Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Včelaři se sešli s ministrem. Kvůli antibiotikům v medu podají trestní oznámení

Autor: ČTK, mts - 
12. ledna 2016
18:55

Český svaz včelařů připravuje trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli kauze antibiotik v medu. Po úterní schůzce s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) to řekla předsedkyně svazu Jarmila Machová. Podle ní zatím neodhalený viník přimíchával ukrajinský med s nedovolenými antibiotiky do českého medu. 

Řešení antibiotik v medu? Chystá se valná hromada společnosti Včelpo, která chce přijmout systémové změny, aby se situace neopakovala.

Na začátku února se kvůli tomu sejde valná hromada společnosti Včelpo, která chce přijmout systémové změny, aby se situace neopakovala,“ řekla předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová.

Podle ní by se firma měla více zaměřit na produkty například z mateří kašičky než na med samotný. Měla by i více pomáhat českým včelařům.

Právě ministr zemědělství Jurečka chce systémové změny po Včelpu, které svaz vlastní. Po valné hromadě se Jurečka s Machovou znovu setká. „V rámci evidence hospodářských zvířat budeme rozšiřovat a digitalizovat evidenci včelstev v ČR, abychom mohli namátkově kontrolovat včelstva bez součinnosti včelařského svazu,“ uvedl ministr.

Machová již dříve televizi Nova řekla, že neví, v kolika medech od společnosti byla antibiotika. Její předchůdce v čele svazu Karel Brückler naznačil, že tímto způsobem chtěl nějaký zaměstnanec firmy rozjet „osobní byznys“. Také Machová už dříve naznačila, že výskyt antibiotik v medu mohl být i záměr a snaha poškodit Včelpo v rámci konkurenčního boje.

Svazem zmítají spory

Kvůli aféře s pančováním medu se nyní Český svaz včelařů potýká s vnitřními spory, někteří členové z něj odešli a zakládají si podle Novy vlastní spolky.

Vedení svazu rozhodlo koncem listopadu o okamžitém zastavení expedice a prodeje všech výrobků společnosti Včelpo. Reagovalo tak na odhalení Blesku a výsledky Státní zemědělské a potravinářské inspekce ohledně přítomnosti antibiotik v medu Včelpa.

Používání antibiotik při léčení včel je v Evropské unii zakázané. Předsednictvo republikového výboru svazu v reakci odvolalo dozorčí radu Včelpa a v prosinci si pak svaz zvolil nové vedení.

Antibiotika odhalil Blesk

Vše rozjel v listopadu Potravinový Sherlock Blesku, který v rámci pravidelných testů potravin zveřejnil šokující výsledky medu od Včelpa. V tu chvíli asi nikdo netušil, o jak velkou kauzu půjde.

Skončilo to desítkami odhalených šarží, tlakem na ministerstvo zemědělství i Státní veterinární správu, zákazem prodeje pro Včelpo a 

Sova ( 13. ledna 2016 00:10 )

„V rámci evidence hospodářských zvířat budeme rozšiřovat a digitalizovat evidenci včelstev v ČR, abychom mohli namátkově kontrolovat včelstva bez součinnosti včelařského svazu,“ Ten Jurečka je vážně hlupák, to neví, že již kompletní databázi včelstev v ČR má a vede mu jí Hradišťko (http://www.cmsch.cz/). A co chce u hobby včelařů ministerstvo zemědělství kontrolovat? Od kontrol zdravotního stavu včel je tu SVS (Státní veterinární správa) a ne pomatenec Jurečka, nebo jakýsi spolek jménem ČSV. Navíc v celé EU je léčba antibiotiky zakázána a nedají se sehnat. Proč musí ministra zemědělství dělat vždy nějaký mamlas co nepozná krávu od slepice a netuší jaké jsou vlastně jeho kompetence.

zarazenyprd ( 12. ledna 2016 22:42 )

Fotku Machové upravili, aby vypadala jako zrůda. Málem jsem jí ani nepoznal. Plesk.

ropuchaninka ( 12. ledna 2016 20:20 )

Existuje nieco v tomto svete cestné a poctivé´´´´´´ˇalebo sme totálne skur*eni totálne všetci?Kde ide tento svet?

Zobrazit celou diskusi