepedagogický personál – tedy i školník nebo kuchařka.

Strach ze studentů má až 16,8 % středoškolských učitelů. Přes dvě procenta byla fyzicky šikanována studentem současným, více než 4 % studentem bývalým. Téměř 12 % se dočkalo hrubých urážek na svůj účet ze stran dětí během vyučování. 22 procent to zažilo během své kariéry.

Děti kromě nadávek ovšem svým učitelům i vyhrožují – a to násilím, poničením majetku nebo zneužitím vlivných osob. Asi nejděsivější je, že k podobným činům se snižují i rodiče žáků. Za poslední školní rok se toto stalo 4 % učitelů. 

Podle Zatloukala mají školy problémy s řešením takových problémů a mnozí vidí jediné řešení ve vyloučení studenta. Například na základních školách ale tato možnost není vůbec.

„Škola může o pomoc požádat rodiče, přizvat školní poradenské zařízení, když rodiče nespolupracují, může se do toho vložit odbor sociálně-právní ochrany dětí, je možná spolupráce s diagnostickým ústavem,“ vyjmenovává Zatloukal s tím, že právě vyloučení nic neřeší – šikanátoři totiž své role rozvíjejí i jinde v dalším životě.

violahorska ( 22. února 2016 22:29 )

Spočítala bych na prstech jedné ruky, kdy si ke mně studenti dovolili něco "přes čáru". Na jejich: "Ku-rva, co je?" jsem proti všem doporučeným poučkám o tom, že učitel nesmí klesnou na úroveň slovníku žáka apod. hemzy, přešla na jejich komunikační kód - to abychom si porozuměli - a v klidu řekla: "Ku-rva, nic." Výtečník vždy porozuměl, a to bez dalších dotazů. Řekli si to mezi sebou a málokdo zkusil něco podobného zopakovat. Lze tedy konstatovat, že tito ubožáci jen vyhledádávají slabé jedince, na kterých by si vybili svou agresivitu. Že už to došlo tak daleko, že obětí jsou i učitelé je jiná věc - souvisí s postavením učitele ve společnosti. Ta práce je krásná, ale těch mrzkých +/- 20 litrů nestojí za to, aby si člověk nechal na sobě dříví štípat. Kdyby byla práce řádně zaplacena, šli by tam i chlapi, schopní (mladí) chlapi, na které by si žádný zamindrakovaný připosra-nec nedovolil. Je však nutné uvést, navzdory mediální masáží, že naše - vaše děti jsou veskrze úžasné a že pár idio-tů, kteří se najdou všude (a jsou většinou obrazem svých rodičů), nelze české školství zatracovat. Chce to jen posílit roli učitele.... se vším všudy.

luder ( 22. února 2016 13:14 )

A určitě za to vše může Zeman, jak jinak!

fotrpjotr ( 22. února 2016 12:46 )

Havlova mládež.

petr11 ( 22. února 2016 12:03 )

....všechno špatně

rebeka ( 22. února 2016 11:53 )

Pokud je cukr, musí být i bič!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání