Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman o hrozbě ISIS: „Stalin se přidal ke Spojencům, my musíme k Asadovi“

Autor: všm, dv - 
17. ledna 2016
11:10

Podle Miloše Zemana by se Západ měl v Sýrii postavit na stranu prezidenta Bašára Asada. A to i přesto, že kvůli obléhání měst jeho armádou umírají lidé hlady. „Jako Stalin se spojil se Spojenci, i my se musíme spojit s Bašárem Asadem,“ uvedl v pátém dílu pořadu Blesku S prezidentem v Lánech, který moderuje David Vaníček.

„Zastávám názor, že Asadova armáda bojuje proti lslámskému státu. A podobně jako Stalin se  v roce 1941 spojil se Spojenci, tak my nemáme na výběr. Možná ho kritizujeme za porušování lidských práv, ale bojuje proti témuž nepříteli,“ uvedl prezident.  Zeman opakovaně označuje Bašára Asada jako jediného možného spojence v syrském konfliktu. „Máme nějakého kandidáta na místo Bašára Asada? Já se domnívám, že ne,“ uvedl prezident již v září před svým projevem v OSN. 

Tento názor se ale v mnoha západních zemích nesetkává s pochopením. Jedním z důvodů je i hladomor, který začal panovat v syrských městech. Ta jsou obklíčena bojovníky, kteří je odřízli od zásob potravin i léků.

Například v syrském městě Madáji, které je obklíčeno Asadovou armádou, zemřelo v uplynulých 30 dnech hladem 32 lidí.  

Do Turecka na dovolenou?

 „V každé zemi, kde jsou teroristické útoky, je důvod k obavám.“ Tak okomentoval prezident také úterní sebevražedný útok v srdci Instanbulu a jeho dopad na české turisty. On sám se do Turecka nechystá. „Já do Turecka nejezdím, jezdím zásadně na Vysočinu.“ 

Terorista se odpálil v davu zahraničních turistů. Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že zemřelo deset německých občanů.  

Zeman v pořadu hovořil jak o Norské kauze, tak o problémech v Sýriipančovaném medu, uprchlických útocíchrozsudku nad Petrem Kramným či hornických platech 

Na celý záznam se můžete podívat ZDE. 

Takto reagoval k tématu prezident v pořadu S prezidentem v Lánech:  

Video S prezidentem v Lánech - Terorismus - Blesk TV
Video se připravuje ...

ivoadler ( 17. ledna 2016 16:32 )

V obležených městech je hlad? Tak ať se vzdají! Nebo ať jednají s Asadem o dodávce potravin. Pokud se řídí heslem S Asadem (komunisty, teroristy) se nejedná, tak holt budou o hladu. Na příkladu těch měst je vidět, kam vede zatvrzelost. Bojuje se o území a obyvatelstvo. Tak to ve válce bývá.

rumovapalice ( 17. ledna 2016 13:28 )

Bašárek vypadá jako hodný strýček, když s ním dělal reportér z ČT1 rozhovor, měl i rozumné nápady. Proč nechal obklíčit Madáju je podivné.

eliska963852 ( 17. ledna 2016 12:55 )

Zeman je člověk, který hlásá věci, o nichž ví, že nejsou pravda, a to lidem, o nichž ví, že jsou hlupáci.

stacho ( 17. ledna 2016 12:52 )

Není třeba komentovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa