Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Med se zakázanými antibiotiky ničí ve spalovně: Spálili prvních 16 tun

Autor: Karel Janeček - 
26. února 2016
11:32

„Med, ten se papá hned.“ V případě medu firmy Včelpo dětská říkanka neplatí. Závadný med do čaje ani na chleba nepůjde. Likvidují ho v peci spalovny! První várku medu se zakázanými antibiotiky dovezl kamion do ostravské spalovny už ve středu. „Jednalo se o 16 tun. Měly by přijet ještě další tři kamiony,“ potvrdila Blesku manažerka komunikace Kateřina Kodadová.

Není vyloučeno, že kamionů s medem zaparkuje v Ostravě více. Med je nutné spálit, aby se nedostal zákazníkům na stůl. „Surovina, která je nevhodná ke spotřebě, bude řádně odstraněna,“ ukazuje na palety s vyskladněným medem Kodadová.

Tak obrovskou várku medu ve spalovně za 12 let svého působení vedoucí provozního oddělení Milan Vala nepamatuje. „Je to poprvé. Suroviny určené ke spotřebě ale odstraňujeme. Sušenky před dvěma lety nebo alkohol v metanolové kauze,“ vzpomíná.

Nikdo v okolí se nemusí bát, že by se ze spalovny cokoliv neekologického dostalo do ovzduší či do půdy. „Teploty v rotační peci a dohořívací komoře jsou natolik vysoké, že zaručí bezpečné odstranění znečišťujících látek,“ ukazuje vedoucí Vala.

 

Je pravděpodobné, že se čtyř kamionů medu zbaví v Ostravě za tři až čtyři dny. Šlo by to dříve. „Máme kapacitu 2,65 tuny za hodinu. Připravujeme zde ale takzvané spalovací menu, podle něhož se med odstraňuje s ostatními odpady,“ dodává vedoucí.

SVS stáhla z trhu dosud 265 tun medu od Včelpa, které uložila do zabezpečených skladů. Med roztřídila do tří kategorií. První tvoří med obsahující zakázaná antibiotika. Ten je v těchto dnech likvidován ve spalovně.

„Druhou kategorií je med, v němž byla sice prokázána antibiotika, ale nejednalo se v tomto případě o látky zakázané,“ vysvětluje mluvčí SVS Petr Pejchal. Tuto kategorii měla zpracovat bioplynová stanice, ale odmítla to.

„Podle jejich technologa by to narušilo rovnováhu mikroflóry, takže nejspíš poputuje taktéž do spalovny,“ dodává. Do prvních dvou kategorií spadá aktuálně necelých 30 tun medu brutto (tedy včetně obalů).

Poslední kategorii tvoří medy, které byly staženy z trhu, ale ještě nebyly analyzované. „Nevyšetřené medy se buď vyšetří, nebo budou zlikvidovány, rozhodnutí je na Včelpu,“ řekl mluvčí SVS. Konečné množství medu určeného k likvidaci tak ještě může vzrůst.

Ostravská spalovna je vybavena pro spalování průmyslových a nebezpečných odpadů. Velkou část tvoří odpady ze zdravotnictví. Spalovna má 7 částí. Spalovací část tvoří pouze její jednu sedminu. Pět sedmin tvoří čisticí části. Navíc ve spalovně průběžně kontrolují stav emisí, proces je neustále pod dohledem.

djaba ( 27. února 2016 21:08 )

Kdyby ho vypálili , byla by léčivá medovina .

rumungro ( 26. února 2016 19:12 )

250 tun- škodlivostí srovnatelé s metanolovou aférou

Zobrazit celou diskusi