Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„A dost,“ vzkázal Zeman migrantům. Unijním pohraničníkům se vysmál

Na adresu uprchlíků padla z úst Miloše Zemana už spousta ostrých slov.
Na adresu uprchlíků padla z úst Miloše Zemana už spousta ostrých slov.  (Autor: ČTK/Reuters/Blesk)
Autor: ČTK, zst - 
21. ledna 2016
16:35

Evropská pohraniční stráž v současně navrhované podobě je podle prezidenta Miloše Zemana jen karikaturou pohraniční stráže. Hlava státu to řekla serveru Parlamentní listy v souvislosti s uprchlickou krizí. Podle Zemana by mělo hranice Evropské unie chránit NATO. Zeman se také chystá podat podnět Ústavnímu soudu, pokud šéfka ERÚ Vitásková bude muset přejít pod služební zákon. Vitásková to odmítá, nutí ji k tomu ale podle zákona ministerstvo vnitra.

Prezident Miloš Zeman předpokládá, že české hranice bude muset brzy obsadit a kontrolovat armáda. Nesouhlasí se vznikem Evropské pohraniční a pobřežní stráže, která by měla mít 1500 členů. „Jsem pro to, aby podobně jako v Afghánistánu i v jiných zemích existovalo společné velitelství NATO, které by chránilo hranice EU,“ uvedl na dotaz jednoho ze čtenářů.

Proti současně navrhované podobě hovoří podle něj velikost stráže. „To, co se navrhuje dnes, tedy stráž v síle 1500 mužů, je karikatura pohraniční stráže, která by měla smysl pouze tehdy, kdybychom dospěli k názoru, že armády evropských členských zemí NATO mají pouze 1500 mužů,“ řekl Zeman.

Evropská unie se mezitím přiklání k názorům Česka, že uprchlickou krizi je třeba řešit v zemích jejího vzniku, například v Sýrii. Podle Miloše Zemana by se ale Evropa překvapivě měla postavit na stranu syrského prezidenta Bašára Asada, jak řekl v neděli v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech.

Video Zeman radí: „Stalin se přidal ke Spojencům, my musíme k Asadovi“ - Blesk TV
Video se připravuje ...

„A dost.“ Pronásledované ano, zbytek ne

„Já bych nedramatizoval přijetí tří syrských rodin s nemocnými dětmi. Nedramatizoval bych ani přijetí několika desítek iráckých křesťanů, kteří jsou pronásledováni tamními muslimy. Ale říkám jasně: A dost. Toto je všechno,“ uvedl.

Zeman také očekává, že se do ochrany českých hranic brzy bude muset zapojit armáda. „A to v okamžiku, kdy se povodňová vlna začne z Rakouska přelévat k nám,“ zmínil. Zeman také v pořadu S prezidentem v Lánech mluvil o tom, že muslimy integrovat do evropské společnosti téměř nelze:

Video Zeman: Uprchlická vlna nás zasáhne nejpozději na jaře - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman: Vitáskovou vláda nesmí ovlivňovat

Prezident Miloš Zeman je také proti tomu, aby předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková dostávala pokyny přímo od vlády. Pokud k tomu dojde, dá podnět k Ústavnímu soudu. Sama Vitásková přechod pod služební zákon odmítá.

Ministerstvo vnitra je ale přesvědčeno, že šéfka ERÚ pod tento zákon spadat má a jejím služebním orgánem je vláda. Vitásková má za to, že podléhá energetickému zákonu, podle kterého ji může odvolat pouze prezident. Zeman za ní zatím stojí.

Video se připravuje ...
Další videa