Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pokuta za med s antibiotiky vyrazila šéfce včelařů dech. Začalo to testem Blesku

Autor: ČTK, kal - 
3. května 2016
15:20

Pokutu 5,9 milionu korun uložila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prodejcům medu od výrobce Včelpo. V medu našla rezidua antibiotik, na které jako první upozornil test deníku Blesk. Jde o 29 vzorků, které odebrala loni v posledním čtvrtletí v maloobchodní síti, uvedl v úterý mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Proti pokutě mohou obchodníci podat rozklad.

„Mně to vyrazilo dech. Neznám úroveň pokut, za co jsou, abych to mohla srovnat, ale je to samozřejmě hodně,“ řekla Jarmila Machová, která předsedá Českému svazu včelařů. Právě ten Včelpo vlastní. Machová teď doufá, že řetězce rozklad podají. Globus ale už avizoval, že tak neučiní.

Včelaři už za med dostali „flastr“ přes milionu

Včelpo už dostalo dříve pokutu 1,2 milionu korun od Státní veterinární správy (SVS). Proti ní se společnost odvolala. „Rozhodnuto bude do konce května,“ řekl v úterý za SVS Petr Majer. Před dvěma měsíci se závadné medy likvidovaly v ostravské spalovně, byly to desítky tun.

Inspekce nařídila stáhnout předmětné šarže z prodeje a doporučila spotřebitelům, stejně jako veterináři, aby med nejedli. Dlouhodobá konzumace zbytků léčiv totiž zvyšuje odolnost bakterií vůči antibiotikům a ty poté nejsou tak účinná. Konzumace sama o sobě nebezpečná není.

Budou řetězce vymáhat pokutu po Včelpu?

Otázkou je, jak se prodejci k pokutě postaví. Obvykle sankci vymáhají po dodavateli závadného zboží, v tomto případě by pokutu vymáhali od Včelpa. To očekává i Machová. Doufá však, že řetězce ve spolupráci se Včelpem proti výši pokuty podají rozklad. „Rozhodnutí SZPI respektujeme a proti pokutě se odvolávat nebudeme. O kompenzaci vzniklé škody jednáme se společností Včelpo,“ řekla však mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Vedení svazu včelařů loni v listopadu rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy, protože zatím neodhalený viník přimíchával do českého medu ukrajinský med s antibiotiky. Jejich používání při léčení včel je v Evropské unii zakázané. Nyní už firma med po veterinárním vyšetření opět prodává.



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

.krakonos5oo. ( 4. května 2016 15:51 )

Pročpak se tak razantně nepostupuje také proti zahraničním dodavatelům doopravdy nebezpečných potravin? U tohoto nálezu by musel člověk sníst několik tun medu najednou, aby do sebe dostal obsah jedné tabletky. Plesnivý dovážený salám jej ohrožuje přímo, hned a na místě. A kde jsou pokuty? Prostě medy, které dováží Medokomerc mají výjimku.

kristinn ( 3. května 2016 17:16 )

klamstvo, podvod na každom kroku. Peniaze víťazia nad ľudskou dôstojnosťou. To sme to dotiahli...

byvalyvoliccssd4 ( 3. května 2016 16:48 )

To je možné ukládat několik pokut za jednu věc? To je v našem zákonodárství pěkný bordel, viz podvody s fotogtafiemi u státní prokuratury v kauze Kramný.

pohlavnenakazenajusa ( 3. května 2016 16:31 )

V brutálním konkurenčním boji vítězí firma Medokomerc. Sice její med je skoro všechen dovážený, ale nenechala se chytit. Přesněji řečeno, nenašel se udavač, který by kolaboroval s pleskáči.

co-teda ( 3. května 2016 16:26 )

To jsem zvědav, která firma Včelpo na trhu zastoupí a v jaké kvalitě.

Zobrazit celou diskusi