Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Bude to jako válka nanečisto.“ Bojovníci proti teroru se mají cvičit ve Vyškově

Autor: Václav Lang - 
16. prosince 2015
06:20

Ve Vyškově možná brzy vznikne integrované centrum, kde by bezpečnostní složky měly společně cvičit mimo jiné pro případ teroristického útoku. Poslanec Bohuslav Chalupa (ANO), který s návrhem přišel, nastínil pro Blesk.cz, jak by mohlo takové cvičení vypadat.

Přišel jste s návrhem na vznik výcvikového centra ve Vyškově, kde by bezpečnostní složky cvičily společně mimo jiné na boj proti terorismu. Jak by takové středisko fungovalo?

Přesný název je Integrované výcvikové centrum a takto je nazváno právě proto, že jde o integrovaný výcvik. Rozhodně nechci sahat do kompetencí jednotlivých bezpečnostních složek nebo integrovaného záchranného systému jejich výcvikové základny. Ambicí je dostat na jedno místo všechny bezpečnostní složky a v různých kombinacích, v různých situacích je cvičit tak, aby byly schopny spolupracovat při řešení nějaké závažné krizové situace, jedno jestli to bude teroristický útok nebo občanské nepokoje nebo prostě kombinace různých faktorů, protože vidíme, že ty rezervy tady jsou.

Podle vás v současnosti spolupráce těchto složek neprobíhá, jak by měla?

Tak. Jednotlivé složky fungují v podstatě dobře, samozřejmě tu a tam s nějakými rezervami, nicméně pokud se jich dostane víc na jedno místo, začíná trošku mela jak ve spojení, tak v taktice velení, tak i v jakýchsi legislativních záležitostech.

Jde o to, že tato země není nafukovací ani co se týče peněz, ani co se týče personálního objemu lidí, kteří ve sborech působí. Jediné, co můžeme udělat, je, že budeme lépe cvičit a tím násobně dosáhneme větších schopností. To, že je vyzbrojím dalším samopalem nebo další zbraní a oni nebudou umět dobře střílet, je stejně k ničemu.

Platí tedy, že by centrum bylo ve Vyškově?

Zatím to platí. Jde o to, že i armáda do toho Vyškova bude investovat nějaké prostředky, protože bude rozvíjet svoji učebně-výcvikovou základnu, a teď jde o to použít peníze, které stát má k dispozici, maximálně efektivně a dát je na nákup technologií, simulátorů a podobně, aby se tam ale cvičili všichni, aby každá složka zvlášť neutrácela peníze za něco, co může být někde integrováno a může to být rozumně a systémově využito.

Máte v návrhu vypočtenou i úsporu, kterou by to mohlo přinést?

To je právě problém. Stále více lidí si uvědomuje, že investice do bezpečnosti jsou v podstatě jakousi pojistkou. Ekonomický efekt vám v podstatě nejsem schopen říct. S ohledem na to, jak se mění bezpečnostní situace, se nás potom občané nebudou ptát, kolik jsme ušetřili, ale budou se ptát, jak to, že jsme nezabránili vyšším škodám, než bylo nutné. Nelze to úplně přepočítat na ekonomiku.

Do takového integrovaného centra by se tedy vždy sjeli hasiči, záchranky, armáda…

Ta situace může být taková, že budou cvičit v nějakém bytovém domě, budou vybaveni elektronickými součástkami, aby bylo vidět na panelech, kde se kteří pohybují, budou se tam pohybovat záchranáři s nosítky, bude tam odstřelovač, bude tam hasič, který bude hasit, bude tam armáda, která bude likvidovat teroristy. V jednom místě se budou plnit různé úkoly, bude různá koordinace, různá spojení a učit se budou nejen ti lidé, kteří tam budou pobíhat, ale i velitelé mezi sebou uvidí, kde se lidé pohybují, a budou je řídit. Počítá se s tím, že se tam bude provádět i výzkum a vývoj, bude tedy zpětná vazba a budou odhalovány i rezervy v tom, jak to někde nefunguje a co udělat, aby to fungovalo lépe.

Takže v rámci výcviku byste si tam udělali takovou válku nanečisto.

Tak.

Jaký je legislativní postup?

Návrh jsme projednali na výboru pro obranu, ten schválil usnesení a celý materiál se posunul na úroveň bezpečnostní rady státu. V tuto chvíli nevím, kdo to bude BRS projednávat. Můj optimistický předpoklad je, že by to BRS posoudila pozitivně a zadala pravděpodobně ministru obrany zpracování strategického projektu. Pokud se to uchopí tímto způsobem, tak už by tam měli být z resortů kompetentní odborníci, kteří už budou konkrétně řešit, co by tam potřebovali, co to bude stát, v jaké etapě se to postaví, a až bude zpracovaný strategický projekt, tak by se mělo znovu schvalovat, zda je to v pořádku, měly by se pro to potom nalézt i finanční prostředky.

vi3ol ( 16. prosince 2015 11:11 )

Tak.. je to dost smutné, vrchní velitel OS ožrala s modrou knížkou na hlavu..a hodně nebezpečné.. kdyby byl už po delíriu v kómatu..přichází v úvahu ještě Konvička nebo V.K.laus, že??.. .. vás vidím, jak vstoupíte do ruských vojsk a budete vraždit Čechy!..

kkkastr ( 16. prosince 2015 09:24 )

Ááá další pravdoláskař, ještě že Havlík kterého asi myslíš tím ožralou tu není jinak by těch tvejch kámošú s hadrem na ksichtě bylo víc než v Německu

vi3ol ( 16. prosince 2015 09:04 )

Tak..v současné době..max.od nácků kolem hradního ožraly..ten přijde dřív, než vámi předpokládaný.. je třeba přeci myslet dopředu, i když nebyl v estébáckém Prognosťáku..

..krakonos500 ( 16. prosince 2015 08:32 )

Debilni admin uz zase radi! To mate narizeno od Smuclerky?

..krakonos500 ( 16. prosince 2015 08:30 )

Vzdyt Sobotka tvrdi,ze nam zadny teror nehrozi!Proc vyhazuje zbytecne penize?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa