Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman o kauze Blesku Včelpo: Zlepšeme kontroly, jinak zůstaneme popelnicí Evropy

Autor: všm, dv - 
17. ledna 2016
11:40

Kauza pančovaného medu, kterou rozkryl Blesk, má na české včelaře neoddiskutovatelné dopady. „Řešením jsou přísnější kontroly inspekcí,“ uvedl Miloš Zeman v pátém dílu pořadu Blesku S prezidentem v Lánech, kterak podobným podvodům předcházet. Podle něj nejde o selhání resortu zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Lepší kontroly jsou prý třeba i proto, aby Česko nebylo navěky jen popelnicí Evropy.


„Jsem poctivý včelař a celá situace kolem antibiotik v medu může poškodit nejen mě, ale všechny poctivé včelaře. Co si myslíte, že by mohl udělat ministr zemědělství pro to, aby se už taková situace neopakovala?“ dotázal se v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech nešťastný včelař Vojtěch Bernard.

„V Lánech máme starého pana včelaře, který mi občas nosí poctivý med. Já mam včelaře z řady důvodů rád a vážím si jejich práce. Sám bych to nedokázal dělat, protože bych se bál poštípání. Pokud vím, tak med byl dovezen z Ukrajiny a pak přimíchán k českému medu. Prvním opatřením by byl tedy zákaz dovozu z Ukrajiny. Druhé opatření je daleko poctivější  kontrola kvality medu,“ reagovala hlava státu.

Podle Zemana nejde ale o selhání Jurečkova ministerstva. „Mám sice k některým výrokům pana ministra výhrady, protože je nepovažuji slučitelné s důstojností ministra, ale v tomto případě bych mu masivní vinu nedával. V resortu zemědělství jsou větší problémy. Ochrana vody v krajině proti suchu. A problémem jsou Lesy České republiky. My totiž vyvážíme surové dřevo za nízkou cenu, třeba do Finska, tam z něj udělají nábytek, a my drahý nábytek dovezeme zpátky. Já bych se staral jako ministr zemědělství hlavně o to,“ poradil Zeman.

Test Blesku našel v polovině října v medech od společnosti Včelpo, která patří českému svazu včelařů, u nás zakázaná antibiotika. Prokázal tak, že výrobci míchali český med s ukrajinským. 

Kontejner Evropy?

Během rozhovoru s moderátorem Davidem Vaníčkem padla i otázka, zda je prezident spokojen s kvalitou potravin v našich obchodech. Česko je totiž mnohdy označováno jako kontejner Evropy.

„Byl jsem nedávno v porcelánce Königstein v Karlovarském kraji. Majitel objednal světlou a tmavou tlačenku. Já jsem odborník na tlačenku, to zdůrazňuji. Dovezl ji z Německa. Já jsem po 30 letech jedl opravdu dobrou tlačenku. Trochu jsem se styděl, že ji dovezl z Německa a že podobnou tlačenku buď nedokáží vyrobit naši výrobci nebo spíše jim to neumožňuje tlak obchodních řetězců, které dávají přednost co nejnižší ceně a tedy i co nejnižší kvalitě. Podporuji malá řeznictví, uzenářství. Příklad s tlačenkou dokazuje, že tlak obchodních řetězců nás nutí být kontejnerem Evropy.“

Zeman v pořadu hovořil jak o Norské kauze, tak o problémech v Sýriipančovaném medu, uprchlických útocíchrozsudku nad Petrem Kramným či hornických platech 

Na celý záznam se můžete podívat ZDE. 

Takto reagoval k tématu prezident v pořadu S prezidentem v Lánech:  

Video S prezidentem v Lánech – Česko, kontejner Evropy - Blesk TV
Video se připravuje ...

 


 





byvalyvoliccssd4 ( 17. ledna 2016 22:38 )

Plesk zametá cestičku dovozcům zahraničního umělého medu.

Zobrazit celou diskusi